Що таке ЦА?

Про це написано у кожній першій книзі про маркетинг. Розповідають на 101% тренінгів про рекламу та продаж. І, звичайно, це одне з перших питань, з яким ви зіткнетеся, відкриваючи бізнес:

Що таке цільова аудиторія та як її шукати?⠀

А ось із відповіддю на це запитання — біда. Як у кого не спитай, у всіх думка своя. І якась дуже нечітка. І якщо маркетологи ще можуть собі дозволити щось там обмірковувати, то власнику бізнесу доводиться або «лупити з гармати по горобцях» і зазнавати збитків, або намагатися зрозуміти.

З сайту Searchenginejournal

Я формулюю для себе поняття цільової аудиторії (ЦА) так:

Група людей зі схожими цілями та/або потребами, які потенційно можуть бути зацікавлені у конкретному товарі чи послузі.

Складно? Ну трохи є. Якщо простіше — це люди, які в чомусь схожі один на одного (за цією ознакою їх об'єднують у групу) і які можуть мати бажання (а можуть і не мати) купити товар/послугу.

Тобто це кому товар або вже був проданий — та подібні до них за інтересами та бекграундом люди — або ті що теоретично могли би здійснити покупку.

Як визначити, яка у вас цільова аудиторія?

Тут думок ще більше. Як на мене, найдієвіші способи:

◾️ запитати тих, хто у вас уже купував;

◾️ запитати у клієнтів конкурентів;

◾️ запитати тих, хто використовує інший продукт для задоволення цілей/потреб (ну, наприклад, ви продаєте велосипеди, а опитування треба проводити серед тих, хто користується громадським транспортом).

АЛЕ! Головне тут навіть нема в кого питати, а що. Для визначення ЦА потрібно питати саме про людину, а не про продукт. Як ваш потенційний покупець думає? Що робить увечері перед сном? Як багато часу проводить перед монітором комп'ютера?.. Два десятки питань про людину повинні вам дати її опис, інтереси та оточення. Набираємо більше таких описів (від 10 до 1000, насправді). Аналізуємо… Виділяємо ті самі схожі параметри та створюємо портрет цільової аудиторії!

Все, ви надзвичайні та фантастичні!

Так, це дуже приблизний опис. Деталей та підводних каменів, насправді значно більше, ніж здається на перший погляд. Але цієї інформації точно вистачить перших кроків.

Основна задача ЦА — допомогти вам зрозуміти для кого ви все це робите. Сайт, рекламу, соціальні мережі… Хто буде це читати? Хто буде обирати? А вже з дослідження ЦА можна вже припустити "ЯК” це будуть обирати та “ЧОМУ”. Але це вже зовсім інша історія.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Сем
Ольга Сем@ok_sem_marketing

Маркетолог-аналітик

39Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Маркетинг — що то таке та кому воно треба?

    Якби в мене запитали, яка найдавніша професія у світі, я б точно сказала -- маркетолог. Бо як тільки людина почала розуміти що таке власність, саме в той момент почала з’являтись писемність, маркетинг і патріархат.

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається