10 найпопулярніших професій в IT у майбутньому

Зміст

Ознайомтеся з найбільш популярними IT-професіями, щоб зрозуміти, що вам ближче, і як тільки приймете рішення, шукайте можливості освоїти нову професію. Це може бути платний курс, або самонавчання, або вища освіта у вузі (хоча більшість професій можна освоїти і самостійно), а далі шукайте можливості практикуватися: знайти стажування чи посаду junior-фахівця.

Потреби людства щодо створення інформаційних систем виходять на новий рівень. Ще кілька років назад було достатньо просто вміти створювати будь-яку інформаційну систему, що діє з найменшою кількістю помилок і дозволяє автоматизувати окремі процеси діяльності людини.

Але вже зараз розумні інформаційні системи здатні за допомогою досконалих алгоритмів замінити собою майже будь-яку діяльність людини. Саме тому на ринку постійно зростає попит на IT-професії.

Вимоги до інформаційних систем майбутнього зростуть у сотні разів – вона більше не повинна буде просто працювати, просто зв’язуватися з базами даних і хоч якось реагувати на дії користувача. Зараз технології повинні бути дружніми до людини, не відволікати, не набридати, не провокувати невірні дії, автоматично знаходити проблеми і самостійно приймати рішення.

У даній статті ми проаналізуємо, чому простої розробки коду в найближчому майбутньому буде вже недостатньо, щоб «оживити» інформаційну систему. А заодно дамо поради, як простому студенту або звичайній домогосподарці вже сьогодні починати розвивати максимально затребувані в майбутньому навички.

Архітектор інформаційних систем

Кваліфікований фахівець з широкого кола робіт з системами обробки даних. Зокрема, проектує бази даних, розробляє алгоритми дії, забезпечує ефективне звернення користувачів до сховищ даних, контролює якість зберігання даних, логіку зберігання та вилучення інформації і т. д.

Які проблеми вирішує: логіка і внутрішні алгоритми будь-якої інформаційної системи – це її основа, без якої вона просто не зможе існувати. І якщо раніше за всю структуру відповідали програмісти, що пишуть кінцевий код, то вже сьогодні схеми взаємодії, процеси обробки різнорідної інформації, логіка взаємодії різних блоків стала настільки складна, що тут вже не обійтися без окремо експерта в цьому питанні.

Аналоги: Сама назва “Архітектор” говорить нам про те, що аналогії варто шукати в будівництві. І якщо для побудови звичайної споруди ІТ архітектори не потрібні, то для будівництва складних приміщень, офісів, магазинів без архітектора, який проектує загальну концепцію будівлі, не обійтись. На сьогодні функції ІТ архітектора виконують різні фахівці: провідні програмісти або технічні директори, продакт-менеджери або навіть досвідчені дизайнери з системним мисленням.

Якими навичками повинен володіти:

  • системне мислення;

  • навички з менеджменту проектами;

  • розуміння процесів побудови інформаційних систем;

  • клієнтоорієнтованість.

Не завадять також логіка 80 lvl, навик чіткого визначення мети і розбивка шляху до неї на кілька фіксованих завдань. Чудово допоможе професіоналам-архітекторам математичний склад розуму, технічна освіта, навички побудови складних схем і креслень.

З чого почати домогосподарці, яку цікавить сфера IT: з планування домашнього бюджету в табличці excel. Для початку буде достатньо почати щомісяця складати план доходів і витрат, визначати найважливіші локальні (на місяць) та глобальні (на рік) цілі і вміти резервувати ресурси на непередбачені обставини — це може спрямувати власне мислення в потрібному руслі, щоб надалі створити розвинену архітектуру продуманої до дрібниць програми “Сімейний бюджет”.

Дизайнер інтерфейсів

Займається розробкою і створенням «дружніх», що адаптуються під людину і безпечних для нього інтерфейсів обладнання, техніки, софта різного рівня. Має хороші компетенції «юзабіліті» (створення інтерфейсів, максимально комфортних для користувача).

Які проблеми вирішує IT-спеціаліст: створює ідеальну логіку і досконалі алгоритми обробки інформації. Однак цього недостатньо для того, щоб з програмою змогла взаємодіяти жива людина. А що треба людині? — Простий, зручний і ефективний інтерфейс, тобто система управління, контролю та прийняття важливих рішень.

Інформаційна система зі зручним інтерфейсом повинна:

  • вміти правильно вибудувати діалог з кінцевим користувачем;

  • сповістити його про всі проблеми або помилки;

  • дати зрозуміти, яка саме інформація їй потрібна на вході;

  • пояснити, що саме людина отримає на виході.

Швидкість і безпомилковість управління, ергономіка і просто симпатія до подій на екрані стають все більш важливими. Тут дуже важливо вміти згладжувати найменші шви між машинним кодом і особливостями мислення типового користувача.

Не варто забувати також і про те, що інтерфейси майбутнього – це зовсім не обов’язково картинки і пікселі. Вміння інформативно використовувати звуки і запахи, смак і положення тіла в просторі через 5 років будуть набагато більш важливими навичками в професії, ніж навички ілюстратора.

Аналоги: перекладачі з іноземних мов, які допомагають людям розуміти чужу мову і вести взаємодію, незважаючи на мовний бар’єр. Також вже зараз існують десятки компаній та тисячі експертів, що так чи інакше вже спеціалізуються на дизайні інтерфейсів. Однак, зважаючи на низьку престижність таких базових професій, які вивчають людські комунікації – як педагогіка, соціологія та психологія, поки експертів не завжди вистачає, щоб ефективно подружити людину і машину на існуючому рівні технологій, що намагаються затушувати з допомогою графічних ілюстрацій.

Якими навичками мислення повинен володіти IT-спеціаліст:

  • здібність до ідеальної комунікації, в першу чергу між різними категоріями і групами людей;

  • здатність до пошуку спільних інтересів та виявлення первинних проблем;

  • дуже допоможуть знання людської анатомії, психології, соціології, великий досвід в педагогіці, щоб правильно навчити людину і систему навичкам спілкування і навіть “дружби”.

З чого почати домогосподарці, яку цікавлять IT-професії майбутнього, зокрема робота дизайнером інтерфейсів:

  • зі спостережень за власними дітьми;

  • з аналізу того, як малюки, не знаючи ще ні однієї мови на світі, не вміючи навичок поводження ні з одним предметом або системою – спритно адаптуються;

  • придумують нові функції і дуже швидко обганяють своїх батьків.

Саме цей досвід буде потім безцінний при створенні адаптованих до людей інформаційних систем майбутнього.

Можливі проблеми, які може створити поява даної IT-професії: Той факт, що людина більше не буде повинна щомиті впродовж усього свого життя тягнутися до незвіданого, складного, незрозумілого. Завтра ж самі труднощі будуть зобов’язані опуститься до її рівня — і це може кардинально змінити всю структуру мислення людей всього за наступні 10-15 років.

Архітектор віртуальності

Спеціаліст з проектування рішень, які дозволяють працювати, вчитися і відпочивати у віртуальній реальності. Розробляє софт та обладнання з урахуванням біо – і психопараметрів користувача (у тому числі під індивідуальне замовлення).

Які проблеми вирішує: перетворення інформаційних систем з епізодичних додатків в великі віртуальні світи зі своїми законами, способами взаємодії, концепціями, які неможливі в реальності.

По суті це творець людських мрій.

Аналоги цієї IT-професії майбутнього:

  • творці комп’ютерних ігор,

  • творці MMORG-всесвітів,

  • кінематографісти і мультиплікатори.

На сьогодні вже створено дуже багато віртуальних всесвітів, які тим не менш щільно увійшли в реальне життя: це і армія фанатів зоряних воєн, і рольовики-толкіністи, і геймери всіх мастей.

Якими навичками повинен володіти:

  • мультикультурністю;

  • ідеальним творчим мисленням;

  • досконалим розумінням того, що хоче публіка чого їй не вистачає в реальному житті.

Тут необхідно цілком зануритися в проблеми, нерозв’язні для користувача в усьому світі. Представнику цієї IT-спеціальності нікуди не дітися від знань анатомії сприйняття людини, його психології, соціології поведінки мас і основ педагогіки.

З чого почати домогосподарці, яка бажає стати архітектором віртуальності:

  • складайте своїм дітям казки;

  • вигадуйте цілі ігрові світи, де дитина зможе фантазувати, навчатися і реалізуватися як особистість з урахуванням її індивідуальних талантів і нахилів.

Можливі проблеми, які може створити поява даної професії: у цих спеціалістів вперше в історії з’являються сили і можливості створити для кожної людини і суспільства в цілому індивідуальне пекло, наповнене страшними кошмарами дитинства

Дизайнер віртуальних світів

Представник цієї IT-професії майбутнього створює концептуальні рішення для віртуального світу:

  • філософія;

  • закони природи і суспільства;

  • правила соціальної взаємодії та економіки;

  • ландшафт, архітектура, відчуття (у тому числі запахи і звуки);

  • живий світ і соціальний світ.

Яку проблему вирішує: деталізує і втілює все те, що спроектував архітектор віртуальних світів

Аналоги: дизайнер звичайний, геймдизайнер.

Якими навичками повинен володіти цей IT-cпеціаліст:

  • малювання;

  • моделювання;

  • створенням цікавого наративу і графічної деталізації.

З чого почати домогосподарці: з купівлі ліцензійного графічного редактора 3D Max

Художній фільм, який наочно ілюструє суть професії: “Аватар”

Можливі проблеми, які може створити поява даної спеціальності: приземленість людського мислення, що не дозволяє створювати по-справжньому нові унікальні світи, а зводиться лише до спроб погано скопіювати існуючий з тими ж законами, фауною і нормами моралі.

Мережевий юрист

Спеціаліст, який займається формуванням нормативно-правової взаємодії в Мережі (в тому числі у віртуальних світах), розробляє системи правового захисту особи і власності в Інтернеті (включаючи віртуальну власність).

Яку проблему вирішує цей представниц IT-професії майбутнього: вносить область норм і права в будь-які створені людиною віртуальні світи з поправкою на існуючі там спочатку установки.

Аналоги: юрист з питань авторського права.

Якими навичками повинен володіти: Тут не обійтися без системного мислення і великих мультикультурних знань. Корисно буде також володіти гнучкістю мислення, ну і, зрозуміло, юридичною освітою.

З чого почати домогосподарці: без шансів

Художній фільм, який наочно ілюструє суть професії: серіал “Краще телефонуйте Солу”

Можливі проблеми, які може створити поява даної професії:

У людей з негативним настроєм, особливо при поєднанні з ІТ-проповідником – дана професія ризикує перетворитися в новий вид діяльності “Інтернет-інквізитора”, який знищує в мережі будь-яку думку, свободу самовираження, що виходить за рамки встановлених правил.

Проектувальник нейроінтерфейсів

Фахівець, що займається розробкою сумісних з нервовою системою людини інтерфейсів для управління комп’ютерами, домашніми та промисловими роботами, з урахуванням психології і фізіології користувачів.

Яку проблему вирішує: там де зараз світом правлять рекламні банери і помітні текстові слогани – в недалекому майбутньому буде випалена пустеля, так як передбачається, що в найближчому часі інформація людині буде передаватися прямо в мозок за допомогою нейроімпульсів.

Оминаючи усіх посередників у вигляді графічних інтерфейсів, в людський мозок поступлять електронні сигнали потрібної частоти і сили.

Однак таке спрощення і позбавлення від “посередників” зовсім не означатиме, що передану інформацію не потрібно буде оптимізувати і найкращим чином інтерпретувати залежно від соціальних, гендерних та культурних пластів кожного конкретного користувача.

Аналоги: спеціаліст по UI і UX. Поки проектування інтерфейсів починається і закінчується малюнками, виконаними в графічному редакторі обов’язково на маці останньої моделі. Як замінити цю технологію на створення унікального кодованого під конкретну особу потоку імпульсів – поки зовсім не ясно.

Цілком можливо, всіх сьогоднішніх навичок буде недостатньо і вони будуть навіть шкодити експертам у спробах поглянути на процес обміну інформацією по-новому.

Якими навичками повинен володіти:

  • електротехнічною освітою з розумінням, що таке одиниця інформації,

  • знати і вміти використовувати методології та способи шифрування-дешифрування, архівації даних.

  • крім цього потрібно бути експертом по людського мозку, щоб помилковим імпульсом не звести з розуму.

З чого почати домогосподарці: майже всі вони і так є гуру “виносу мозку” всім рідним і близьким – так що тут нічого прокачувати вже не потрібно.

Можливі проблеми, які може створити поява даної IT-професії майбутнього:

Представникам цієї спеціальності достатньо буде скувати людську свідомість. Тобто потреба ув’язнювати людину зникне.

Організатор інтернет-спільнот

IT-фахівець з організації та модерування електронних форумів, ігрових та освітніх майданчиків в мережі.

Яку проблему вирішує: найдавнішу – спілкування і комунікації між людьми, пошуком оптимального рішення, вміння домовитися і спрямувати зусилля мас у конструктивне русло.

Аналоги: фахівці з розкручування груп у соціальних мережах, мережевого маркетингу. Вже сьогодні в дану професію залучені мільйони домогосподарок в соціальних мережах. Кожен, хто сьогодні розміщує своє перше фото в instagram може вважатися організатором потенційної монетизованої інтернет-спільноти.

Якими навичками повинен володіти: відмінна усна і письмова мова, харизма і лідерські якості, комунікабельність і екстравертність, самоорганізованість та експертні знання з «теорії натовпу».

Можливі проблеми, які може створити поява даної професії:

Передові фахівці в даній професії отримають можливість сформувати зі своїх рядів склад інтернет-уряду майбутнього. Якщо припустити такий варіант розвитку подій, то стає очевидно, що майбутні лідери світу – керівники спільнот, які можуть зацікавлювати маси та впливати на їх настрої.

ІТ-проповідник

Спеціаліст з комунікації з кінцевими користувачами ІТ-продуктів, просування нових рішень в групи, які консервативно налаштовані по відношенню до передових технологій. Навчає людей користуватися новими програмами та сервісами для скорочення цифрового розриву серед населення.

Яку проблему вирішує: впровадження нових технологій, рішень, методологій.

Аналоги: спеціаліст з навчання, футуролог, викладач інформаційних дисциплін у школах і ВУЗах. Якщо ж дивитися ширше, то адептом цієї професії є майже кожен доповідач на тисячах щорічних ІТ-конференціях. На сьогодні “проповідництво” поки зациклене на собі, тобто сьогоднішні проповідники тренуються виключно один на одному, побоюючись поки виходити з агітаційними промовами “в народ” – на великі і різношерсті аудиторії людей, далеких від інформаційних технологій.

Якими навичками повинен володіти:

Насамперед це власне експертні знання в області інформаційних технологій. Також будуть потрібні здатність до навчання і самонавчання (педагогіка), ораторська майстерність і вміння зацікавлювати різні категорії людей.

З чого почати домогосподарці: спробуйте переконати свою маму завести instagram і використовувати палицю для селфі.

Можливі проблеми, які може створити поява даної IT-професії: Деякі теологи і історики кажуть, що кожна релігія у своєму житті переживає період агресивної експансії і спроб усунення всіх інакомислячих. Якщо інтернет-релігію буде чекати ця ж фаза – настане всесвітній Апокаліпсис.

Цифровий лінгвіст

Професіонал, який розробляє лінгвістичні системи семантичного перекладу (перекладу з урахуванням контексту і змісту), обробки текстової інформації (в тому числі семантичний пошук в Інтернеті) і нові інтерфейси спілкування між людиною і комп’ютером на природних мовах.

Яку проблему вирішує: робить всіх людей ближчими та зрозумілішими одне для одного.

Аналоги: перекладачі та сурдоперекладачі. На сьогодні у експертів є побоювання, що професія вже зникає, так і не встигнувши проявиться. Справа в тому, що такі мегакорпорації як Microsoft і Google прямо зараз докладають величезних зусиль для створення онлайн-перекладачів, які вміють в режимі реального часу адаптувати потокову інформацію для користувача у будь-якому куточку земної кулі:

Якими навичками повинен володіти:

  • філологічна освіта;

  • знання декількох мов;

  • знання культурних особливостей різних країн і народів;

  • коригування смислових і емоційних відтінків переданого тексту.

З чого почати домогосподарці: зі спроби адаптивно переводити один і той же англомовний текст для дітей різного віку.

Розробник моделей Big Data

IT-фахівець, який проектує системи збору і обробки великих масивів даних, отриманих через Інтернет, розробляє інтерфейси складання і самі аналітичні моделі.

Яку проблему вирішує: обмежень людського мозку в можливостях обробки величезних потоків інформації.

Аналоги: архітектор баз даних, програміст на бек-енд. На сьогодні вже по всьому світу ведуться розробки таких супераналітичних систем, які збирають масу різнорідної інформації та інтегрують отримані висновки в інші інформаційні системи, для поліпшення їх роботи. Найбільш яскравим прикладом такої системи є Watson.

Якими навичками повинен володіти:

  • логічною організацією розуму;

  • фізико-математичною освітою;

  • умінням вибудовувати складні алгоритми і моделі.

З чого почати домогосподарці: зі спроб з’ясувати у чоловіка, в який день тижня, в який час доби, у якому місці, в яку погоду, при якому вітрі ,на який прикорм, під яку закуску найкраще клює карась та чому саме ця сорочка в нього – “щаслива”.

Можливі проблеми, які може створити поява даної професії: Вже сьогодні потрібно знайти відповідь на питання: “Як швидко чергова Скайнет зрозуміє, що людина – зайвий вірус в її екосистемі?”

До чого були ці спроби уявити і проаналізувати майбутній ринок праці в сфері IT?

Перше – не варто сприймати даний прогноз буквально, так як людське асоціативне мислення, властивості обробки інформації та індивідуальний досвід значно виходять за рамки будь-якої існуючої або очікуваної професії. “Талановита людина талановита у всьому,” — ця приказка якнайкраще ілюструє повну неможливість формалізації декількох мільярдів людських абсолютно унікальних розумових систем і навичок — до списку з кількох професій.

Друге — діяльність кращих експертів в будь-якій професії вже сьогодні виходить за рамки існуючих Держстандартів та нормативів, проникаючи в суміжні області. Можливо, всі вищеописані IT-професії майбутнього будуть підсумовані в єдину “Майстер зі штучного розуму”, а може кожна з професій поточного списку логічно розпадеться ще на кілька, з урахуванням поточних потреб того часу: “Спеціаліст з онлайн-освіти”, “Знищувач зайвих незатребуваних інформаційних систем”, “Борець за права роботів”, “Слідчий з пошуку неоцифрованной інформації” і т. д.

Ну а може, все піде абсолютно іншим шляхом. Тобто архітекторів і нейродизайнерів замінять інші IT-професії: інтернет-військові або віртуальні хлібороби, інтернет-гіпнотизери або віртуальні породіллі. У будь-якому випадку нова ера тільки привідкриває нам завісу, далі обов’язково буде моторошно і цікаво – не перемикайтеся!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається