Інтерв'ю з Ваншикою Шріваставою про майбутнє блокчейну та сучасні тренди індустрії

Зміст

У сучасному світі технологічні інновації формують майбутнє, відкриваючи нові можливості для різних галузей. Технологія блокчейн - одна з таких інновацій, яка вже має величезний вплив. Але що саме робить блокчейн таким значущим? Які перспективи він відкриває для нас? І як він може змінити наше повсякденне життя та бізнес?

Щоб відповісти на ці питання, я поспілкувався з Ваншикою Шріваставою, DevRel менеджеркою в GnosisDAO, провідною експерткою у сфері блокчейн-технологій. Вона розповість нам про ключові аспекти цієї технології, її потенціал та виклики, з якими ми можемо зіткнутися на шляху до масового впровадження блокчейну.

Насамперед розкажіть, будь ласка, трохи про свій досвід, і що вас привабило в технології блокчейн? Що спонукало вас перейти від традиційної технічної розробки до блокчейн-простору?

Я розпочала свій шлях у сфері технологій у 2020 році, в епоху COVID. Мені дуже подобалося відкрите програмне забезпечення, тому я вирішила працювати в тому ж просторі, підтримуючи спільноту, яка займалася даними на Kubernetes. DevOps був і залишається надзвичайно поширеним зі зрозумілих причин. Сама ідея спільного використання технологій з відкритим вихідним кодом була захопливою. Я зацікавилася Web3 через рік, коли потрапила на програму Code in Place, яка була ініціативою людей зі Стенфорда, і ми повинні були створювати проєкти на Python. Я розробила кілька додатків для баз даних на Python, але блокчейн був чимось новим, і я хотіла погратися з ним, щоб зрозуміти, як працює майнінг. З цього все і почалося. 

Я захоплювалася стартапами, тож почала працювати в одному з них, який також був платформою для розміщення проєктів з відкритим вихідним кодом. У мене з'явилася можливість взяти інтерв'ю у людей, які були на початку розвитку Web3 і працювали в різних командах. Було цікаво дізнатися, що існують можливості створювати децентралізовані додатки, і користувач має повну автономію над своїми даними та тим, що він робить. Конфіденційність і співпраця були двома найважливішими аспектами, які спонукали мене вивчати блокчейн, й мені більш ніж пощастило здобути досвід у цій галузі.

З огляду на ваш досвід роботи в якості DevRel менеджера, з якими основними проблемами стикаються розробники при інтеграції технології блокчейн в наявні додатки?

Я думаю, перша з них буде очевидною, якщо ви прийшли з web2, тому що є багато речей, які потрібно зрозуміти новачкам. Як розробник, я все ще вивчаю багато речей, пов'язаних з ефективними засобами для розробників та створенням надійних додатків, які можуть бути зрозумілими для новачків. Це страшно; будь-яка нова технологія лякає. Згадаймо час, коли з'явився Orkut та нові додатки для соціальних мереж, і ми були стурбовані тим, як використовувати їх у повсякденному житті. Перехід від звичайних клавіатурних телефонів до сенсорних - це складний процес. 

Я б нікого не підштовхувала до вивчення блокчейну доти, доки вони не матимуть базового розуміння і не зможуть розрізнити різницю між цими двома поняттями. Тільки тоді вони зможуть зрозуміти, чи мають для них сенс криптотермінологія та блокчейн загалом. І ні, він не повністю відрізняється від Web2, скоріше базується на технологіях Web2. Я все ще використовую React для створення додатків, але мені також потрібно взаємодіяти з гаманцем; система проста, але заплутана, і я дуже рекомендую розробникам спілкуватися з менторами в просторі та приєднуватися до спільнот і платформ для проведення брейнштормів.

Якими ключовими проєктами або розробками ви найбільше пишаєтеся, і як вони вплинули на екосистему блокчейну?

Мені ще треба пройти довгий шлях, щоб зробити внесок, який можна назвати значним, але я думаю, що мені дуже подобається бути наставником для людей, які переходять з іншого середовища і мають мало знань. Мені подобається створювати контент, і це мій спосіб віддячити спільноті.

Як технологія блокчейн вплинула на ваш підхід до розробки та впровадження рішень у порівнянні з традиційною розробкою програмного забезпечення?

Я думаю, що найважливіше - це те, що ми можемо зробити з блокчейном. Мені завжди було цікаво подивитися, як будуть здійснюватися транскордонні платежі, але з впровадженням криптовалют весь сегмент оплати змінився. Для того, щоб отримати доступ до коштів і переказати їх через кордон, потрібна лише секунда. Я дивлюся на це так: користувацький інтерфейс може бути простим, користувачі бути в безпеці, а спільнота отримує вигоду, бо вони є лояльними споживачами. Я дуже багато думаю як споживач, і хотіла б створювати для них. Розробка програмного забезпечення майже не змінилася, за винятком нових мов, таких як Solidity, та способу зберігання даних за допомогою децентралізованих серверів даних, таких як IPFS тощо.

На вашу думку, які найефективніші стратегії залучення розробників до екосистеми блокчейну, особливо до додатків для децентралізованих фінансів (DeFi)?

Розробники люблять створювати (поки у вас не з'являються баги). Найкращі стратегії або заходи, які я здійснювала, - це створення ігрових майданчиків для розробників, які є першою точкою входу для будь-якого з них, щоб взаємодіяти з SDK, відчути приклади додатків, навчитися і зрозуміти технічні специфікації. Проведення прямих трансляцій та робота з кодом наодинці також дуже цікаві для розробників.

Блокчейн називають революційною технологією для різних галузей. На вашу думку, які сфери зараз переживають найбільш значні трансформації завдяки технології блокчейн і чому?

Payments Infra, Dev-Tooling, RWA -  зараз є надзвичайно цікавими напрямками. Особисто я велика шанувальниця продукту Gnosis Pay! Вони випускають дебетову картку, яка контролюється через ваш безпечний обліковий запис, і ви можете витрачати криптовалюту у 80 мільйонів продавців по всьому світу!  

Останнім часом все частіше обговорюється перетин блокчейну та штучного інтелекту. Як, на вашу думку, інтеграція штучного інтелекту та технології блокчейн вплине на різні галузі?

Я безумовно вважаю, що DePIN зараз дуже важливий - про нього менше говорять, але він дуже важливий. Навіть Віталік [Бутерін] написав блог про те, як блокчейн і штучний інтелект об'єднуються, і є кілька дуже цікавих варіантів використання, але DepPIN найближчі до реальних кейсів. Нам ще багато чого треба дослідити, але зараз штучний інтелект, як правило, централізований, і можливість децентралізувати його за допомогою блокчейну була б чудовим рішенням.

А якщо говорити про блокчейн-розробку. Як ви вважаєте, чи потрібно використовувати AI й VR для розробки, щоб залишатися в "тренді"?

Я б не сказала; я думаю, що тенденція у Web3 дуже мінлива, як і монети-меми. Я вважаю, що навколо кожного терміну є хайп, але реальні випадки використання з'являються пізніше. Щотижня з'являються нові блокчейни й токени. А використання AI/VR не є обов'язковим.

Все більше розробників зараз звертають увагу на L2-рішення, такі як Celestia, Whitechain, Polygon тощо. На які проєкти, на вашу думку, варто звернути увагу у 2024 році?

Я вважаю, що L2 мали свій час, але зараз зсув дуже сильно змістився в бік інфраструктури цих L2. Наприклад, DA зростають, і великий попит має підключена або модульна складова блокчейну. Протокол Nuff - один з них. Абстракція блокчейну також дуже популярна - деякі проєкти, такі як Connext і Particle, досягли великих успіхів у цій галузі; блокчейни, орієнтовані на споживача, також на підйомі; Movement Labs, Berachain і MorpL2 - інші видатні проєкти.

Як, на вашу думку, технологія блокчейн вплине на ринок праці та кар'єрні можливості в найближчому майбутньому?

Я б відзначила, що попит у цій сфері зростає швидкими темпами; люди хочуть створювати додатки, блокчейни та керувати продуктами. І загалом, ринок праці може бути жорстким, коли багато людей починають подавати заявки на початковому етапі. Але якщо ви маєте певний досвід роботи з Web2 і вмієте створювати за допомогою технологій Web3, це може бути дуже корисним. Ви повинні виділятися, оскільки попит зростає, пул кандидатів буде конкурентоспроможним, і завжди приємно зосередитися на proof-of-work більше, ніж на чомусь іншому.

Ви часто проводите різноманітні заходи в індустрії. Як, на вашу думку, хакатони та конференції для розробників сприяють розвитку екосистеми, і які ключові елементи успішного блокчейн-хакатону?

Блокчейн-хакатон буде на крок ближче до "успішного", якщо будуть виконані 3 умови: правильне формулювання проблеми, яке дозволить користувачам попрацювати й створити щось нове, хороша документація, яка допоможе розробникам, і належний канал підтримки для інженерії рішень. Заходи або воркшопи є частиною самої освіти для розробників; це перший крок у більшості хакатонів. Вони дозволяють розробникам попрацювати над рішеннями та відштовхуватися від постановки проблеми, і справа не лише в коді; важливо також розуміти, що співпраця та комунікація відіграють важливу роль - ви знаходите колег по команді, а також презентуєте те, що ви створили.

З боку розробника - це можливість випробувати себе, більшість керівників команд також вчаться управляти командами та розподіляти робочі ресурси. З боку компанії ми бачимо, як люди підходять до постановки проблем і чи є сенс для споживачів бути їхніми користувачами. Ми також вважаємо це потенційною можливістю налагодити зв'язок з людьми, які були б зацікавлені дізнатися більше про наші майбутні запуски, зрозуміти наші продукти, а також бути частиною циклу зворотного зв'язку. Відгуки про участь в хакатоні - це як перед подія для розуміння того, чому розробники вирішили будувати на основі певних протоколів.

Наскільки важливою є освіта розробників та залучення громадськості для сприяння розвитку та впровадженню технології блокчейн?

Дуже важливо, адже ви не можете просувати свій протокол до тих пір, поки не просвітите їх достатньою мірою. Спочатку вони повинні зрозуміти та прийняти те, що існує ідентифікована проблема, яка вирішується за допомогою протоколу. І тільки тоді ви зможете привернути їхню увагу до розв'язання проблеми. Ви не можете очікувати, що фермери зрозуміють ваш продукт. Тож спільнота - це місце, де всі ентузіасти, ранні учасники залишаються, об'єднуються і будують довіру, щоб мати змогу повністю підтримувати. Без навчання розробників та залучення спільноти ви не отримаєте лояльності та підтримки користувачів. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

725Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається