За перші десять місяців 2022 року ІТ-сектор України зріс на 10% у порівнянні з 2021, принісши 6 мільярдів доларів США експортної виручки в економіку України, пише finance.ua.

Cлідуючи світовим трендам розвитку штучного інтелекту та машинного навчання, Україна поспішає створити потужне AI-ком'юніті.

Що вже є в Україні в галузі штучного інтелекту? У цій статті я розповім про компанії, які працюють над створенням AI-рішень на ринку IT, про освіту, про спільноти ентузіастів, про літературу та науку у AI в Україні.

Зображення згенероване за допомогою DreamStudio

Компанії

Левову частку прибутку від IT в Україні складають, ймовірно, великі outsourcing компанії, серед них: SoftServe, EPAM, GlobalLogic, Ciklum, Luxoft, Infopulse, ELEKS, та інші. Однак у нас є чимало потужних AI-старпапів та компаній, зокрема:

  • Grammarly. Допомагає людям писати тексти краще та ефективніше. Компанія використовує обробку природної мови та машинне навчання для аналізу та покращення різних аспектів письма, таких як граматика, орфографія, пунктуація, тон, стиль та зрозумітість тексту. Grammarly має великий офіс у Києві та команду з 600 працівників станом на 2022. Grammarly також продемонстрував свою підтримку та солідарність з Україною під час війни з Росією, пожертвувавши гроші, надавши безкоштовні послуги та призупинивши обслуговування клієнтів з Росії та Білорусі.

  • Data Science UA. Надає різноманітні послуги, пов'язані з AI та наукою про дані, такі як рекрутинг, відкриття R&D-центрів, корпоративна освіта та консалтинг. Має понад шість років прикладного досвіду в галузі науки про дані та штучного інтелекту, організувала дев'ять конференцій Data Science UA та понад 100 заходів і мітапів. Має велику базу даних CV/ML інженерів та data scientists в Україні. Вона також працює над різноманітними проектами зі штучного інтелекту з клієнтами з різних галузей, таких як виробництво на заводі, краса та здоров'я, сонячні панелі та мобільний банкінг. Data Science UA хоче зробити штучний інтелект зрозумілим для клієнта, та допомогти бізнесу дізнатися, що вони можуть зробити за допомогою АІ.

  • Reface. Розробляє інструменти генеративного ШІ для створення контенту. Компанія використовує штучний інтелект для створення реалістичних замін облич та анімацій для користувачів і знаменитостей. Додаток Reface став №1 в App Store невдовзі після релізу та увійшов до списку найкращих додатків 2020 року за версією Google Play. Reface залучив $5,5 млн від таких інвесторів, як Andreessen Horowitz, TQ Ventures та інших. Reface також працює над новою технологією під назвою Metahead, яка може створювати гіперреалістичні 3D-об'єкти для метаверсій та ігор.

  • Respeecher. Використовує штучний інтелект, щоб одна людина могла говорити голосом іншої. Продукт був створений у 2018 році. Respeecher співпрацює з голлівудськими студіями та творцями відеоігор, такими як Disney, NFL, Sony та Aloe Blacc.

  • ZibraAI. Використовує штучний інтелект для створення ефектів та пресетів для віртуальних світів та комп’ютерної графіки. Компанія має два основні продукти: Zibra Effects та Zibra Generation. Zibra Effects - це набір інструментів для створення реалістичних візуальних ефектів, таких як рідини, дим, вогонь і тканина, за допомогою 3D-симуляції та фізики в реальному часі. Zibra Generation використовує генеративний ШІ для створення 3D-об'єктів і персонажів, матеріалів і текстур з будь-яких вхідних даних, таких як текст, відео або зображення. ZibraAI хоче спростити процес створення цифрового контенту завдяки можливостям штучного інтелекту.

  • DataRoot Labs. Це науково-дослідницька компанія з повним спектром послуг у сфері Data Science та штучного інтелекту, що базується в Києві, Україна. Компанія була заснована у 2016 році. Компанія надає такі послуги, як управління Big Data та стратегічний консалтинг, Data Science та інженерія, глибоке навчання, комп'ютерний зір, NLP, скорингові моделі, та все, що пов'язано з обробкою даних. Компанія також проводить безкоштовну програму стажування під назвою DataRoot University для докторів філософії, які бажають увійти в цю галузь.

  • PlantIn. Допомагає користувачам ідентифікувати рослини та доглядати за ними за допомогою штучного інтелекту. PlantIn може миттєво розпізнавати квіти, кактуси, сукуленти та дерева, надавати рекомендації по догляду, діагностувати хвороби рослин та зв'язувати користувачів з професійними ботаніками з надання консультацій. PlantIn використовує штучний інтелект для аналізу рослин по фото, оцінку рівня освітленості, розрахунку потреби в поливі та створення персоналізованих рекомендацій для кожної рослини.

  • 3DLOOK. Використовує технологію перетворення фотографій тіла людини у 3D моделт, для надання покупцям онлайн-магазинів можливості віртуально примірити одежу. У 2021 році 3DLOOK залучив $6,5 млн у раунді Серії А на чолі з Almaz Capital, TMT Investments PLC, Zubr Capital.

  • SQUAD (ex-Ring). Працює над створенням енергоефективних девайсів у сфері безпеки розумного будинку та IoT. Компанія має головний офіс у Києві. Вона використовує машинне навчання для створення інноваційних рішень для таких продуктів, як камери відеоспостереження, розумні дверні дзвінки, замки, датчики та багато іншого.

  • Let’s Enhance. AI-компанія, заснована у 2017 році, створює рішення для редагування зображень за допомогою нейронних мереж, за допомогою технології Image enhancer & upscaler на основі глибоких згорткових нейронних мереж разом з іншими методами машинного навчання.

  • ЛУН. Українська продуктова ІТ-компанія, яка розробляє PropTech-платформи, що допомагають людям обирати житло онлайн. Компанія використовує технології штучного інтелекту для аналізу даних про місто та його інфраструктуру, а також для надання розумних рішень для пошуку нерухомісті. Пропонує різноманітні продукти для оренди та купівлі житла в Україні та Європі, такі як ЛУН, Bird, Flatfy, та інші. Компанія також має сильну команду з понад 100 професіоналів.

  • Depositphotos. Компанія, заснована у 2009 році у Києві, розробляє онлайн-маркетплейс для стокових фотографій, ілюстрацій, векторних зображень та відео. Використовує технологію машинного навчання для покращення якості контенту та розумного пошуку. Компанія також пропонує розумні інструменти на основі штучного інтелекту для редагування та збільшення розміру зображень.

Університети

В Україні є чимало курсів та методів вивчення Data Science та Machine Learning, на університетському рівні, на рівні IT-шкіл, та у вигляді персонального менторства окремих спеціалістів.

Університетську освіту у Data Science надають такі заклади:

Цей список точно не є вичерпним. Зазвичай курси машинного навчання читають на спеціальностях 121 Інженерія програмного забезпечення, 123 Комп’ютерна інженерія та 111 Математика у різних технічних університетах країни.

Курси та IT-школи

IT-школи України пропонують курси для навчання онлайн та офлайн.

Серед них:

  • Комп'ютерна школа Hillel. Ця IT-школа одна з найбільших в Україні, присутня на ринку вже 10 років. Курс по машинному навчанню триває близько чотирьох місяців, та оховлює як основи роботи з велики даними, так і більш складні напрямки штучного інтелекту, такі як Computer Vision, NLP, та рекомендаційні системи.

  • AI HOUSE. Освітня некомерційна організація, що є частиною екосистеми Roosh, займається наданням послуг з навчання штучного інтелекту. Курси навчають працювати з нейронними мережами у Computer Vision, розпізнавати обличчя та емоції людини, а так виводити модель у продакшн.

  • DataRoot University. Безкоштовний онлайн-курс по Data Science від DataRoot Labs. Триває 14 тижнів і охоплює такі методи машинного навчання, як регресія, класифікація, кластеризація, зменшення розмірності та багато іншого. Курс також включає практичні завдання, вікторини та фінальний проект.

  • Projector. Projector — це креативна та технологічна онлайн-школа, яка пропонує курси в різних галузях, таких як реклама, графіка, дизайн інтерфейсів, маркетинг, тощо. Онлайн-курс з машинного навчання, який триває 3 місяці, охоплює основи машинного навчання, такі як лінійні моделі, нейронні мережі, а також включає практичні завдання, домашні завдання та фінальний проект. Окрім цього курсу, у Projector також є advanced курси по обробці природної мови та розгортання алгоритмів машинного навчання у Production.

Менторство

Менторство — це процес, коли досвідчений фахівець ділиться своїми знаннями та навичками з менш досвідченим учнем. Менторство може бути корисне для вивчення штучного інтелекту, тому що:

  • Ментор може допомогти учневі визначити свої цілі та інтереси в галузі штучного інтелекту, а також підтримувати його мотивацію та навчальний план.

  • Ментор може надавати учневі конструктивний зворотній зв'язок, поради та рекомендації щодо його проектів, завдань та проблем, з якими він стикається під час навчання.

  • Ментор може сприяти розвитку учня як професіонала, розширюючи його мережу контактів, джерел інформації та можливостей у кар'єрі в галузі штучного інтелекту.

В Україні менторство є достатньо новим явищем, однак воно активно розвивається та популяризується. Для пошуку свого ментора можна скористатися наступними платформами:

  • Projector Mentorship Platform. Ця платформа дозволяє спеціалістам з creative & tech індустрій надавати персональні менторські сесії за донат на підтримку українців. Вона має понад 450 менторів з топових компаній. Окрім цього, всі донати за менторські сесії йдуть на забезпечення потреб Сил спеціальних операцій

  • Mentory v tylu. Ця платформа створена для обміну досвідом і знаннями, де можна знайти ментора або стати ментором. Це також соціальний проект, який підтримує українську армію, перераховуючи комісію платформи та менторів у військові фонди.

Спільноти

Окрім бізнесу та освіти, в Україні активно спількуються між собою сотні досвічених AI-спеціалістів, утворюючи соціальні проекти, створюючи нові стартапи, обмінюючись досвідом.

  • Data Science UA. Однією з найбільших подій в українському календарі у Data Science є конференція Data Science UA. Ця щорічна подія, яка на даний момент була організована вже дев’ять разів, об'єднує експертів з усього світу, щоб поділитися своїми знаннями та ідеями щодо останніх тенденцій та розробок у цій галузі. Це фантастична можливість для учасників навчитися у найкращих умів у галузі та завести нові знайомства. Наразі, через Covid19 та війну, організація цієї конференції тимчасово призупинена. Однак, Data Science UA активно організовує онлайн-зустрічі з практикуючими спеціалістами у сфері штучного інтелекту. Інформацію про минулі зустрічі, та план наступних розписано на сайті https://data-science-ua.com/events/.

  • Gathers.AI. Gathers.AI є платформою, яка об'єднує європейську екосистему штучного інтелекту та машинного навчання. Вони пропонують онлайн-курси, які викладають експерти з різних галузей, які мають практичний досвід застосування AI/ML в своїх продуктах. Вони також організовують Papers club, де учасники можуть обговорювати нові наукові статті та отримувати зворотний зв'язок від спікерів. Gathers.AI сприяє обміну знаннями та співпраці між спеціалістами з машинного навчання з України та світу, надаючи їм можливість вивчати нові навички, отримувати практичну допомогу та брати участь у спільноті однодумців.

  • Data Phoenix. Data Phoenix - це платформа для спільноти фахівців з машинного навчання з України та світу. Вони займаються публікацією новин, статей, подій та вакансій, пов’язаних з Data Science, AI та ML. Вони також організовують вебінари та спеціальні заходи, де експерти діляться своїми знаннями та досвідом. Data Phoenix хоче побудувати сильну та відкриту екосистему для розвитку та інновацій у сфері штучного інтелекту.

Також існують локальні чати по конкретним темам у галузі машинного навчання та штучного інтелекту. Зокрема:

  • Kyiv Data Science. Мають закритий чат у Телеграм на 1000+ спеціалістів з галузей Data Science та Machine Learning, та Slack.

  • Спільнота українського NLP. Це група ентузіастів з обробки мов (NLP), які працюють над розвитком та популяризацією open-source рішень для української мови. Мають групи у Телеграм по синтезу голосу, розпізнавання мови, та обробки української мови. Спільнота активно розробляє методи машинного навчання для обробки української мови. Зокрема, нещодавно успішно опублікували вже 4 голоси для синтезу, — Тетяна, Микита, Лада, та Дмитро, протестувати яких можна за посиланням.

  • Computer Vision українською. Створений засновниками спільности українського NLP, ця спільнота є чатом у Телеграм, де спілкуються українські спеціалісти з Computer Vision.

Книжки

На жаль, наразі немає жодної загальновідомої книжки про розробку методів машинного навчання або науку про дані українською, як в оригіналі від українського автора, так і перекладу. Пошук в інтернеті знаходить хіба що застосування Data Science для бізнесу, однак ця література не є технічним посібником.

Імовірно, в найкращих університетах країни є локальні підручники по машинному навчанню, за якими навчають студентів. Однак, ця література не є загальнодоступною та загальновідомою.

На мою думку, створення, написання, та переклад будь-якої книги про машинне навчання, штучний інтелект або науку про дані треба починати з створення єдиного глосарію термінів. В інтернеті можна знайти поодинокі ініціативи подібного глосарію, однак єдиного стандарту немає. Крім того, враховуючи тенденції стрімкого розвитку цієї сфери, багато англомовних термінів у машинному навчанні українські розробники навіть у переписці називають по-різному, зазвичай, англіцизмами.

Висновок

Україна активно розвивається в галузі штучного інтелекту, з'являються нові компанії та проекти, а також розвиваються освітні програми та спільноти для навчання та обміну досвідом. Однак, серед проблем можна виділити відсутність книг та стандартизованого глосарію термінів.

Загалом, штучний інтелект та машинне навчання в Україні лише починає з’являтися. Згідно з дослідженням ринку Data Science від УКУ, кількість вакансій для спеціаліста у Data Science в Україні продовжує зростати навіть попри війну.


Якщо я забув згадати певну топову українську AI-компанію, IT-школу з курсом по Data Science або Machine Learning, спільноту штучного інтелекту, або пропустив іншу деталь — напишіть мені, будь ласка, — виправимо!


До речі, я майже кожен день пишу новини про штучний інтелект у своєму Телеграм-каналі! Підписуйтесь!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Андрій Полухін
Андрій Полухін@pandrii000

325Прочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 25 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (10)

Наша решіння https://raccoondoc.com/, застосовуючи нейронки, розпізнає документи та зчитує дані,

Вам також сподобається