7 кращих способів отримувати пасивний дохід від криптовалют

Зміст

Хочете знати, як отримувати пасивний дохід від криптовалют? Існує безліч способів: від стейкінгу до фермерства та надання ліквідності. Дізнайтеся більше в нашому гайді 🤑.

Чи можна отримувати пасивний дохід за допомогою криптовалют?

Так, ви можете отримувати пасивний дохід за допомогою криптовалют! Насправді, багато криптовалютних платформ пропонують набагато кращі відсоткові ставки, ніж традиційні фінансові установи, з відсотковими ставками, що вимірюються тризначними числами для багатьох популярних монет.

Як отримувати пасивний дохід від криптовалют

Існує безліч варіантів отримання пасивного доходу від DeFi і криптовалют, тому, щоб допомогти вам почати, ми зібрали 7 найкращих способів отримання пасивного доходу від криптовалют, включаючи

  • Стейкінг PoS

  • Відсоткові криптовалютні платформи

  • Забезпечення ліквідності

  • Кредитування криптовалют

  • Фармінг

  • Токени для отримання дивідендів

  • Стейкінг та оренда NFT

PoS стейкінг

Хочете отримувати пасивний дохід від криптовалюти? Стейкінг - це один з найпопулярніших способів отримувати пасивний дохід від криптовалютних активів, якими ви володієте, і існує безліч доказів того, що блокчейн стейкінг працює.

Ви можете дізнатися більше про стейкінг і те, як він працює, в нашому посібнику, але якщо коротко, то стейкінг передбачає, що інвестори надають свої криптовалюти в заставу, щоб допомогти підтвердити транзакції в даному блокчейні в рамках механізму консенсусу в блокчейні.

Хоча запуск вузла-валідатора є дещо складнішим технічним завданням, у більшості блокчейнів існують простіші варіанти стейкінгу криптовалюти, зокрема, стейкінг через централізовану біржу та делегування криптовалюти для стейкінгу за допомогою некастодіального гаманця.

Після того, як ви розмістите свою криптовалюту в стейк, ви почнете отримувати пасивний дохід від неї. Винагороди варіюються в залежності від блокчейну, але APY може досягати двозначних цифр в залежності від блокчейну.

Криптовалютні платформи, що приносять відсотки

Криптовалютні платформи, що приносять відсотки, по суті, працюють як ощадні рахунки для ваших криптовалют - за винятком того, що в більшості випадків пропоновані відсоткові ставки набагато вищі, ніж на ощадних рахунках традиційних фінансових провайдерів, таких як банки, що робить їх популярним варіантом для отримання пасивного доходу від криптовалют.

Криптовалютні процентні платформи досягли піку популярності у 2022 році, після чого багато з них зазнали краху через нестабільну прибутковість, і фактично багато платформ, що збанкрутували, були звинувачені у відверто злочинній поведінці. Все це говорить про те, що ви завжди повинні бути обережними при виборі криптовалютної платформи і пам'ятати, що якщо вона звучить занадто добре, щоб бути правдою (наприклад, шалено висока прибутковість), то це, ймовірно, так і є.

Відразу попередимо, що деякі з найбільш популярних і надійних способів заробітку на криптовалюті включають в себе наступні:

Забезпечення ліквідності

Постачальники ліквідності забезпечують життєво важливу функцію для dApps, оскільки без них не було б криптовалюти для інвесторів, щоб торгувати або здійснювати інші транзакції на платформі. Вони отримують винагороду за свої послуги у вигляді відсотка від комісійних, а іноді й інших токенів - наприклад, токенів управління. Це також іноді називають майнінгом ліквідності, але це найпопулярніший спосіб отримувати пасивний дохід від криптовалюти в децентралізованому просторі.

Стати постачальником ліквідності для децентралізованих бірж та інших децентралізованих платформ дуже просто. Все, що вам потрібно зробити, це мати некастодіальний гаманець, зайти в додаток, для якого ви хочете забезпечити ліквідність, знайти пул, для якого ви хочете забезпечити ліквідність, і підключити свій гаманець. Зазвичай вам потрібно надати два токени для певного пулу, наприклад, USDT та ETH.

Після того, як ви додасте свою ліквідність до пулу, ви зазвичай отримаєте токени пулу ліквідності у відповідь, які представляють ваш капітал у пулі. Як правило, ці токени LP зростають у ціні в міру того, як ви заробляєте комісійні, пов'язані з пулом, але в залежності від протоколу ви також можете заробляти додаткові токени. Коли ви захочете вивести свій капітал, ви просто обміняєте ці токени назад на свою криптовалюту.

Деякі з найпопулярніших платформ для забезпечення ліквідності включають

Невелике застереження щодо забезпечення ліквідності, однак, існує унікальний ризик, який проявляється у вигляді непостійних втрат. По суті, це альтернативні витрати, але все ж варто знати про них, перш ніж занурюватися в роботу.

Криптокредитування

Подібно до того, як банки заробляють відсотки на кредитах, ви також можете заробляти на криптовалюті - і існує безліч кредитних платформ на вибір, включаючи централізовані та децентралізовані кредитні платформи.

На централізованих кредитних платформах ви знайдете більшість кредитних продуктів в розділах «заробити», і вони можуть навіть перетинатися з процентними платформами, про які ми вже згадували, оскільки кредитування є одним з найпоширеніших способів заробити відсотки на вашій криптовалюті. В даний час деякі з найпопулярніших централізованих платформ криптокредитування включають

Кредитування також є популярним способом отримання пасивного доходу від криптовалют на децентралізованому ринку. Як і у випадку з платформами надання ліквідності, про які ми згадували вище, децентралізовані платформи криптокредитування зазвичай працюють шляхом внесення вашого капіталу в певний пул або протокол, після чого ви, як правило, отримуєте токени, що представляють ваш капітал. Багато з цих платформ, включаючи Compound Finance, також винагороджують інвесторів додатковими токенами управління, які потім можна продати, зробити ставку тощо.

Деякі з найпопулярніших протоколів децентралізованого криптокредитування включають

Фармінг

У криптовалюті фармінг стосується компостованості dApps - це досить складний термін, тому давайте розберемо його на прикладі.

Ви хочете отримувати пасивний дохід від своєї криптовалюти, тому вирішили заставити свій ETH за допомогою децентралізованого протоколу Lido. Коли ви вкладаєте ETH за допомогою Lido, ви не втрачаєте ліквідність, оскільки отримуєте токени stETH (своєрідні токени, що представляють ваш стейкінг ETH в пулі).

Ви вже отримуєте винагороду за стейкінг, але хочете заробити ще більше, тому переходите на Curve Finance, децентралізованого автоматизованого маркет-мейкера. Тут ви можете додати свій stETH до пулу для забезпечення ліквідності, що дозволить вам отримувати ще більше доходу з одного активу. Фактично, якщо ви надаєте ліквідність певним пулам на Curve, ви отримаєте додаткову винагороду у вигляді токенів CRV, які потім можете використовувати для отримання винагороди на Convex Finance та інших платформах.

Саме ця сумісність дозволяє DeFi-інвесторам ефективно заробляти складні відсотки і отримувати найвищу прибутковість. Кожен інвестор має власну стратегію, коли справа доходить до фермерства, але деякі популярні варіанти, які варто вивчити, включають в себе:

Токени для отримання дивідендів

Подібно до того, як компанія може розподіляти прибуток між акціонерами у вигляді дивідендів, існують певні криптовалюти, які працюють подібним чином, дозволяючи вам отримувати пасивний дохід, просто тримаючи певну криптовалюту.

У більшості випадків ці дивіденди є часткою торгової комісії або прибутку на певній платформі, хоча спосіб виплати винагороди може бути різним. Наприклад, AscendEX має токен ASD, і власники ASD отримують дивіденди через автоматичні аеродропи. Тим часом, KuCoin має токен KCS, і власники KCS отримують щоденні дивіденди в KCS, що базуються на 50% нафти від зборів користувачів на KuCoin.

Деякі з найпопулярніших токенів, що приносять дивіденди, включають

Заробляйте пасивний дохід з NFT

Маєте NFT? Ви навіть можете отримувати пасивний дохід від NFT за допомогою нових інноваційних протоколів, що з'являються на децентралізованому ринку.

Одним з таких прикладів є reNFT, протокол оренди NFT, де інвестори можуть позичати (або орендувати) NFT на певний час. Якщо ваше перше питання - навіщо комусь орендувати NFT, то ви не єдині. Існує безліч варіантів використання, включаючи оренду ігрових NFT для певної мети, NFT квитків на події для доступу до певних попередніх продажів тощо, віртуальних земельних NFT та багато іншого.

Деякі з найпопулярніших платформ для отримання пасивного доходу від NFT включають

Як вибрати платформу

Ви повинні бути уважними при виборі платформи, на якій ви хочете закрити свою криптовалюту для отримання пасивного доходу. Кожна платформа має свої плюси і мінуси. Ви повинні розглянути наступні моменти:

  • Централізована чи децентралізована: Існують централізовані і децентралізовані варіанти для отримання пасивного доходу від криптовалюти - як з унікальними перевагами, так і з ризиками. З централізованими платформами ви більше не володієте своєю криптовалютою, а це означає, що в разі краху платформи ваша криптовалюта може зникнути разом з нею. У той час як на децентралізованих платформах ви зберігаєте право власності (або токен, що представляє ваш капітал) на вашу криптовалюту. При цьому децентралізовані платформи більш схильні до зломів, перетягування ковдри та інших ризиків, в той час як централізовані платформи часто пропонують інвестиції, захищені основним капіталом.

  • Репутація і надійність: Репутація має значення в криптовалюті. Ви завжди повинні ретельно досліджувати будь-яку платформу або протокол, який ви використовуєте, перш ніж інвестувати, щоб переконатися, що ви розумієте ризики, пов'язані з ними, як платформа або протокол сприймається широкою спільнотою тощо.

  • Добре знати протокол і ризики: Прибуткове фермерство, забезпечення ліквідності та децентралізоване кредитування звучать чудово, але багато з цих протоколів не призначені для новачків. Ви повинні чітко розуміти, як працює протокол, щоб ви могли безпечно вводити і виводити свій капітал за власним бажанням.

  • Інвестиції, захищені основною сумою: Деякі централізовані платформи пропонують так звані інвестиції, захищені основним капіталом. Це означає, що незалежно від того, що відбувається на ринку, ви отримаєте таку ж кількість токенів, яку ви внесли, а також мінімальну прибутковість. На нестабільному ринку це може бути надзвичайно привабливим для інвесторів.

Чи оподатковується пасивний дохід від криптовалют?

А тепер погані новини - швидше за все, ваш пасивний дохід від криптовалют оподатковується.

Хоча податкові служби, ще не випустили інструкцій щодо величезної кількості криптоінвестицій, включаючи багато з тих, що згадуються в цьому посібнику, вони ясно дають зрозуміти, що криптовалюта може оподатковуватися. Як правило, податок залежить від того, як ви заробляєте.

Так, якщо ви заробляєте нові токени - наприклад, шляхом стейкінгу - це, як правило, розглядається як додатковий дохід і підлягає оподаткуванню податком на прибуток при отриманні на основі справедливої ринкової вартості ваших токенів у вашій фіатній валюті на момент їх отримання.

У той же час, якщо ви торгуєте токенами - наприклад, для забезпечення ліквідності, кредитування або вирощування врожаю - це може розглядатися як торгівля між криптовалютами, і в більшості випадків будь-який прибуток від такої торгівлі підлягає оподаткуванню податком на приріст капіталу.

Поширені запитання

Ще питання про криптовалютний пасивний дохід? Ось відповіді на деякі з найпоширеніших.

Які процентні ставки на криптовалюту?

Це дуже залежить від платформи, яку ви використовуєте, і криптовалюти, в яку ви хочете інвестувати. Для більш популярних криптовалют, таких як Bitcoin і Ethereum, процентні ставки, як правило, нижчі, але інвестиції менш ризиковані. Тим часом, для менш відомих криптовалют або більш ризикованих інвестицій процентні ставки часто набагато вищі, іноді досягаючи тризначних чисел!

Які ризики несуть в собі процентні криптоплатформи?

Основний ризик процентних криптоплатформ полягає в тому, що вам потрібно довіряти платформі, яку ви використовуєте. У випадку з централізованими платформами, ця платформа зберігає вашу криптовалюту, тому якщо вона падає, ваша криптовалюта падає разом з нею - так було у випадку з багатьма відомими процентними платформами, такими як Celsius і BlockFi. З децентралізованими платформами ви все ще зберігаєте право власності на свою криптовалюту (або еквівалентний токен, що її представляє), тому цей ризик знижується. Однак існують інші унікальні ризики для децентралізованих платформ, включаючи непостійні втрати, перетягування ковдри, зломи і так далі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

612.8KПрочитань
11Автори
459Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається