Що таке спотова торгівля? | Whitebase Trading №5

Зміст
Зображення стоворено автором у графічному редакторі Canva. Джерело вихідного фото: WhiteBIT © Автор бере на себе авторські права та відповідальність за походження

У минулій статті ми дізналися про два види капіталу для крипторгівлі, а також особливості кожного з них. Тож сьогодні ми розберемося, як цей капітал можна реалізувати. 

У цій статті ми поговоримо про спотову торгівлю, вивчимо її термінологію та дослідимо її інтерфейс.

Ця стаття входить у серію Whitebase Trading – рубрику навчальних статей про криптоторгівлю, заснованій на однойменному тренінгу від криптобіржі WhiteBIT. Матеріал є продовженням минулих довгочитів, тож рекомендую ознайомитися з ними перед прочитанням цієї статті.

Термін “спотова торгівля” вже зустрічався вами в статті “Поповнення балансу та KYC-верифікація: як користуватися криптобіржею | Whitebase Trading №3”. У ній ми аналізували спот як спосіб придбання криптовалюти за фіат або її обміну. Та сьогодні ми розберемо її як фундаментальний інструмент для трейдингу.

Що таке спотова торгівля

Спотова торгівля (спот) – це процес купівлі або продажу активу на ринку, за якого його оплата і доставка відбуваються миттєво, тобто покупець отримує об'єкт купівлі миттєво і оплачує його одразу ж, а продавець передає актив і отримує оплату також миттєво. Вважається класичним методом трейдингу. 

На криптобіржах спотова торгівля реалізована у вигляді комплексної платформи, у якій можна не тільки здійснювати угоди, але й аналізувати рух ціни, і ознайомлюватися з повним переліком пропозицій.

Структура спотової торгівлі

Інтерфейси платформ для спотової торгівлі на різноманітних криптобіржах можуть відрізнятися. Та всі вони мають обовʼязкову структуру, до якої входять:

  • Книга ордерів

  • Графік руху ціни

  • Список усіх торгових пар, якими можливо торгувати 

  • Інформація про комісії та мінімальний ордер конкретної криптовалюти

  • Вікно ордерів для здійснення угод

  • Вікно виконаних угод по даній торговій парі

  • Поле контролю капіталу, ордерів і позицій

Структура інтерфейсу платформи для спотової торгівлі. Джерело: WhiteBIT

Що важливо: торговий інтерфейс можна повністю кастомізувати під себе, змінюючи розмір вікон або додаючи/прибираючи їх.

Книга ордерів

Книга ордерів, або стакан (з англ. Order Book) — це інструмент, який показує, за якими цінами користувачі готові виставити на продаж або продати певний обсяг конкретного активу.

Книга ордерів. Джерело: WhiteBIT

Простими словами, книга ордерів дозволяє зрозуміти співвідношення попиту і пропозиції на ринку і ліквідність певної криптовалютної пари. Тобто, ви можете приблизно розрахувати власний капітал для того, щоб підняти ціну конкретної криптовалюти на якусь кількість відсотків. 

Як формується книга ордерів

Якщо ви виставляєте лімітний ордер на покупку чи продаж – він одразу з'являється в книзі ордерів. Фільтрувати щільність ордерів продавців чи покупців можна за допомогою віконця у правому верхньому куті книги ордерів.

Графік руху ціни

Trading View, інтегрований у платформу для спотової торгівлі. Джерело: WhiteBIT

Вікно графіку руху ціни дозволяє не задіювати додаткові сервіси для цінового аналізу. У ньому можна не тільки додавати індикатори та функції, а також візуалізовувати рух ціни за допомогою інструментів. 

Список торгових пар 

У цьому вікні розміщений перелік усіх торгових пар, які присутні на біржі. Ви можете фільтрувати їх за різними критеріями, зокрема за назвою, ціною, обсягу торгів, зміні тощо.

Перелік торгових пар. Джерело: WhiteBIT

Інформація про комісії та мінімальний ордер конкретної криптовалюти

Інформація про криптовалюту. Джерело: WhiteBIT

Таке вікно дає користувачеві інформацію про:

  • мінімальний розмір ордера певної торгової пари;

  • мінімальний крок ордера;

  • комісія тейкера;

  • комісія мейкера;

  • час відгуку сервера (ping).

Taker і Maker на біржі

Якщо ордер виставлено за ринковою ціною, або ж ви використовуєте опцію швидкого обміну, ви є тейкером (taker). Натомість maker-заява — це виставлений ордер, який викуповують не одразу, а в майбутньому – при досягненні поставленої ціни.

Вікно ордерів для здійснення угод

Це вікно якраз і дозволяє здійснювати торгівлю на ринку криптовалют різними способами. Якщо у “швидкому обміні” ми мали один єдиний ордер – ринковий, то використання спот торгівлі передбачає 5 типів ордерів – лімітні (limit), ринкові (market), стоп-лімітні (stop-limit), стоп-ринкові (stop-market) та мультилімітні (multi-limit). Ми детальніше їх розберемо в наступній статті рубрики.

Вибір ордеру для здійснення угод. Джерело: WhiteBIT

Вікно виконаних угод

Цей інструмент, що знаходиться під книгою ордерів, демонструє кожну торгову операцію з активом. При порівнянні книги ордерів із вікном виконаних угод варто розуміти важливу різницю. У книзі ордерів знаходяться потенційні заявки, які учасники ринку прагнуть реалізувати. Проте, у будь-який момент ці заявки можуть бути скасовані. Натомість вікно виконаних ордерів показує чітку інформацію щодо кількості та ціні активу, а також дає змогу зрозуміти активність торгів у цю хвилину.

Перелік виконаних угод. Джерело: WhiteBIT

Поле контролю капіталу, ордерів і позицій

На деяких криптовалютних біржах, зокрема у WhiteBIT, присутнє досить зручне рішення для контролю власного капіталу. Спеціальне поле дає можливість не тільки побачити історію торгів, ордерів чи позицій, а також і проаналізувати власний і позиковий баланси. 


У цій статті ми розглянули поняття спотової торгівлі. У наступній ми перейдемо на next level і дізнаємося все про види торгівлі з плечем, а саме маржинальну та фʼючерсну.


Про рубрику:

Whitebase Trading – серія навчальних статей з криптоторгівлі, заснована на відеотренінгу Whitebase Trading від компанії WhiteBIT – європейської криптобіржі, заснованої у Харкові.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Павло Осадчук
Павло Осадчук@paul_osadchuk

пишу про крипту та блокчейн

2.1KПрочитань
17Автори
23Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається