Пончикова як бізнес

Зміст

Сучасний споживач розпещений різноманітністю вуличної їжі, але є страви, які не виходять із моди. Один із таких безпрограшних варіантів, який продає себе сам за рахунок привабливого зовнішнього вигляду та аромату – пончики. Їх відрізняє низька собівартість, а торгова націнка становить кілька сотень відсотків. Якщо додати до цього низький рівень конкуренції, отримаємо привабливу бізнес-ідею. Розглянемо, як стабільно заробляти на випічці пончиків.

Бізнес на пончиках: плюси та мінуси

Головний недолік бізнесу на пончиках – велика кількість дозвільних документів. Оскільки проект відноситься до сфери громадського харчування, вам доведеться пройти багато погоджень з інстанціями, що перевіряють. І навіть коли ви успішно завершите, не виключені позапланові перевірки.

Але переваг набагато більше:

  1. Проста технологія випікання.

  2. Впізнаваність та високий попит на товар.

  3. Низька конкуренція.

  4. Висока рентабельність та можливість швидко окупити вкладення.

Скільки коштує відкрити пончикову

Розмір вкладень залежить від вибраного формату.

Якщо йдеться про невеликий кіоск, приблизні розрахунки такі (у гривнях):

  • оренда та облаштування приміщення – 40 000;

  • оформлення паперів - 5 000;

  • обладнання (включаючи тістоміс, кавомашину, холодильник, пончиковий апарат та касовий апарат, необхідні інвентар) - близько 170 000;

  • маркетинг - 5 000;

  • непередбачені витрати - 5 000;

  • оборотний капітал - 30 000.

Разом - близько 255 000 гривень.

Але якщо ви хочете відкрити цілий цех, витрати будуть істотно вищими: кілька мільйонів гривень. Найдешевше торгувати пончиками з лотка: для запуску вам вистачить 30 -60 тисяч гривень.

Крім того, у вас будуть щомісячні витрати на оренду, оплату праці, закупівлю сировини, сплату податків та комунальних платежів. Залежно від концепції бізнесу та масштабів виробництва сума щомісячних витрат може змінюватись від кількох десятків до кількох сотень тисяч гривень.

Аналізуємо попит та пропозицію конкурентів

Пончики - одночасно фаст фуд і різновид випічки/солодощів. Тому вашими конкурентами будуть не тільки інші пончикові (цілком можливо, що їх не виявиться), а й численні кіоски з випічкою та перекусами. Оцініть пропозиції конкурентів за ціною, асортиментом, привабливістю товарів та іншими показниками.

Подумайте, за рахунок чого ви можете виділитися і який формат бізнесу буде кращим. Наприклад, вашою фішкою може стати можливість онлайн замовлення та доставки. Запропонуйте покупцям акції («Приведи друга», «Кожний п'ятий пончик безкоштовно» тощо).

Вибираємо формат торгівлі пончиками

Ви можете запустити торгівлю пончиками у різних форматах. Наприклад, це може бути міні кафе, де продаватимуться різні види пончиків та напої, а відвідувачі зможуть сісти та відпочити — на вулиці чи на фуд корті.

Хороший варіант – продавати пончики із фургона. Мобільна торгівля має свої переваги: ​​ви зможете змінювати локацію (правда, там є свої обмеження — фургони з їжею не можуть зупинятися в будь-якому місці, спочатку потрібно отримати дозвіл).

Найпоширеніший варіант за обмеженого бюджету — торгівля з лотка, «з собою».

А якщо ви націлені на масштабний бізнес, можна запустити повноцінний цех з виробництва пончиків та продавати їх дрібним оптом — у магазини, кав'ярні тощо. Але в такому випадку знадобляться суттєві вкладення та велика підготовча робота з пошуку каналів збуту.

Зрештою, найсучасніший варіант — продаж через автомати. Там пончики лежать у касетах, а після оплати потрапляють у мікрохвильову піч і подаються клієнту за лічені секунди. При цьому потрібно мінімум місця і не потрібні витрати на персонал (крім техніки, яка буде обслуговувати автомати).

Проробляємо асортимент та шукаємо постачальників

Зрозуміло, що у пончиковій продаватимуться пончики.

Найпопулярніші різновиди цих ласощів:

  1. Традиційна обсмажена в олії кулька, посипана пудрою. Класичний пончик готується без начинки.

  2. Бельгійський – з білою смугою по центру, обсмажений із двох боків.

  3. Американський – вкрите глазур'ю кільце, найчастіше з начинкою.

Початківцям рекомендують розпочинати бізнес із продажу цих видів пончиків.

Але ви не повинні обмежуватися лише цими пончиками (і взагалі лише пончиками). Якщо йдеться про кіоск, кафе або лоток, обов'язково розбавте асортимент гарячими та холодними напоями. Також можна продавати інші види солодощів/випічки.

Постачальників у вашому регіоні легко знайти в Інтернеті. Вам знадобиться борошно, дріжджі, яйця, цукор/пудра, молоко, олія, начинки — джеми, шоколад, згущене молоко (якщо ви плануєте пекти пончики з начинкою). Найкраще купувати продукти у прямих постачальників.

Якщо йдеться про невелике підприємство, сировину можна закуповувати самостійно на оптових ринках. Зверніть увагу, що на якості продуктів не можна економити: від цього залежить смак і якість вашого продукту.

Орендуємо приміщення

Приміщення повинне відповідати формату вашого бізнесу.

Якщо це цех, він може розташовуватися на околиці і навіть за містом; головне – щоб вам було зручно здійснювати доставку. Важлива транспортна доступність та хороші під'їзні шляхи.

Основні вимоги до цеху:

  • площа від 100 м2;

  • наявність усіх комунікацій;

  • наявність місця для пакування, зони відпочинку співробітників, адміністративного приміщення, місця для зберігання сировини, санвузла та душу.

Для кафе чи фургона вимоги будуть іншими. У такому разі першому плані виходить локація. Це має бути місце з гарною прохідністю: підійдуть площі, парки, набережні, торговельні центри, у крайньому випадку густонаселені спальні райони, а також місця в районі ділового центру міста.

Для реєстрації бізнесу ви можете вибрати формат ФОП чи ТОВ. ФОП підійде для малого підприємця, який є єдиним засновником. ТОВ — варіант для масштабного бізнесу, з можливістю працювати з юрособами, масштабувати проект та відкривати нові точки, залучати співзасновників та інвесторів.

Код КВЕД також залежить від формату. Бажано одразу після реєстрації подати повідомлення про перехід на спрощену систему оподаткування.

Також вам потрібно отримати дозволи від СЕС та пожежників. Крім того, торгівля вимагає декларації відповідності технічним умовам (врахуйте, що її видають на певний проміжок часу, тому періодично декларацію доведеться оновлювати). У вас має бути рецептура та технічна інструкція з приготування.

Закуповуємо меблі та торговельне обладнання для кухні

Початківцям не радять одразу вводити понад 5-7 видів кондитерських виробів. Краще вибрати кілька варіантів пончиків та придбати обладнання для них. У найпростішому варіанті це може бути:

піч, тістоміс, листи і вітрина. Хороший варіант - купити кавоварку.

Якщо ж мова про серйозний бізнес, вам знадобиться виробнича лінія, куди входять тістоміс і планетарний міксер, автоматична фритюрниця та інші елементи. Загалом за годину на такій лінії можна отримати понад 1000 пончиків.

Крім того, потрібно закупити упаковку для роздрібного продажу різних розмірів (для одного або кількох пончиків). Потрібно касовий апарат та термінал для безконтактної оплати. Для кафе вам також потрібно купити столи, стільці та інші меблі. Не забудьте про кухонний інвентар, серветки, посуд.

Наймаємо персонал

Для невеликого кіоску потрібно лише кухар і продавець (на кожній посаді — по 2 особи, які працюють позмінно).

Якщо ж мова про цех, потрібно найняти:

  • кількох працівників виробництва;

  • технолога;

  • експедитора;

  • комірника.

Також вам знадобиться бухгалтер та прибиральниця. Усі співробітники мають мати діючі медичні книжки. Компетенції залежать від посадових обов'язків: кухарі мають бездоганно знати технологію виробництва, продавці бути ввічливими, комунікабельними та точними у розрахунках.

Реклама та маркетинг

Для невеликої точки найкращими варіантами просування вважають:

  • банери та інші види зовнішньої реклами;

  • роздача флаєрів, листівок.

Якщо ви правильно вибрали місце, організовувати масштабну рекламну кампанію не доведеться.

Якщо ж про цех, продавати пончики доведеться оптом. У такому разі потрібно заздалегідь укласти договори з кафе, магазинами тощо.

Ризики бізнесу

Пончікова здається безпрограшним варіантом бізнесу, але це не так.

Основні ризики такі:

  • невдалий вибір локації. Хоча пончики часто продають себе самі, вибір точки в місці з поганою прохідністю може бути критичним для бізнесу;

  • псування продукту, оскільки його термін зберігання обмежений;

  • проблеми із перевіряючими інстанціями;

  • ризик поломки обладнання;

  • текучка кадрів;

  • складності пошуку оптових покупців, тому канали збуту для цеху потрібно шукати якомога раніше.

Пончикова - дуже перспективний бізнес, що дозволяє заробляти завдяки популярності пончиків у покупців та високій торговій націнці. Собівартість виготовлення одного простого пончика з цукровою пудрою може становити 2,5-5 гривень, а продати його реально у 3-4 рази дорожче.

Ви можете запустити такий проект у різних форматах, виходячи з аналізу ринку та своїх фінансових можливостей. Крім пончиків можна продавати напої (чай, каву, соки, лимонади), а також іншу випічку. Та й самі пончики бувають дуже різними – на будь-який смак та гаманець. Склавши грамотну стратегію дій, ви зможете швидко окупити вкладення та добре заробити.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

624.9KПрочитань
11Автори
464Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається