FDA схвалило новий препарат від шизофренії, який потенційно може здійснити революцію в лікуванні психічних розладів

FDA

Новий революційний препарат в лікуванні шизофренії

У четвер пізно ввечері Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США схвалило новий вид препарату для лікування шизофренії, прорив після 70 років поступових інновацій, який, здається, може дозволити уникнути побічних ефектів, через які багато пацієнтів припиняють приймати ліки.

Новий препарат, Cobenfy від Bristol Myers Squibb, націлений на іншу область мозку, ніж традиційні антипсихотичні препарати, щоб полегшити такі симптоми, як марення, не змушуючи пацієнтів набирати вагу, засинати та відчувати мимовільні м’язові посмикування.

Препарат не обійшовся без побічних ефектів. Учасники клінічних випробувань повідомили про вищий рівень нудоти, блювоти та закрепів, ніж у групі плацебо. Незважаючи на це, поява Cobenfy пропонує новий інструмент для лікування шизофренії — хвороби з глибокими суспільними наслідками, включаючи бездомність та конфлікти з поліцією і суспільством— поза класом ліків, які призначалися десятиліттями.

Головним чином ґрунтуючись на очікуваннях від перспектив препарату Кобенфай, Bristol Myers Squibb заплатив 14 мільярдів доларів за придбання компанії Karuna Therapeutics, яка розробила препарат, завершивши придбання 18 березня. Аналітики Уолл-стріт кажуть, що клінічні випробування свідчать про те, що Кобенфі принаймні такий же ефективний, як інші відомі антипсихотики, як-от Risperdal і Zyprexa, і прогнозують, що в кінцевому підсумку він може генерувати мільярди доларів на рік продажів.

«Цей препарат застосовує перший новий підхід до лікування шизофренії за останні десятиліття», — заявила Тіффані Фаркіоне, директор відділу психіатрії FDA. «Це схвалення пропонує нову альтернативу антипсихотичним препаратам, які раніше призначали хворим на шизофренію».

На відміну від інших антипсихотичних препаратів, які лікують шизофренію, агентство схвалило Cobenfy без попередження про «чорний ящик» на нормативній етикетці щодо більшого ризику смерті у літніх пацієнтів, які мають психоз, пов’язаний з деменцією. Bristol Myers Squibb вивчає Cobenfy для лікування психозу, пов’язаного з хворобою Альцгеймера, який не має схваленого лікування, серед інших захворювань.

«Ми віримо, що Cobenfy започаткує новий клас медицини та буде справді трансформаційним у просторі, де інновацій не було десятиліттями», — сказав в інтерв’ю Адам Ленковскі, директор з комерціалізації Bristol Myers Squibb. Він відповідав за випуск останнього великого препарату компанії для лікування шизофренії, антипсихотика Abilify, у 2002 році.

Вартість препарату та початок його запуску

Cobenfy

Cobenfy, який планується запустити в жовтні, матиме прейскурантну ціну, яка коштуватиме близько 22 500 доларів на рік. Впливовий Інститут клінічного та економічного огляду цього року підрахував, що ціна, яка відповідає очікуваним клінічним перевагам для пацієнтів, повинна бути в діапазоні від 16 000 до 20 000 доларів на рік. Керівники Bristol Myers Squibb кажуть, що більшість пацієнтів, які відповідають вимогам, охоплені програмою Medicare або Medicaid і не будуть платити за прейскурантною ціною.

Схвалення Cobenfy може стати рідкісним нововведенням для людей, які страждають на шизофренію, захворювання, яке вражає близько 24 мільйонів людей у ​​всьому світі, включаючи 2,8 мільйона в Сполучених Штатах, і може мати серйозні наслідки для їхніх близьких і спільнот.

«Як часто люди проходять повз людей на вулиці, впадають у відчай і продовжують йти?» сказав Гордон Лавін, генеральний директор Shizophrenia & Psychosis Action Alliance. «Не було проривів, нових інновацій у лікуванні шизофренії протягом дійсно, дуже, довгого часу», — сказав він, назвавши Кобенфі «потенційно кардинальним».

Історія створення препарату

Історія Cobenfy слідує знайомому сюжету в розробці лікування психічних розладів: це було відкрито випадково.

У 1990-х роках Елі Ліллі досліджувала молекулу під назвою ксаномелін для лікування хвороби Альцгеймера і виявила, що вона має потужні антипсихотичні властивості. Незважаючи на обіцянки ксаномеліну, компанія не продовжила його розробку через шлунково-кишкові побічні ефекти, через які багато учасників клінічного випробування вибули.

Через два десятиліття стаття Елі Ліллі про ксаномелін у 1997 році привернула увагу Ендрю Міллера, молодого підприємця, який нещодавно отримав ступінь доктора філософії з хімічної інженерії в MIT.

Міллер, якому було близько 20, нічого не знав про шизофренію, але був заінтригований хворобою, яка, хоч і вражала мільйони, здавалося, прихована стигмою в суспільстві. Вважалося, що побічні ефекти ксаномеліну походять від стимуляції навколишніх тканин мозку рецепторів, які він активував. Міллер придумав новий підхід: поєднання ксаномеліну з іншою молекулою, яка б протидіяла цьому ефекту в периферійній тканині.

«Ця ідея, ця концепція — це генезис усього, з чим ми сьогодні стикаємося», — сказав він в інтерв’ю.

Міллер заснував Karuna Therapeutics, і команда відсортувала понад 7000 комбінацій, перш ніж натрапити на троспіум хлорид — генеричний препарат, схвалений FDA для лікування гіперактивного сечового міхура — як доповнення до ксаномеліну. Вони назвали свій експериментальний препарат KarXT і провели його клінічні випробування, щоб довести його безпеку та ефективність.

У листопаді FDA погодилося розглянути заявку Каруни. Наступного місяця Bristol Myers Squibb оголосив про купівлю компанії.

Підсумок

Протягом десятиліть були інновації в антипсихотичних препаратах, при цьому друге покоління схвалених FDA ліків показало менше побічних ефектів, таких як мимовільні скорочення м’язів. Але всі вони включають блокування передачі дофаміну, і навіть новіші препарати можуть спричинити значне збільшення ваги.

«Пацієнтів із шизофренією «лікують практично однаковими ліками, які діють однаково», — сказав в інтерв’ю Саміт Хірават, головний медичний директор Bristol Myers Squibb. Незважаючи на те, що вони допомогли багатьом пацієнтам, сказав він, «у них дійсно є профіль побічних ефектів, який змушує приблизно 60-70 відсотків цих пацієнтів припинити лікування протягом півтора років або близько того».

Наявні дані свідчать про те, що Cobenfy може бути «першою життєздатною антипсихотичною альтернативою» для блокування передачі дофаміну, яка була стандартом протягом 70 років, сказав Андреа Сіпріані, професор психіатрії Оксфордського університету. Тим не менш, за її словами, докази базуються на інструментах клінічного оцінювання, і може бути важко зрозуміти, як оцінка такого тесту «перетворюється на реальні ефекти».

Що відрізняє Кобенфі від інших, так це те, що він дуже ефективний у лікуванні таких симптомів, як марення, без більш серйозних побічних ефектів існуючих методів лікування, таких як набір ваги, сказав Джошуа Кантровіц, директор Колумбійського дослідницького центру шизофренії при Психіатричному інституті штату Нью-Йорк. Є також деякі натяки на те, що це може покращити пізнання, сказав він.

Якщо подальші дослідження переконливо покажуть таку користь, сказав він, «тоді це дійде до точки, коли це може справді змінити правила гри».

Джерело

Список джерел
  1. https://www.washingtonpost.com/
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Серго
Серго@Serho

блогер, людина, спостерігач

1.3KПрочитань
25Автори
6Читачі
Підтримати
На Друкарні з 19 січня

Більше від автора

  • Українська монета “Ой, у лузі червона калина…” (Відео)

    Пам'ятна монета "Ой у лузі червона калина" стала одним із найвідоміших нумізматичних творів сучасності, тісно пов'язаних з подіями в Україні...

    Теми цього довгочиту:

    Нумізматика
  • Шизофренія: кар’єра, навчання, діагностика

    Так як у мене поки що мало даних щодо розвитку захворювання вважатимемо, що перебіг хвороби в чомусь схожий у осіб з високою здатністю до навчання, можливістю до самоосвіти. Деяку частину прикладів наведу з особистого життя.

    Теми цього довгочиту:

    Шизофренія
  • Життя та робота після діагнозу шизофренія

    Практично завжди при шизофренії бувають деякі особисті особливості до встановлення діагнозу, які, втім, не мають критичного значення для планування подальшого життя. Після встановлення діагнозу всі плани руйнуються,

    Теми цього довгочиту:

    Шизофренія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається