Маркетинг — що то таке та кому воно треба?

Якби в мене запитали, яка найдавніша професія у світі, я б точно сказала — маркетолог. Чи хоча б “продажник” (ні не продавець, хоча і він близький). І може історики зі мною б не погодилися, зате я точно знаю, що як тільки людина почала розуміти що таке власність, саме в той момент почала з’являтись писемність, маркетинг і патріархат. 

Маркетинг — це створення системи в якій товар знайде покупця, а покупець — товар. Якщо просто і лаконічно. Тобто взагалі все, що робиться, щоб хтось щось купив — це і є маркетинг. 

Пекло для оченят, але легендарно

При чому, не важливо — яка сама валюта використовується для оплати. Ви можете заплатити гривнею, своїм часом, особистою думкою, голосом (що в демократичному світі ще дорожче ніж гроші) чи навіть просто лайком. Тому маркетинг має підрозділи, які займаються кожним з цих напрямів.

“Продати” популістську ідею про “Данбас корміт Украіну” змогли всього за кілька років, при тому, що економічно, історично і фізично — це було не так, Донбас вже тоді був  дотаційним регіоном. А вже та смішна картинка з “сортами українців” просто не витримує ніякої критики. 

Популістська антиреклама яка яку широко намагалися впарити українцям на початку нульових

Але. Я жила на сході і я маю багацько знайомих зі сходу, тому знаю — люди реально вірили. Не якісь примарні московити, які наче не мають клепки у голові та ніколи не мали. Звичайні люди. Тут в Україні. 

Отак і працює маркетинг, а саме його один з найбільш маніпулятивних підрозділів — пропаганда. 

Власне, звідси і йде розподілення маркетингу на напрямки — від мети, яка ставиться перед ним. Як магістральні можна виділити три з них:

Продуктовий маркетинг 

Розробка, створення і модернізація, робота на ринку та адаптація, стратегія просування конкретного продукту… — це його парафія. Тобто, повний цикл від вибору продукту і його створення до отримання повторного замовлення.

PR

Це про створення і корегування суспільної думки щодо товару чи/та бренду. Відгуки та профільні виставки, робота з пресою та партнерства, інфлюенсери та всілякі івенти, робота з негативом, “лікування” репутації після фейлів та багааато чого іншого. Все, що змусить суспільну думку змінитися в кращий бік (щодо бренду/товару). Не дарма ж по-старому цей напрямок називають “Зв’язки з громадськістю”.  І так, пропаганда — це крайність PR. 

PR творить дива. Іноді вони жахливі

Бренд-маркетинг

Створення, підтримка та видозміна бренду компанії. Тобто того, яки бренд є, як він себе позиціонує, про що хоче розказати, яка його мета в цьому світі та чому взагалі ви маєте купити ту штукенцію саме у нього, а не в когось з конкурентів. А ще системи лояльності, підтримка, повернення клієнту та весь клієнтський сервіс…. PR над ставленням суспільства до бренду, а бренд-маркетинг — над ставлення бренду до суспільства.

Всі три разом вони складають основу маркетингової стратегії та стратегії бізнесу в цілому. А стратегія — це як мапа, яку ви розкреслили для себе і йдете крок за кроком до конкретних вимірюваних цілей. Вона потрібна аби не рухатись навпомацки не зрозуміло куди. 

Знаєте, що найгірше у цьому компоті? Що маркетинг — гнучка і нестійка система, чутлива до будь-яких соціально-політичних, економічних і навіть природних змін. А на планеті Земля постійно щось міняється. Тож і маркетинг має постійно змінюватись, підлаштовуючись та тримаючи баланс.

Який саме маркетинг потрібен вашому бізнесу? В ідеалі — всі три. Якщо ви прийшли на ринок надовго і не плануєте зачиняти свої двері вже через кілька місяців. Тільки в синергії цих трьох частин народжуються справжні гіганти: CocaCola, McDonalds, Apple чи той же Roshen (а куди діватись, це реально один з найвідоміших та найуспішніших брендів України). 

Але і це не врятує від провалу (Victoria Secrets та Nokia, наприклад). Чому? Ну, власне, коли одна з ланок відпадає чи просто виконується на іншому рівні — результат буде сумний. Якість товару не прикриє жоден маркетинг, відсутність адекватного піару не витримає пліток від конкурентів, нерозвинений бренд просто віддасть своїх покупців іншим компаніям. 

Не забувайте оновлювати промо, а то ваша реклама буде виглядати якось так

Тож це значить, що маленькому інста-магазинчику треба величезний штат з маркетологів? Насправді ні. Хоча було б прикольно. Але головна перевага того магазинчику динамічність і відносна низька затратність. Якщо взяти величезний штат маркетологів, то переваги зникнуть. А магазинчик так ніколи й не перетвориться на великий бренд зі світовим ім’ям. А міг би.

Якби пам’ятав про те, що я тут говорила вище:

1. Маркетинг — це те, що допомагає розвиватись бізнесу і створювати по-справжньому легендарні компанії. Він вам треба 100%.

2. Важлива відповідність рівнів розвитку кожного напрямку. Наймати 100500 людей не обов’язково, але моніторити всі напрямки та робити максимум на своєму рівні — то є база.

3. Стратегія — основа основ вашого бізнесу. Навіть, якщо ви малесенька кав’ярня у мікроскопічному містечку. І от для її складання вже можна найняти спеціаліста. А можна напружитись самому. Все одно через рік перекроювати 🤪

На цьому сьогодні все) Дякую за прочитання, поплескайте мені о долоньки, а краще лишіть коментар — сподобалось вам чи ні?)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ольга Сем
Ольга Сем@ok_sem_marketing

Маркетолог-аналітик

39Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 4 травня

Більше від автора

  • Що таке ЦА?

    Про це написано у кожній першій книзі про маркетинг. Розповідають на 101% тренінгів про рекламу та продаж. І, звичайно, це одне з перших питань, з яким ви зіткнетеся, відкриваючи бізнес:

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається