Пасивний заробіток на крипті: стейкінг і депозити

Зміст
За останнє десятиліття індустрія криптовалют не тільки згенерувала всесвітній технологічний бум, а й зайняла визначне місце в економічній сфері. Наразі, крипта не є складним і волатильним цифровим активом. Вона – інтегральна частка для створення нових продуктів і гнучких фінансових пропозицій. І я кажу не тільки про DeFi чи торгівлю з кредитним плечем. 
Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Наспраді, криптоіндустрія просто рясніє унікальними методами для заробітку, що засновані не на тривіальній купівлі-продажу, а використовують структурні нюанси технології блокчейн, консенсуси й алгоритми підтримки системи. Та сьогодні – не про складну термінологію. Сьогодні ми розглянемо напрочуд цікаві (як із технологічної, так і фінансової точок зору) методи заробітку на криптоактивах – стейкінг і депозитування. 

Стейкінг

База. Ґрунт. Основа

Cтейкінг – це спосіб отримання винагороди за володіння певними криптовалютами.

Це визначення дає розуміння ключової ідеї стейкінгу. Однак для того, щоб повністю усвідомлювати всі специфіки та ризики такого процесу, важливо повністю охопити це поняття.

Як працює стейкінг

Якщо ви володієте криптовалютою, яка передбачає можливість стейкінгу (на поточний момент це Ethereum, Cosmos, Solana та інші), ви можете "застейкати" частину своїх активів і з часом отримати винагороду.

Причиною того, що ваша криптовалюта приносить винагороду, є те, що блокчейн змушує її працювати. Криптовалюти, які допускають стейкінг, використовують "механізм консенсусу" під назвою Proof of Stake (PoS), який гарантує, що всі транзакції будуть валідовані та захищені без участі банку або посередника. І як тільки ви вносите власну криптовалюту в стейкінг, то вона стає безпосередньою ланкою в цьому процесі та підтримує працездатність блокчейну. 

Що таке Proof of Stake (обережно: багато технологічної термінології)

А ось тут якраз почнеться складна технічна термінологія.

Для того, щоб пояснити дефініцію механізму консенсусу Proof of Stake, варто спочатку розуміти визначення самого терміну “механізм консенсусу”. 

Механізм консенсусу – це алгоритм, який використовується в блокчейн-системах для досягнення розподіленої згоди щодо стану реєстру. Як правило, він реалізується в мережі з великою кількістю процесів і користувачів. Тобто, фактично, механізм консенсусу використовується для досягнення згоди, довіри та безпеки в децентралізованій мережі.

Простими словами дію механізму консенсусу можна описати так: 

На блокчейні записуються всі транзакції. Блокчейн є спільною та відкритою мережею, тому постає проблема – не всі його ланки можуть “погодитися” щодо правильності певної транзакції. Особливо, ураховуючи той факт, що блокчейн контролюється користувачами – а отже, не контролюється ніким. 

Тут у гру входить механізм консенсусу. Він допомагає учасникам блокчейну дійти згоди щодо коректності транзакції, спираючись на певні критерії, які різняться стосовно типів консенсусу. І насправді, криптовалюти, блокчейн і розподілені реєстри тільки виграють від їх використання, оскільки механізм консенсусу замінює набагато повільніші людські верифікатори та аудит.

У контексті блокчейнів і криптовалют, Proof of Work (PoW) і Proof of Stake (PoS) є двома найпоширенішими механізмами консенсусу. Та фактично, останній є більш енергоефективною й дешевшою альтернативою до іншого, бо використовує інші критерії для пошуку згоди.

Proof of Stake (PoS) передбачає розподіл відповідальності за ведення публічного реєстру між вузлами-учасниками пропорційно до кількості наявних у них токенів віртуальної валюти. Простими словами, чим більше цифрових активів зберігаються на мережі, тим більше контролю над блокчейном у його власника. Однак цей алгоритм має недолік: він стимулює накопичення, а не витрачання.


Для розуміння різниці: алгоритм консенсусу Proof of Work (PoW) натомість вимагає від вузла-учасника довести, що виконана ним робота дає йому право на додавання нових транзакцій до блокчейну. Це так зване “доведення” проводиться за допомогою обчислень, що вимагає дуже потужних компʼютерів, а отже й високих енерговитрат. За це доведення також є нагорода у вигляді Bitcoin, Litecoin або іншого активу, що працює за PoW. 

Складний процес, що я описав вище, називають одним простим словом – майнінг. Тепер ви знаєте, що це таке. 

Переваги стейкінгу

Стейкінг можна назвати ситуацією win-win, адже від нього отримують користь як інвестори, так і блокчейн-мережа. Підтримка функціонування мережі певного проєкту приносить нагороду у вигляді додаткової криптовалюти. Саме тому багато довгострокових холдерів криптовалют обирають стейкінг як спосіб змусити свої активи працювати на них, приносячи винагороду, а не припадати пилом у криптовалютних гаманцях.

Ба більше, стейкінг — це також спосіб зробити свій внесок у безпеку й ефективність блокчейн-проектів, які ви підтримуєте. Вкладаючи частину своїх коштів, ви робите блокчейн більш стійким до атак і посилюєте його здатність обробляти транзакції.ʼ

Ризики, повʼязані зі стейкінгом

Єдиний ризик, повʼязаний зі стейкінгом – часті періоди блокування або "vesting" періоди (період наділення правами на блокчейні), коли криптовалюту неможливо виводити або передавати протягом певного періоду часу. Це може бути недоліком, оскільки ви не зможете торгувати токенами в заставі протягом цього періоду, навіть якщо ціни на них зміняться. 

Як заробляти на стейкінгу

Щоб почати заробляти на стейкінгу, для початку варто купити криптовалюту (токен), що можна “застейкати”, а також обрати децентралізовану біржу (DEX). Їх досить велика кількість, але найбільш перевіреними є Uniswap V3, WhiteSwap і Pancake Swap. 

Припустимо, ви обрали криптобіржу й у вас на балансі . Що робити далі?

Далі необхідно покласти цю валюту в стейкінг. На різних біржах умови (відсоток прибутку за заставу, період стейкінгу) є зазвичай різними, тим не менш, вони детально описані. 

Існують два типи стейкінгу – класичний (“розміщення” активів у пулі ліквідності – основному компоненті децентралізованих бірж, внесення крипти в які дає можливість проводити операції на DEX), а також стратегія фармінгу пулів – внесення власних активи в пул ліквідності і отримання винагороду за участь у фінансових операціях, які відбуваються в цьому пулі.

Насправді, обидва варіанти є доволі ефективними з точки зору пасивного доходу, адже децентралізовані біржі завжди надають детальну статистику щодо активності операцій у певному пулі. Та більшість інвесторів обирають саме фармінг через систематично більшу можливість отримати прибутки від стейкінгу.

Криптодепозити

Якщо стейкінг за якихось причин не підходить вам, або якщо ви прагнете отримувати пасивний прибуток у стейблкоїнах, то для нього є альтернатива – криптодепозит

Що таке криптодепозит

Фактично, криптодепозит – це те ж саме, що і класичне зберігання грошей у банках під відсотки. Єдина різниця полягає у видах активу, які зберігаються. 

Тобто, криптодепозит – це зберігання криптовалютних активів на біржі з метою отримання довгострокового прибутку. Для новачка у сфері криптовалют, така опція буде набагато простіша в оволодінні у порівнянні зі стейкінгом. 

Як заробляти за допомогою крипто-депозитів

У криптодепозиті головне – це обрати надійного постачальника таких послуг, тобто перевірену криптобіржу. Серед одних із найбезпечніших, що пропонують утримання крипти за відсотки, біржа Gemini та одна з найбільших європейських криптобірж родом із України WhiteBIT. На прикладі останньої й розглянемо криптодепозити.

Джерело: офіційний веб-сайт криптовалютної біржі WhiteBIT, розділ: “Криптодепозити”

На біржі наведено опції криптозберігання з огляду на різні валюти. Кожна з них має різний відсоток і період депозиту. Наприклад, за утримання $USDT можна наразі отримати 24.85% річних, а за Bitcoin – 23.19%.

Тим не менш, варто зазначити, що відсоткова ставка у WhiteBIT знижується з 21 серпня. Якщо ви прагнете користуватися криптодепозитом, слідкуйте за новинами біржі.

Ба більше, криптодепозит виграє у стейкінга за рахунок наявності стейблкоїнів – активів, що привʼязані до порівняно сталого курсу світових валют. Отже, якщо ви прагнете зберігати активи в крипті та при цьому не боятися за різке зниження ціни валюти, то криптодепозит – найкраща опція для вас. 

Що обрати: стейкінг чи криптодепозит?

При виборі методу пасивного доходу в криптовалюті важливо спиратися на два критерії: гнучкість (ліквідність) криптовалюти для пасивного доходу, а також власний комфорт.

Якщо ви прагнете більш традиційного та сталого пасивного заробітку, або ж прагнете зберігати активи під відсоток замість того, щоб використовувати криптогаманець, то криптодепозити – ідеальна опція для вас. Більш зрозумілий функціонал роботи, навність стейблкоїнів і варіативність періодів – одностайні переваги у користуванні таким методом пасивного доходу. 

Тим не менш, якщо для вас пріоритетним є повноцінний контроль над цифровими активами та безпека, а також підтримка певного криптопроєкту, я рекомендую обирати стейкінг. 

У будь-якому разі, обидва методи є ефективними для пасивного заробітку, а також показниками революційності крипти в рамках фінансового сектору. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається