Консольний навігатор Diskonaut

**Diskonaut** — простий консольний навігатор дискового простору.

В Лінукс існують кілька способів для визначення зайнятого та вільного простору накопичувачів через термінал, наприклад через базові утиліти _df_ та du. Проте вони не завжди задовільняють запити користувачів, тому розробники продовжують створювати нові застосунки із додатковими функціями чи зручностями.

**Diskonaut** має термінальний користувацький інтерфейс (TUI) у вигляді візуальної мапи зайнятого дискового простору.

Програма показує загальний розмір зайнятого місця та кількість файлів, найбільші теки та файли та їхній розмір і дозволяє переміщуватись по теках для перегляду їхнього вмісту. Також є можливість вилучити файли, тому слід бути обережним при її використанні. Файли й теки, що займають мало місця ігноруються і показуються у вигляді "іксів".

**Diskonaut** написана мовою програмування rust, тому її робота потребує наявність відповідних залежностей. Інсталювати її можна як через збірку вручну чи готовий бінарник, так і через менеджер пакунків для rust командою:

`cargo install diskonaut`

В деяких дистрибутивах встановлення можливе через стандартні репозиторії.

Робота в **Diskonaut** проста. При запуску слід вказати теку для сканування, якщо цього не зробити, то програма почне сканування простору від поточного місця.

Для вибору між теками використовуються клавіші стрілки та Enter для переходу в обране місце. Для повернення слід натиснути Esc. Видалення файлів здійснюється клавішею Backspace, при цьому з'являється попередження для підтвердження дії. Щоб видалити тиснемо y, або ж n для скасування. Вихід із програми відбувається через клавішу q.

Налаштувань у **Diskonaut** лише дві опції. Одна вимикає додаткове підтвердження для видалення, друга вмикає показ розмірів файлів, замість блокового використання на диску.

Локалізація українською відсутня.

**Сайт програми**: https://github.com/imsnif/diskonaut

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лінукс Майстер
Лінукс Майстер@prolinuxua

1.9KПрочитань
3Автори
25Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Реліз дистрибутива Ubuntu 24.04 LTS

    Відбувся випуск дистрибутива Лінукс Ubuntu 24.04. Реліз отримав ім'я "Noble Numbat" (Шляхетний Намбат) і має статус довготривалої підтримки LTS.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Реліз дистрибутива Fedora 40

    Стали доступними для завантаження нові збірки популярного дистрибутиву Fedora 40.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Командний рядок у деяких відомих програмах

    Від початку комп’ютерної ери взаємодія з програмами відбувалась через введення команд з клавіатури. Згодом всі головні програми перейшли на графічний інтерфейс, але дещо й залишилось

    Теми цього довгочиту:

    Linux

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається