CEO в крипті як обʼєкт маркетингу

Зображення створено автором у графічному редакторі Canva. Джерела вихідних фото: Changpeng Zhao, IQ WIKI | Володимир Носов, Obozrevatel © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

Керманичи, фундатори, наставники, лідери.

Досить пафосні, але вкрай влучні визначення генеральних директорів організацій. За період розвитку корпоративної культури, їх образ став наріжним каменем кожного приватного підприємства як для співробітників, так і для клієнтів. У поп-культурі визначних CEO асоціюють із успіхом, а навколо них створюються фанбази. А компанії та революційні продукти найчастіше ототожнюють саме з такими визначними персоналіями. 

Світ знав і знає багато культових СЕО. Стів Джобс, Генрі Форд, Уолт Дісней – кожен із них по-своєму змінив як світ, так і корпоративні засади. І не дивлячись на те, що їх репутація доволі суперечлива, кожна з цих видатних особистостей залишила власний слід в історії. 

У ту ж чергу, генеральні директори або засновники є уособленням цінностей компанії, тому можуть ставати обʼєктом якщо не маркетингу, то точно Public Relations. Майже кожне підприємство у незалежності від індустрії чи його розміру фокусує увагу публіки на їх керманичах з різними цілями: як елемент комунікаційної стратегії, чи метод розкриття основних ідей продуктів компанії. Та в критерії просування СЕО, дійсно унікальною є криптоіндустрія.

Чангпенг Жао (CZ), Майкл Сейлор, Володимир Носов, Браян Армстронг – левова частка криптокомʼюніті бачить у них у першу чергу інфлюенсерів, а вже потім – засновників і керівників великих криптокомпаній.

Як блокчейн-маркетологи досягають такого успіху, і чому просування СЕО є одним із найбільш ефективних методів маркетингу?

Світом керують особистості

Будемо відвертими: чи викликають довіру компанії? Так, можливо, але точно не настільки велику, як її можуть викликати особистості.

Персоніфіковані образи завжди знайдуть сильніший відгук у розумах людей. Недарма бренди формуються за рахунок використання маскотів або інших живих образів. Просування генерального директора певного підприємства – це лише більш абсолютний підхід у рамках персоніфікованого сприйняття бренду. Ба більше, образ фундатора є більш прямим транслятором цінностей і переваг певної компанії.

Чи вбачали б ви в продуктах Apple революційність без неймовірних презентацій Стіва Джобса? Чи сприймали б Binance як уособлення всіх цінностей криптовалют без CZ? І чи розуміли би користувачі всю підтримку України криптобіржею WhiteBIT без Володимира Носова? Гадаю, що ні, адже сприйняття сухих фактів від особи компанії (що, парадоксально, не є особою як такою) неможливо порівняти із месседжем лідером думок за якістю усвідомлення. У цьому можна вбачити й схильність людини до апеляції до авторитету – саме це поняття і є фундаментом, навколо якого будується просування СЕО.

Чому СЕО в крипті приділяється велика увага?

Насправді, посилення авторитету компанії та більш пряма передача її цінностей – не головні причини активного просування директорів і засновників криптокомпаній. Та й блокчейн не є тривіальною індустрією в усіх її розуміннях. Тим не менш, ключових факторів такого вектору напрямку – декілька. І одним із основних рушіїв його імплементації – Сатоші Накамото.

Досі невідомий засновник/-ця/-ки криптовалюти Біткоїн, образ Сатоші Накамото залишається основоположним для криптоіндустрії. Та Сатоші – не тільки її творець, але й фундатор і представник такого унікального поняття, яку можна назвати “видатна криптоособистість”

“Видатна криптоособистість” комбінує у собі образи не тільки керівника підприємства, але й винахідника, дещо новатора та, найголовніше, інфлюенсера, тобто лідера думок. Важливо також виокремити, що “видатні криптоособистості” мають усі характеристики користувача Інтернету, а саме відзначаються активною прямою комунікацією онлайн із користувачами. Саме образ “видатної криптоособистості” будує PR Чангпенга Жао, Володимира Носова, Майкла Сейлора, Віталіка Бутеріна й інших піонерів криптовалютної індустрії. 

Тим не менш, така комунікаційна стратегія властива тільки для їх представлення онлайн. У той же час, унікальністю крипто СЕО є саме поєднання класичного розуміння підприємця з “видатною криптоособистістю”

Простими словами, крипто-СЕО мають і риси традиційних гендиректорів. Це й меценатство, і експертність, і активний маркетинг і медіакомунікація. Звичайно ж, що це робиться для посиленої персоніфікації образу підприємця, руйнування барʼєру недосяжності між ним і комʼюніті та, скажімо, його олюднення.

Віталік Бутерін, Майкл Сейлор, Володимир Носов – усі вони беруть активну участь у публічному житті, не обмежуючись при цьому й онлайн-діяльністю. Вони беруть участь у форумах, дають інтервʼю та навіть пишуть наукові й експертні статті (як, зокрема, Бутерін і Носов).

Характеристики крипто-СЕО в рамках PR 

З огляду на зазначене вище, можна коротко підсумувати головні ознаки криптокерманича. Серед них: 

  • Створення образу технологічного новатора, філантропа, мецената;

  • Активний PR у звʼязці з плодами праці особистості

  • Пряма комунікація з користувачами в соціальних мережах

  • Створення образу “лідера думок” – відкритого, незалежного експерта з власними поглядами поза корпоративного середовища

  • Сторітеллінг публічного життя СЕО, що транслюється через різні канали PR


Фактично, СЕО в індустрії криптовалют – це не тільки про цінності певної компанії, але й трансляція цнностей власне криптовалют. Прозорість, новаторство, а також участь у офлайн-житті уособлюються у левовій частці криптофундаторів, які у свою чергу підвищують репутацію крипти в очах людей. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається