Забудьте все, про що ви знаєте про голубів

Переклад статті National Geographic www.nationalgeographic.com/animals/article/pigeons-diversity-doves-photographs

У світі існує понад 300 видів голубів, багато з яких просто чарівні. "Це найбільше недооцінені птахи у світі”

Фотографії: Джоела СартуреАвтор тексту: Джейсон Біттел
Пінон малазійський (Ducula aenea) розмахує крилами в зоологічному саду Камла Неру в Ахмедабаді, Індія.

Люди люблять ненавидіти голубів за те, як вони забруднюють припарковані машини або злітаються до залишків їжі на тротуарі. Але з більш ніж 300 видами диких голубів, знайдених на Землі — багато з них приголомшливі — настав час, щоб скромний голуб почав воркувати.

«Голуби — це біологічне диво», — каже Розмарі Моско, автор «Кишенькового посібника зі спостереження за голубами».

«Вони роблять молоко для своїх дитинчат. Вони можуть злітати майже вертикально. Вони бачать кольори, яких ми не бачимо, чують звуки, яких ми не чуємо, і знаходять шлях через сотні миль за допомогою механізмів, які ми не зовсім розуміємо», — каже вона. «Це птахи, яких найбільше забувають».

Цікаво, що немає наукової різниці між голубами та набагато улюбленішими горлицями. Обидва птахи є членами родини Columbidae, і хоча термін «голуб» зазвичай застосовують до більших видів, а «горлиця» — до менших, Моско зазначає у своєму ілюстрованому польовому довіднику, що насправді немає наукової чи еволюційної різниці між жодною з цих груп. Більше того, всюдисущий голуб, якого можна знайти в містах по всьому світу, походить від птаха, відомого як кам’яний голуб, якого люди давно одомашнили.

Вінаго жовточеревий (Treron waalia) живе у вузькій зоні існування в Центральній Африці та частинах Близького Сходу, де він спеціалізується на поїданні інжиру. Джоел Сарторе сфотографував цього птаха в Х'юстонському зоопарку.

Є також докази, що дикі голуби були основним джерелом їжі для неандертальців, а пізніше і для людей, починаючи принаймні 67 000 років тому. Більш відома неоціненна послуга домашнього голуба у зв’язку на великі відстані для багатьох різних цивілізацій, від стародавніх римлян до Чингісхана.

«Протягом більшої частини своєї історії вони символізували багатство та владу», — каже Моско. «Вони були літаючими Ferrari».

У деяких частинах світу найшвидші голуби досі приносять карколомні суми. У 2020 році на бельгійському аукціоні одного спортивного голуба на ім’я Нью Кім було продано приблизно за 1,9 мільйона доларів.

З голубами, куди б ми не дивилися в міському житті, важко уявити світ без воркуючих зграй. Але навіть ці адаптовані птахи не застраховані від вимирання.

У 1800-х роках голуб мандрівний (Ectopistes migratorius) вважався одним із, якщо не найчисельнішим птахом у світі, з популяцією близько трьох мільярдів тварин. Але потім, менше ніж за століття, люди викорінили цей вид із дикої природи завдяки ненаситному голоду до недорогого м’яса птахів у поєднанні з широкомасштабною вирубкою лісів.

У 1914 році остання відома мандрівна голубка на ім’я Марта померла в неволі в зоопарку Цинциннаті — як ніколи яскраве нагадування про те, що ми повинні цінувати красивих і різноманітних голубів, які у нас є, перш ніж вони зникнуть.

Studio photograph of a moluccan imperial pigeon
Родом із тропічної Індонезії, наукова назва пінона папуанського Ducula perspicillata вказує на те, як його очі виглядають так, ніби вони в окулярах. Цю тварину також сфотографували в зоопарку Х'юстона.
Studio photograph of a squatter pigeon
Цей голуб білоокий (Geophaps scripta), сфотографований у Мельбурнському зоопарку, живе на сухих луках і в лісах Австралії.
Studio photograph of a Philippine green pigeon
Ні, це не папуга. Це вінаго філіппінський (Treron axillaris), сфотографований у зоопарку Авілон на Філіппінах.
Studio photograph of a Pinon's imperial pigeon
Цей пінон червоноокий (Ducula pinon) з оком, схожим на рубін, походить із Нової Гвінеї, але його бачили тут, у парку птахів Джуронг у Сінгапурі.
Studio photograph of a New Zealand pigeon
Кереру (Hemiphaga novaeseelandiae), або пінон новозеландський (побачений у зоопарку Окленда), народ маорі вважає культурним скарбом.
Studio photograph of a Madagascar green pigeon
Вінаго малагасійський (Treron australis), який зустрічається на Мадагаскарі, Коморських островах, і Майотті, французькому острові біля Мозамбіку, має яскраво-оливковий колір. Ця тварина була сфотографована в Riverbanks Zoo & Garden в Південній Кароліні.
Studio photograph of a Bare eyed pigeon
Голуби білокрилі (Patagioenas corensis) виділяються своїми концентричними кільцями очей, які нагадують окуляри авіатора. На цей вид (на фото — птах у Національному вольєрі Колумбії) інтенсивно полюють заради їжі в його рідному середовищі існування в Колумбії, Венесуелі та Нідерландських Антильських островах.
Studio photograph of a Nicobar pigeon
Голуб нікобарський (Caloenas nicobarica) є найближчим живим родичем додо. Ці птахи, сфотографовані в зоопарку та акваріумі Генрі Дулі в Омахі, можна знайти від Андаманських і Нікобарських островів в Індії до Малайського архіпелагу, Соломонових островів і Палау. Міжнародний союз охорони природи зарахував цей вид до групи, що перебуває під загрозою зникнення.
Studio photograph of a vulnerable sheepmaker's crowned pigeon
Міжнародний союз охорони природи вважає коронача південного (Goura scheepmakeri) вразливим до зникнення через попит на його м’ясо та химерне пір’я. Це було сфотографовано в зоологічному саду Камла Неру в Ахмедабаді, Індія.
Studio photograph of a A white-naped pheasant pigeon
Палома (з англ. - фазановий голуб) (Otidiphaps nobilis aruensis) проводить дні, шукаючи їжу на землі, так само, як і його тезка, фазан. Хоча ця особина походила з Нової Гвінеї та сусідніх островів, її сфотографували в зоопарку Цинциннаті. Вважається вразливим до зникнення через і без того малий ареал і втрату середовища проживання.
Studio photograph of a chestnut-naped imperial pigeon
Пінон малазійський (Ducula aenea paulina) є підвидом зеленого імператорського голуба, який походить з Індонезії. Це було сфотографовано в парку птахів Вальсроде в Німеччині.
Studio photograph of a pink-bellied imperial pigeon
Пінон рожевочеревий (Ducula poliocephala) вже зник з деяких островів Філіппін, де йому загрожує втрата середовища проживання та сильний тиск полювання. МСОП класифікує вид, сфотографований тут, у зоопарку Авілон, як майже зникаючий.
Studio photograph of a wonga pigeon
Вонга (Leucosarcia melanoleuca) зображений у Х'юстонському зоопарку. У дикій природі птахів частіше можна побачити, ніж почути, вони вилітають із чагарників рідної Австралії з ударами крил, схожими на удар грому.
Studio photo of Africa olive pigeon
Studio photograph of a white crowned pigeon
Джоель Сарторе сфотографував африканського оливкового голуба (Columba arquatrix) у Парку птахів у Франції. У їхньому рідному ареалі в Африці та на Близькому Сході спостерігали, що цей вид поглинає глину, що відоме як геофагія.
Studio photograph of a male African green pigeon
Африканський зелений голуб (Treron calva) — один із п’яти голубів смарагдового відтінку на континенті. Цей вид, який був сфотографований у Всесвітньому акваріумі Далласа, має поклик, схожий на свист.
Studio photograph of a crested pigeon
Візьміть звичайного вуличного голуба, додайте “ірокез”, і ви отримаєте чубатого голуба-бронзовокрила (Ocyphaps lophotes), зображеного тут у зоопарку Blank Park у Де-Мойні, штат Айова. Цей вид може свистіти, використовуючи лише свої крила.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ІК
Ірина Коротка@Iryna_Korotka

260Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 28 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

от би більше контенту по птахам, кльова тема)

Вам також сподобається