Як зекономити неймовірні 18% на навчанні в ВНЗ

Справжнє багатство полягає в знаннях, і навчання в вищих навчальних закладах є найпершим кроком у вдосконаленні себе та досягненні величезного потенціалу. Але чи ви знаєте, що існує спосіб зекономити гроші на вашому освітньому шляху?

Тепер давайте поговоримо про те, як саме ви можете зекономити майже 20% на вартості свого навчання завдяки чарівному слову – податкова знижка. Просто кажучи, податкова знижка - це спеціальна можливість для вас від держави. Вона дозволяє вам зменшити свій податковий обов'язок, враховуючи витрати на навчання. Якщо це звучить складно, не хвилюйтеся, давайте розглянемо це на прикладі: це, як вираховуєте зі своєї податкової суми частину коштів, які ви витратили на освіту. Це означає, що ви повертаєте собі гроші, які раніше йшли на податки, і використовуєте їх для свого навчання. Це так просто, як це звучить, і це може величезно зекономити вам гроші в довгостроковій перспективі.

Важливо зазначити, що можливість отримати податкову знижку на навчання не обмежується лише студентами вишів. Це стосується всіх, хто отримує освіту в різних закладах, починаючи від дошкільних і закінчуючи вищою освітою. Тобто, ця можливість може стосуватися не лише ваших друзів та знайомих, які вже навчаються в університетах, але й тих, хто перебуває на освітньому шляху будь-де.

Так, тепер, коли ми зрозуміли, як це працює, прийшов час поговорити про те, хто саме може скористатися цією можливістю. Податкову знижку на навчання може оформити студент, який має офіційний заробіток, з якого сплачує податки. Особливо це актуально для тих, хто працює під час навчання.

Але ця можливість також розповсюджується на членів сім'ї першого ступеня спорідненості, таких як мати, батько, дружина або чоловік студента. Це означає, що якщо ваш батько, наприклад, сплачує за ваше навчання, то і він може скористатися цією знижкою.

 

Важливо також зазначити, що розмір податкової знижки становить 18% від вартості навчання. І найкраще в тому, що враховуються фактичні витрати, які були понесені у минулому році, що дає вам можливість зекономити вже зараз за попередні роки навчання.

 

Як отримати податкову знижку і що для цього потрібно

 

Для того щоб отримати податкову знижку на навчання та зекономити частину коштів, вам потрібно дотримуватися кількох кроків:

Визначення права на знижку: Переконайтеся, що ви або ваш член сім'ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік) маєте право на отримання податкової знижки. Також, впевніться, що ви оплачували навчання вітчизняному вищому навчальному закладу.

отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи Приватний підприємець отримати податкову знижку не може. Це визначено, зокрема, й підпунктом 14.1.170. статті 14 Податкового кодексу України).

Збереження документації: Збережіть всі необхідні документи, які підтверджують ваші витрати на навчання, такі як рахунки та квитанції.

Оформлення податкової декларації: Для отримання знижки вам потрібно буде заповнити податкову декларацію та включити в ній витрати на навчання.

Подання документів: Зверніться до територіальних органів Державної податкової служби України та подайте свою податкову декларацію. Можливо, вам також знадобиться заповнити спеціальну додаткову форму.

Зчекайте на рішення: Після подачі документів, слідкуйте за розглядом вашого запиту на податкову знижку. Вам повинні будуть повідомити про результати розгляду.

Отримання знижки: У разі позитивного рішення, сума податкової знижки - 18% від вартості навчання - буде зарахована на ваш банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або відправлена поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації. Це зазвичай відбувається протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

Пам'ятайте, що дійсний термін для оформлення податкової знижки - до 31 грудня року наступного за звітним. Важливо дотримуватися всіх правил і зберігати всі документи для успішного отримання цієї вигоди.

 

Для оформлення податкової знижки на навчання в Україні, вам потрібно мати наступні документи:

 

  • Декларація про майновий стан і доходи. Ви повинні заповнити і подати декларацію про майновий стан і доходи.

  • Копія паспорта особи, яка подає декларацію. Це паспорт особи, яка звертається за податковою знижкою.

  • Копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію. Це ідентифікаційний код особи, яка звертається за податковою знижкою.

  • Копія паспорта або свідоцтва про народження здобувача освіти. Це документ, який підтверджує особу, яка отримує освіту.

  • Довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період. Ця довідка підтверджує ваши витрати на навчання.

  • Копії квитанцій та/або платіжних доручень, сплачених за навчання в звітному періоді. Ці документи підтверджують факт сплати за навчання.

  • Довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є. Ця довідка допомагає підтвердити ваш доход та можливу пільгу.

  • Довідка про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування. Ця довідка допомагає підтвердити ваш статус члена сім'ї.

  • Копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів. Цей документ вказує реквізити для перерахування податкової знижки.

  • Заява на перерахування коштів. Ця заява вказує ваш бажаний спосіб отримання податкової знижки.

  • Копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. Цей документ підтверджує вашу участь у навчальному процесі.

  • Копії зазначених у підпункті 166.2.1 статті 166 документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку.

 

Сума, яка має бути повернена вам як знижка на навчання, буде зарахована на ваш банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації. Важливо дотримуватися всіх вимог та зберігати всі документи для успішного отримання цієї вигоди.

Розглянемо на прикладі, як розраховується податкова знижка на навчання.

 

Приклад 1:

Вартість року навчання складає 32 000 грн.

Розмір податкової знижки: 32,000 * 0.18 = 5,760 грн.

 

Приклад 2:

Ваша річна заробітна плата становила 80 000 грн, і було стягнуто ПДФО в розмірі 18% (80,000 * 0.18 = 14,400 грн).

Вартість року навчання складає 100 000 грн.

Оскільки вартість навчання перевищує суму сплачених податків (18,000 грн > 14,400 грн), податкова знижка обмежується сумою сплачених податків, а саме 14,400 грн.

 

В інших словах, ви можете отримати податкову знижку до розміру податків, які ви вже сплатили. Це означає, що вам можуть повернути не більше суми сплачених податків, навіть якщо ви витратили більше на навчання. У вас правильний розрахунок!

 

Заключення:

 

У цій статті ми детально розглянули можливість отримання податкової знижки на навчання в Україні. Ми розглянули, які документи потрібні для її отримання, як розраховується розмір знижки та як вона обмежується сумою сплачених податків.

 

Як автор цієї статті, я сам особисто скористався цією можливістю і переконався в її ефективності. Оформлення податкової знижки на навчання дозволило мені економити на витратах на освіту, зокрема, на оплаті за навчання. Ця можливість є чудовим інструментом для студентів та їх родин, які бажають зекономити кошти і зробити навчання більш доступним. Тому, якщо ви відповідаєте критеріям та маєте можливість скористатися цією пільгою, не сумнівайтеся вибрати цей шлях для економії на освіті.

 

Зараз може бути чудовий момент, щоб поділитися цим інформаційним скарбом з вашими близькими та друзями. Можливо, серед ваших знайомих є батьки, які сплачують вищу освіту для своїх дітей, або ваші друзі вивчають нову професію в професійному училищі. Ви можете допомогти їм зекономити гроші і підтримати їх у досягненні їхніх освітніх цілей. Сповістіть їх про цей шлях до значної економії та більшого успіху у навчанні.

 

Корисні лінки по цій темі:

https://borsukivska-gromada.gov.ua/news/1639476211/

https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/602918.html

https://guide.diia.gov.ua/view/podatkova-znyzhka-na-navchannia-shchodo-splachenoho-bud-iakoiu-iurydychnoiu-abo-fizychnoiu-osoboiu-na-koryst-vitchyznianykh-vysh-06bb3f22-36fa-493d-a9a6-3d710f41c57a

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Artem Zahreba
Artem Zahreba@zahreba

125Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 27 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається