Кращі ноутбуки для навчання та роботи (ТОП-6) - Рейтинг 2024 року

Зміст
Топ-10 лучших ноутбуков для учебы – Рейтинг 2023 года

Враховуючи сьогоднішні «ціни на залізо», навряд чи є сенс орієнтуватися на клас геймерських рішень, розглядаючи рейтинг найкращих ноутбуків для навчання 2024 року, але інші типи такої техніки ми хочемо відзначити, щоб простіше було визначитися з покупкою. Якщо не знаєте, який вибрати товар для школяра чи студента, врахуйте такі особливості різних типів портативних комп’ютерів для навчання:

  1. Ультрабуки – відрізняються невеликою вагою (до 1,5-2 кілограмів) та гарною автономністю. Діагональ екрана в таких пристроях починається від 13 дюймів і вище. Важливо, щоб пристрій мав SSD-накопичувач (швидша пам’ять, ніж HD). Дисковод у таких ноутбуках відсутній.

  2. Універсали – можуть мати різний розмір («золотою серединкою» вважається дисплей 15,6-дюймів) та технічні параметри. Якщо шукаєте бюджетне рішення, орієнтуйтесь на моделі з процесором до 4 ядер та ОЗП до 4 Гб.

  3. Бізнес-ноутбуки – розраховані на юних дизайнерів чи фотографів, тому оснащуються хорошими технічними характеристиками, і коштують відповідно дорожче. Тут уже не обійтися без 4-, але краще 8-потокового центрального процесора. Також важлива наявність гарної графіки, екрану та ОЗП.

Кращі недорогі ноутбуки для навчання

У цій категорії зібрано конфігурації ноутбуків до 15 тисяч гривень, за допомогою яких можна спокійно виконувати поставлені завдання, не переживаючи за швидке зношування окремих елементів корпусу, що характерно для рішень до 10 тисяч гривень.

HP 250 G8

HP 250 G8

Топ-6 ноутбуків для навчання відкриває модель HP 255 G8, оснащена 15,6-дюймовим екраном із роздільною здатністю HD+, а також FullHD – залежно від конкретної модифікації. Кожна з них має у своїй основі SVA-матрицю (досить швидку), але кут огляду слабший, ніж у сучасних IPS-моніторах. Виробник подбав про компактність моделі, а її вага не перевищує 1,8 кілограмів. Легкий ноутбук отримав якісну батарею, якої вистачає на 8-9 годин інтенсивної роботи. Як процесори компанія вирішила скористатися Core i3, Core i5 і Core i7 (залежно від модифікації) десятого покоління. У бюджетних версій використовується Intel Pentium N5030. Об’єм ОЗП в оптимальному варіанті становить 16 гігабайт. Такої продуктивності вистачить для навчання.

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • добре складання;

  • невелика вага;

  • багато версій;

  • поганий дисплей.

Мінуси:

  • невисока потужність.

Lenovo V15 IGL

Lenovo V15 IGL

У сегменті недорогих, але хороших ноутбуків для навчання хотілося б відзначити модель Lenovo V15 IGL, яка має відмінний екран для цієї цінової категорії – використовується 15,6-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1366 на 768 пікселів. При цьому екран побудований на TN-матриці, яка явно поступається IPS-технології глибиною кольору та кутом огляду. За продуктивність цієї конфігурації ноутбука відповідає чіп Intel Celeron N4020, в основі якого знаходиться два ядра по 1,1 ГГц. Здавалося б параметри слабкі, але важлива наявність SSD M.2 в обсязі з 256 гігабайт, що закриває багато питань: від швидкості до зберігання файлів. Попередньо встановленої системи немає, що дозволило заощадити на збірці, але доведеться трохи витратити часу. Автономної роботи вистачає на 6 годин експлуатації гаджета.

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • кількість інтерфейсів;

  • обсяг диска SSD;

  • ємність акумулятора;

  • 4 гігабайти ОЗП.

Мінуси:

  • дозвіл екрана;

  • немає встановленої ОС;

  • яскравість 220 кд/м2.

Кращі ноутбуки для навчання та роботи

Складаючи добірку, ми враховували не тільки прості технічні характеристики, але і якість виконання як клавіатури, так і тачпада. Більш того, ми враховували ергономіку, кількість портів, їх актуальність та параметри дисплея, щоб було зручно працювати хоча б із простими графічними програмами.

Lenovo IdeaPad 5 15ALC05

Lenovo IdeaPad 5 15ALC05

Поповнює рейтинг ноутбуків для навчання універсальна модель бюджетної конфігурації, випущена компанією Lenovo. Серія IdeaPad 5 15ALC05 вважається полегшеною, що позитивно вплинуло на вартість. При цьому відомий бренд пропонує різне залізо: від AMD Ryzen 3 до AMD Ryzen 5. Для роботи оптимальним варіантом стане 8-ядерний чіп на сучасній архітектурі. Зазначимо збільшений час автономної роботи до 14 години. При цьому ноутбук оснащується швидкою зарядкою, за допомогою якої можна відновити 100% енергії менш ніж за 1,5 години. Важить апарат до 1,7 кг. Завдяки вбудованим відеоядрам AMD Radeon Vega досягається, скажімо так, базовий рівень 3D. Об’єм ОЗП може змінюватись в діапазоні від 8 Гб до 16 Гб.

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • підходить для 3D-графіки початкового рівня;

  • невелика вага;

  • добре складання;

  • кілька версій;

  • багато відгуків.

Мінуси:

  • середні параметри зображення.

DELL Inspiron 3501

DELL Inspiron 3501

Якщо не знаєте, який вибрати ноутбук для навчання та роботи з сучасними програмами, можливо, варто звернути увагу на модель DELL Inspiron 3501 у зв’язці з процесором Intel Core i3 1005G1. Ця конфігурація нас привабила відмінним співвідношенням ціна/якість. При цьому не варто недооцінювати заявлений чіп через 2 ядер. Вони належать до сімейства Ice Lake. Процесор був презентований на два роки раніше на Computex, і відразу ж заслужили увагу цільової аудиторії тим, що працюють на базі архітектури Sunnycove. Процесор може одночасно обробляти до чотирьох потоків. Як відеокарта використовується Intel UHD Graphics, і цього явно не вистачить для професійних дизайнерів, але для студентів, враховуючи поставлені завдання, достатньої ефективності. Апаратна складова доповнена 8 гігабайтами ОЗП, що вказує на швидкодію та стабільність при роботі з вимогливим софтом. Об’єм SSD при цьому становить 512 гігабайт. Головним недоліком цієї моделі є час автономної роботи, адже від акумулятора цей ультрабук працює менше 5 годин. Почасти, це обумовлено підтримкою яскравого екрану (15,6-дюймів) з гарною деталізацією (дозвіл 1920 на 1080 пікселів).

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • добра деталізація;

  • компактні розміри;

  • обсяг ОЗУ 8 гігабайт;

  • 512 Гб SSD;

  • Windows 10 Home.

Мінуси:

  • автономна робота.

ASUS VivoBook 15

Asus VivoBook 15 X1500EA

Список гарних ноутбуків для навчання та роботи поповнює модель ASUS VivoBook 15, продуктивність якої вистачить для студентів IT-спеціальностей. Як процесор використовується Core i3 з 4 ядрами сімейства Ice Lake-U та підтримкою 8 потоків. У зв’язці з 8 гігабайтами оперативної пам’яті досягається хороша продуктивність різноманітного софту. Ще одним приємним бонусом є дискретна відеокарта початкового рівня UHD Graphics Xe G4 48EUs, яка підтримує трохи підвищену частоту і 2 ГБ відеопам’яті. Важить ультрабук у районі 1,5 кілограмів. Об’єм твердотільного накопичувача дорівнює 256 гігабайтам, чого цілком вистачає для додатків. Для ігор, само собою, обмаль. З переваг можна виділити чіткий 15,6-дюймовий екран, що працює на базі технології OLED, і це найкращий дисплей у нашій добірці.

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • плавна картинка;

  • непогана потужність;

  • обсяг оперативної пам’яті;

  • невелика вага;

  • об’єктивна ціна.

Мінуси:

  • акумулятор не тримає 7 годин.

Apple MacBook Air 13 Late

Apple MacBook Air 13 Late

Кращим ноутбуком для навчання та роботи у 2024 році є модель Apple MacBook Air 13 Late, яка відноситься до преміального сегменту не лише через цінову політику бренду, але й реальну фактичну потужність. Цей ультрабук працює на базі фірмового процесора Apple M1, збудованого на базі ARM-архітектури американської компанії. Чіп доповнює вбудована відеокарта Apple graphics 7-core. Об’єм оперативної пам’яті при цьому становить 8 гігабайт. У зв’язці з 8-ядерним чіпом по 3,2 ГГц потужності вистачить навіть будь-яких додатків, зокрема, роботи з графікою. Варто відзначити підтримкою ємної батареї та хорошої енергоефективності процесора, чим можна пояснити автономність на рівні 15-18 годин. Важить стильний ноутбук менше 1,5 кілограма, працює на базі фірмової операційної системи macOS. До переваг також необхідно віднести підтримкою Thunderbolt і великої кількості USB.

Дивитись ціни та модифікації

Плюси:

  • сучасні комунікації;

  • дозвіл 2560 на 1600 пікселів;

  • є Thunderbolt 4;

  • потужний процесор;

  • фірмова ОС.

Мінуси:

  • висока ціна.

Як вибрати хороший ноутбук для навчання?

Якщо не знаєте, який вибрати ноутбук для навчання або роботи з софтом, можливо, необхідно розібратися не тільки з класами даної техніки, але й актуальними стандартами, щоб не помилитися з покупкою. Коротко розглянемо такі характеристики:

  1. Параметри екрана;

  2. Обсяг ОЗП та ПЗП;

  3. Матеріал та складання корпусу;

  4. Продуктивність процесора;

  5. Операційна система.

Оснащення у вигляді портів, комунікації, тачпад та інші компоненти корпусу ми не розглядаємо, тому що багато аспектів носять суб’єктивний характер, і у кожного користувача свої відчуття від використання однієї й тієї ж, наприклад, клавіатури.

Параметри екрана

  1. Роздільна здатність екрана – для навчання або перегляду відео цілком вистачає 1920 на 1080 пікселів, але для обробки фотографій, рендерингу, роботи з векторною графікою потрібно більше. Якщо ви шукаєте ноутбук для студента дизайнера, орієнтуйтеся на роздільну здатність від 2К (2560 на 1440 пікселів), і вище.

  2. Види матриць – вибирати доводиться між TN та IPS. Перший варіант непогано підходить для ігор через швидкого відгуку, і ми розглянули чимало хороших ігрових ноутбуків на цій технології, але для навчання, перегляду контенту і роботи краще вибирати IPS-монітори. Такі дисплеї відрізняються більш широким кутом огляду, високим рівнем яскравості, кращим перенесенням кольорів.

  3. Діагональ – все частіше користувачі віддають перевагу моделям від 10 до 14 дюймів, оскільки ультрабуки легші та зручніші для транспортування. Разом з тим, для перегляду контенту, ігор або презентацій краще вибирати модель від 15 до 17 дюймів.

Вибір процесора

При виборі процесора для ноутбука, призначеного для навчання або роботи, необхідно чітко визначитися з поставленими завданнями. Тільки для офісних завдань цілком вистачить AMD початкового рівня. Intel залишається крутішим у плані логіки, але коштує дорожче. Для роботи з графікою варто приділити належну увагу останнім поколінням AMD хоча б із 8 ядрами та 8-16 потоками.

Об’єм пам’яті

Звичайно ж, враховуючи сучасні стандарти, пропонувати менше 4 гігабайт ОЗУ не хотілося б, адже навіть мобільні рішення оснащуються 16 Гб оперативної пам’яті, і більше. Ще важливіше тип постійного накопичувача інформації. SSD-диски більш спритні, ніж HD, і для навчання цілком вистачає від 256 до 1000 Гб. Заощаджувати на типі носія інформації не рекомендуємо, але, якщо треба заощадити, можете взяти менше пам’яті, а вже в майбутньому зможете збільшити обсяг.

Який ноутбук для навчання купити у 2024 році?

Сподіваємося, ми змогли розібратися з різними поколіннями пристроїв, щоб Вам було простіше визначитися з тим, який купити ноутбук для навчання саме у Вашому випадку. Підіб’ємо підсумки щодо нашої добірки.

  1. Кращий брендовий ноутбук для навчання – Apple MacBook Air 13 Late;

  2. Недорога модифікація за доступною ціною – ASUS X415MA-EK052;

  3. Не потужний ноутбук, але з гарним екраном – Acer ASPIRE 3;

  4. Збалансована модель – ASUS VivoBook 15.

Друзі, не забувайте підписуватись на наші соціальні мережі, щоб стежити за новинами високі технологій та акціями від різних магазинів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ЦінаЯкість
ЦінаЯкість@Cina

Рейтинги товарів

29KПрочитань
1Автори
19Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається