Штучний інтелект вривається у світ моди: до чого це призведе?

З розвитком технологій штучного інтелекту кардинально змінюються всі сфери життя людини, утім найцікавіше спостерігати за тенденціями в креативних галузях. Кілька років тому нам здавалося, що представники творчих професій точно можуть не перейматися настанням епохи машинного розуму, адже людську ідею йому не вдасться вигадати. Схоже, що все не так однозначно.

ШІ за лічені секунди генерує відео та зображення тільки за описом, компонує нові візуальні рішення з уже готового контенту та створює брендову айдентику тільки на основі назви компанії та галузі. Дизайнери, фотографи, оператори, монтажери та ще багато працівників креативної сфери стануть непотрібними вже впродовж найближчого десятиліття, чи ні? Розберемося на прикладі індустрії моди.

Зображення Папи Франциска у куртці «Balenciaga», згенероване ШІ. Джерело: nutimes.com

Модні доми за допомогою штучного інтелекту генерують рекламні кампанії. Наприклад, вірусне відео тікток-акаунту бренду «Jacquemus». У ньому вулицями Парижу роз’їжджають автобуси у формі новинки — сумочки Bambino. Хоч не було жодної офіційної заяви про те, яким чином створили відео, експерти зійшлися на думці, що воно точно не відзняте звичним нам способом. Про це свідчить майже повна відсутність людей на тротуарах та випадкові очевидці події, які не звертають увагу на такий дивний громадський транспорт. Також наводять аргументи, чому це не може бути створеною людиною 3D-анімацією: упродовж 15-секундного ролика автобуси змінюють свою форму, у них нізвідки з’являються вікна. Така непослідовність у візуальних рішеннях характерна для контенту, створеного ШІ.

Скріншоти відео «Jacquemus». Джерело: glossy.com

Чи то креативне рішення, чи резонанс довкола розвитку машинного розуму, утім про короткий ролик писали «Vogue Business», «Vanity Fair Italia» та інші. Відео має найбільшу кількість переглядів серед усіх на офіційній сторінці бренду, тож із задачею промоцією маркетинговий відділ «Jacquemus» справився «на відмінно».

Кампанія «Casablanca» для колекції весна-літо 2023. Джерело: businessoffashion.com

Французький бренд шовкових виробів «Casablanca» повністю створив візуал для колекції весна-літо 2023 за допомогою ШІ. Засновник компанії Чараф Таджер в інтерв’ю для «Business of Fashion» порівняв штучний розум з електронною музикою або семплюванням: «Це можна робити на комп'ютері, але для отримання хороших результатів все одно потрібен талант, креативність і зусилля».

Обкладинка «Vogue Italia» травень 2023. Джерело: vogue.it

На противагу попередній рекламній кампанії обкладинка «Vogue Italia» травень 2023 була результатом творчої колаборації фотографині Кароліни Джейкобс, стиліста Імрух Аші та програми штучного інтелекту «DALL-E». «За підтримки художника зі штучного інтелекту Чада Нельсона Джейкобс взяла на себе незвичний виклик — втілити своє творче бачення в поради для «машини», що призвело до захопливої взаємодії між людською творчістю та штучними образами», — розповідає Кароліна для «Vogue Italia». Така незвична співпраця створила зображення з реальною моделлю Белою Хадід та згенерованим ШІ фоном.

Кампанія «Moncler Genius» Джерело: vogue.com

Важко не згадати приголомшливу колекцію «Moncler Genius», рекламну кампанію для якої згенерували Maison Meta та креативне агентство WeSayHi. Її презентація стала сенсацією на цьогорічному London Fashion Week: незважаючи на те, що на захід були доступні 10 000 безкоштовних квитків, біля входу зібралася чимала черга з тих, кому не вдалося потрапити всередину.

Інсталяція колаборації «Moncler» та «Adidas Original» на London Fashion Week. Джерело: hypebae.com

Згенеровані машинним розумом зображення відображають останні колаборації «Moncler» з різними модними дизайнерами та брендами, серед яких «Adidas Original», «Pharrell», «Palm Angels», «Alicia Keys», «Frgmt», «Salehe Bembury» та «Roc Nation». Варто зазначити, що кампанія також зазнала критики від дизайнерської спільноти, оскільки на зображеннях виявили багато прорахунків, які роблять неможливим втілення задуму ШІ в реальність.

Jacquemus x Nike Pop-up, створений дизайнером Марко Сімонеті разом із ШІ. Джерело: vanityteen.com

Наразі співпраця із штучним інтелектом — це простір для творчих експериментів та розширення уявлень про моду. Бачимо, що контент, створений машинним розумом, поки недосконалий, а отже, потребує допрацювання зі сторони митців. Можливо, з часом дизайнери не малюватимуть ескізи самостійно, а перейдуть на втілення своїх ідей через написання запитів для ШІ, та все ж, схоже, що людина потрібна комп’ютерам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
МЦ
Марія Циріль@tsyrilka

44Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 18 травня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вітаю! Вашу роботу опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Ваш довгочит дуже цікавий! 🫶

Вам також сподобається