10 способів заробітку на онлайн-курсах

Зміст

Онлайн-освіта в Україні більш затребувана, ніж навчання в офлайн-форматі. Про це свідчать дослідження найбільших освітніх платформ за 2023 рік. На думку експертів, ситуація не зміниться протягом наступних кількох років. Тому онлайн-курси зараз - один із перспективних напрямів для заробітку. Ви можете стати автором, інфобізнесменом або отримати в освітньому проєкті роботу за наймом.

Зібрані в статті реальні способи заробітку на онлайн-курсах. Ви дізнаєтеся, як монетизувати експертизу, організаторські здібності або отримати додатковий дохід від основної професії.

Як заробити на онлайн-курсах: 10 реальних способів

Про кожен спосіб поговоримо: у чому суть, які потрібні навички та особисті якості.

1. Створити свій курс

Ви можете ділитися досвідом або знаннями і заробляти на цьому. Хоча здається, що сфера онлайн-навчання перенасичена пропозиціями, актуальні інфопродукти користуються попитом.

Одні курси розраховані на широку аудиторію, інші призначені для вузької групи потенційних слухачів

Як розробити онлайн-курс:

  • Виберіть тематику. Визначте сферу, в якій володієте експертизою. Подумайте, чого саме хочете навчати людей.

  • Перевірте актуальність. Проведіть моніторинг онлайн-курсів за обраною темою. Переконайтеся, що в ніші є попит.

  • Вивчіть цільову аудиторію. Визначте для слухачів якої статі, віку, соціального статусу та сфери інтересів будете створювати освітній продукт.

  • Оберіть формат. Онлайн-навчання можна організувати у форматі тренінгу, вебінару, марафону, майстер-класу або повноцінного курсу.

  • Структуруйте знання. Розробіть загальну програму курсу, виділіть модулі, продумайте наповнення кожного блоку. Підготуйте навчальні матеріали: відеозаписи, інфографіку, домашні завдання.

  • Проведіть тестовий запуск. Запросіть 5-7 представників цільової аудиторії пройти курс безкоштовно і зберіть зворотний зв'язок. Ви зможете виявити й усунути недоробки. Відкоригуєте навчальні матеріали, щоб зробити їх цікавішими й актуальнішими для слухачів.

Поки допрацьовуєте програму і наповнення курсу, можна запускати продажі. Залучити клієнтів допоможуть інструменти просування: контекстна і таргетована реклама, email-розсилки, реклама у блогерів.

Самостійно займатися і розробкою, і просуванням інфопродукту складно. Тому автори використовують спеціальні онлайн-платформи, які допомагають створювати, запускати та продавати курси.

2. Виступити як експерт

Запуск онлайн-курсу - трудомісткий процес, який потребує багато зусиль і часу. Якщо ви хочете навчати і ділитися знаннями, але не готові займатися організацією, спробуйте роль експерта на курсі.

Експерти отримують за уроки гонорари, при цьому можуть поєднувати роботу в онлайн-школі з іншою діяльністю. Педагогічна освіта, як правило, не потрібна. Для організаторів у пріоритеті ваші досвід і знання з предмета курсу.

Є різні формати співпраці з онлайн-школами: можна записувати відеоуроки або вести заняття онлайн.

Експерти, які мають власний курс, можуть отримати додаткові можливості просування. Домовтеся зі школою про колаборацію та рекламуйте свій інфопродукт серед слухачів.

3. Попрацювати куратором курсів

Якщо вас приваблює сфера онлайн-освіти, але немає експертних знань, спробуйте попрацювати куратором курсів. Це фахівець, який організовує процес навчання.

Куратори забезпечують взаємодію студентів і викладачів. Стежать, щоб не було проблем із доступом до навчальних матеріалів. Займаються фінансовими питаннями: прийомом оплати, надсиланням договорів і документів. Також куратори мотивують і підтримують слухачів. На цій позиції особисті якості важливіші, ніж знання з предмета курсу.

Як зрозуміти, що вам підходить робота куратора:

  • У вас розвинена емпатія. Куратор відкритий до спілкування, прагне створити для слухачів сприятливу і доброзичливу атмосферу.

  • Ви самостійні та стресостійкі. Умієте оперативно приймати рішення в робочій обстановці, гасити конфліктні ситуації, спокійно реагувати на негатив.

  • Ваша технічна грамотність на рівні просунутого користувача. Куратор має вміти швидко освоювати програми та онлайн-платформи, з якими працює школа.

4. Стати продюсером курсів

Продюсер - це менеджер проєктів у сфері онлайн-освіти. Займається створенням, запуском, просуванням і розвитком курсів. Якщо в роботі вас приваблює масштаб і складність завдань, подумайте про продюсування.

Продюсер відповідає за загальний комерційний успіх інфопродукту. Такий фахівець має вміти аналізувати ринок, помічати тренди, знаходити вільні ніші. Ще одне завдання - зібрати сильну команду, яка працюватиме над курсом. Потрібно підбирати експертів, викладачів, кураторів і допомагати їм проявити себе.

Продюсер заглиблюється в процес розробки: затверджує концепцію курсу і формат подачі інформації, контролює створення навчального контенту. Просування також належить до сфери компетенції продюсера. Він бере участь у запуску рекламних кампаній і підготовці промозаходів, взаємодіє з відділом продажів.

Для продюсування потрібні не тільки навички в проджект-менеджменті, а й ефективні прикладні інструменти для створення і запуску інфопродуктів.

5. Стати методистом курсів

Методист (методолог) допомагає експертам структурувати знання та упаковувати у формат курсу. Цей фахівець перетворює інформацію, якою володіє експерт, на зрозумілий і корисний слухачам контент. Робить програму навчання цікавою та легкою для сприйняття.

Чим займається методист:

  • досліджує цільову аудиторію інфопродукту;

  • складає програму курсів;

  • готує навчальні матеріали;

  • підбирає формат занять;

  • розробляє систему оцінювання результатів;

  • збирає зворотний зв'язок від студентів.

6. Працювати технічним адміністратором

Техадмін відповідає за роботу віртуальної інфраструктури для курсів. Його сфера компетенції - усі інтернет-сервіси, якими користується школа.

Технічний адміністратор допомагає обрати платформу для навчання, завантажує навчальні матеріали, налаштовує прийом платежів, створює чат-боти. Також він налагоджує роботу особистих кабінетів студентів і викладачів, підключає CRM і займається email-розсилками.

Щоб стати техадміном, не знадобляться знання коду і досвід програмування. Потрібна загальна технічна грамотність і бажання розбиратися в IT-продуктах. Головна навичка - вміння підібрати відповідний онлайн-сервіс для вирішення певних завдань.

7. Надавати спеціалізовані послуги онлайн-школам

Освітнім проєктам потрібні таргетологи, дизайнери, копірайтери та інші вузькі фахівці. Часто їх не наймають у штат, а залучають за потребою під конкретний проєкт.

Знайти проєктну зайнятість в онлайн-школі можна на сайтах із вакансіями. Інший варіант: зібрати в інтернеті базу контактів і розіслати портфоліо. Якщо ваша робота сподобається замовнику, увімкнеться "сарафанне радіо", і до вас почнуть звертатися інші клієнти з цієї ніші.

8. Заробляти на партнерській програмі

Онлайн-школи платять партнерам за допомогу в залученні клієнтів. Ви можете під'єднатися до програми та розміщувати рекламу курсів на своєму сайті, у спільноті або на сторінці в соцмережі.

За умовами партнерських програм з кожного проданого курсу школи перераховують відсоток або фіксовану суму

9. Організовувати корпоративне онлайн-навчання

Багато компаній приділяють підвищену увагу навчанню співробітників. Проводять онлайн-тренінги для продавців, вебінари для бухгалтерів, купують спеціалізовані курси для технічного персоналу.

У великих компаніях організацією онлайн-курсів займається окремий фахівець - менеджер корпоративного навчання. Він налагоджує ефективний процес розвитку компетенцій співробітників.

Чим займається менеджер онлайн-навчання:

  • знаходить експертів;

  • розробляє та погоджує програми навчання;

  • підбирає готові курси;

  • укладає договори з онлайн-школами;

  • організовує навчальний процес.

10. Відкрити власну онлайн-школу

Можливо, ви зважитеся на повноцінний бізнес-проєкт у сфері освіти. Такий варіант варто розглядати, якщо хочете запустити одразу кілька курсів, маєте у своєму розпорядженні стартовий капітал або знаєте, як залучити інвесторів.

Інфобізнесмену знадобляться навички підприємництва, технічна та юридична грамотність, уміння створювати команди.

Висновок

Експерти очікують, що у 2024 році сфера онлайн-освіти продовжить зростати. А отже, у цій галузі будуть широкі можливості для отримання доходу.

Щоб заробити на онлайн-курсах, можна створити авторський освітній продукт або виступити як залучений експерт. До вирішення проєктних завдань школи залучають фахівців у галузі маркетингу, дизайну або реклами. Затребувані продюсери, куратори та методисти курсів. А хтось може спробувати себе як інфопідприємець і відкрити власну онлайн-школу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

594.7KПрочитань
11Автори
453Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається