Біткоїн знижується до $69,000 причини

Біткоїн втрачає позитивну динаміку на фоні прирісту робочих місць у США. Та чи тільки він став причиною корекції?


У п'ятницю, на початку торгової сесії в Нью-Йорку, ціна біткоїна (BTC) впала нижче $71 тис. після виходу позитивнішого за очікування травневого звіту із зайнятості в США. Фактично, протягом 24 годин після цього криптовалюта також впала нижче $70 тис.

Травневий звіт із зайнятості в США показав, що в травні було додано 272 тис. робочих місць, що значно перевищило очікувані 190 тис. Тим не менш, рівень безробіття досяг 4% проти очікуваних 3,9%.

Хоча це була чудова новина для робітників, вона ускладнила перспективу зниження процентних ставок Федеральною резервною системою США (ФРС) на червневому засіданні. Звіт про зайнятість є одним із наборів даних, які ФРС використовує для прийняття рішень щодо монетарної політики.

Коментуючи реакцію біткоїна на звітність, криптоінвестор Скотт Мелкер, більш відомий як “The Wolf of All Streets”, зазначив:

“Біткоїн знижується на $1000 протягом лічених хвилин лише тому, що в багатьох є робота. LOL. Ми живемо догори дригом. Високий рівень зайнятості вказує на знижену вірогідність зниження ставки, а отже, активи миттєво пішли до низу.”

Раптове оновлення цінової динаміки стало дещо неочікуваним для інвесторів. Минулого тижня млява динаміка біткоїна змінилася різкою волатильністю, яка проклала шлях до досягнення межі в $71 000 на момент написання статті. Зростання почалося після того, як 4 червня позитивний двотижневий сукупний чистий потік біржових фондів (ETF) досяг рекордних $886,75 млн, головним чином завдяки притоку $379 млн від Fidelity's FBTC.

Дані щодо біржових фондів (ETFs) біткоїна (4.06-6.06). Джерело: SoSo Value
Дані щодо біржових фондів (ETFs) біткоїна (4.06-6.06). Джерело: SoSo Value

Так, левова частка ринкових аналітиків і криптовалютних інвесторів передбачувало безумовне зростання біткоїну.

Популярний аналітик під нікнеймом “Willy Woo” вважав, що досягнення першою криптовалютою рівня в $72 тис. стане для неї запобіжником на шляху до позначки в $75 тис., а згодом навіть спровокує досягнення нового історичного максимуму.

На думку криптоаналітика, досягнення рівня $72 000 стане «запобіжником», який спровокує прорив позначки $75 000. Така цінова дія також спричинить хвилю ліквідацій і прокладе шлях до нового історичного максимуму.

У свою чергу, криптоінвестор RektCapital стверджував, що для генерації позитивної динаміки біткоїну важливо перетворити спротив у $72,000 у підтримку.

«Біткоїну просто потрібно подолати цю останню ключову зону опору (червона на графіку), щоб увійти в параболічну фазу (висхідного) циклу»

Чарт BTC/USD, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: RektCapital
Чарт BTC/USD, таймфрейм: 1 тиждень. Джерело: RektCapital

Про вплив показників зайнятості у США на біткоїн попереджавмакроаналітик під нікнеймом “TedTalksCrypto”. За його словами, визначити перспективи криптовалюти достовірно можна було тільки після травневого звіту.

Рух біткоїну не врятували й позитивні показники біржових обмінних фондів (ETFs). Так, лише 7 червня 11 спотових біткоїн-фондів зафіксували сукупний чистий притік у понад $130 мільйонів доларів. У той же час, один тільки IBIT – обмінний фонд біткоїна від BlackRock – продемонстрував майже $170 мільйонів чистого притоку. Така статистика породила дискусії серед фінансових експертів щодо доцільності використання показників ETF як фактору впливу на ціну біткоїна.

Що чекає на біткоїн у найближчому майбутньому?

Після звітності про зайнятість у США увага ринку буде прикута до оголошення ФРС відсоткової ставки, яка залишається одним із ключових факторів впливу на динаміку біткоїна. Таким чином, ринкові спостерігачі стежитимуть за прес-конференцією голови Резервної служби Джерома Павелла, що відбудеться цієї середи (12-го червня).

Не дивлячись на те, що показник звітності ускладнює ситуацію, на ринку превалює оптимізм щодо прийдешньої заяви Павелла. Так, Чарльз Едвардс, засновник крипто-хедж-форнду Capriole Investments, вважає, що зниження відсоткових ставок є неминучим у довгостроковій перспективі.

“...безробіття досягло дна, а це означає, що найближчим часом ліквідність (на ринках) США буде лише зростати і зростати. Наближається зниження ставок,” зазначив аналітик у пості в X.

Бичачі очікування зросли ще сильніше після того, як Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Канади (БК) знизили свої відсоткові ставки, що може ініціювати глобальне кількісне пом'якшення.

У той же час, згідно з моніторинговими даними CME Group, абсолютна більшість (99.4%) трейдерів відсотковими ставками очікують, що останні не зазнають змін цього місяця.

Ймовірність впровадження цільової ставки на засідання ФРС 12 червня. Джерело: CME Group.
Ймовірність впровадження цільової ставки на засідання ФРС 12 червня. Джерело: CME Group.

Абстрагуючись від впливу ставки ФРС на ціну біткоїна, графік ліквідацій першої криптовалюти чітко виділяє позначку в $72 тис. як наступну ключову цінову позицію.

Графік ліквідацій торгової пари BTC/USDT (4.06-7.06). Джерело: Coinglass
Графік ліквідацій торгової пари BTC/USDT (4.06-7.06). Джерело: Coinglass

Таку інформацію підтверджує й 4-годинний графік біткоїну в кореляції з доларом США. На час написання статті, біткоїн торгується на рівні 0.5 за Фібоначчі, тобто на рівні $69 900. На цьому рівні спостерігається певний опір при незначному відновленні ціни після пʼятничного зниження.

Чарт BTC/USD, таймфрейм: 4 години. Джерело: WhiteBIT TradingView
Чарт BTC/USD, таймфрейм: 4 години. Джерело: WhiteBIT TradingView

Судячи з графіку, навколо вищих рівнів корекції спостерігається очевидний тиск на продаж, оскільки біткоїн намагається підтримати свій висхідний рух після цих точок.

Інші рівні корекції Фібоначчі, розташовані вижче на рівні $70 477 (0,382), $71 177 (0,382) і $72 307,79 (0), створюють зони підтримки.

Крім того, індикатор Moving Average Convergence Divergence (MACD) на даний момент демонструє ведмежий імпульс. Це означає, що нещодавні цінові зміни можуть продовжуватись в тому ж напрямку. Тим не менш, якщо відбудеться перетин таких ліній, негативний тренд може змінитися на висхідний.

Індекс відносної сили (RSI) на графіку біткоїна знаходиться на рівні 41.96, що вказує на ведмежі настрої. Це значення показує, що ринок все ще перебуває в невеликій негативній зоні, оскільки RSI продовжує демонструє тренд на зниження. Це падіння може свідчити про те, що купівельний імпульс сповільнюється, і якщо ця тенденція продовжиться, то розворот тренду неминучий.

Крім того, зниження позиції RSI від середньої точки до нижчих рівнів ковзної середньої також свідчить про збереження ведмежого настрою. Якщо RSI знизиться далі і перетне рівень 30, ринок буде перепроданий, і бики можуть взяти гору. І навпаки, коли RSI знаходиться трохи нижче 50, трейдери можуть відчути більший потенціал зниження в найближчій перспективі.

Не дивлячись на це, динаміка біткоїна безпосередньо залежить від макроекономічних факторів. Отже, більш точно його рух можна буде визначити тільки з оголошенням відсоткової ставки на червень. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається