Технологія блокчейну в сучасному світі: від трансформації освіти до криптоплатежів на ATLAS

Протягом останніх років технологія блокчейн привернула до себе значну увагу як перспективний механізм забезпечення безпеки та оптимізації. З кожним днем технологія розширює можливості свого застосування не лише у фінансах, але й у сферах освіти, медицини, логістики тощо. Її основні переваги - децентралізація, безпека та надійність - роблять блокчейн цінним інструментом для зміни звичних практик і підвищення ефективності управління та обміну даними. Власне, центральні банки по всьому світу останнім часом активно розглядають можливість впровадження технології блокчейн у свою роботу. Недавній приклад Європейського центрального банку (ЄЦБ) це тільки підтверджує.

ЄЦБ досліджує технологію блокчейну

Кілька років тому ЄЦБ залучив дослідницьку групу з Льовенського університету для незалежного вивчення можливості згладжування ліквідності. А нещодавно він завершив експеримент з блокчейном для своєї цифрової валюти центрального банку (CBDC) - цифрового євро.

Виступаючи на FHE Summit 2024 10 липня, адміністративний директор Zama Найджел Смарт розповів присутнім, що компанія співпрацювала з ЄЦБ над тестовим проєктом.

“Ми співпрацювали з Європейським центральним банком щодо узгодження ліквідності. [...] І низка заявок на CBDC були фактично спрямовані на те, щоб вивести центральний банк з процесу і замінити його блокчейном”. - зауважує він. 

Під узгодженням ліквідності мається на увазі процес забезпечення відповідності між фінансовими надходженнями та витратами активів, щоб уникнути ризику нестачі коштів для виконання платіжних вимог. Однак, за словами Смарта, узгодження ліквідності залишається проблемою для багатьох сторін, які здійснюють транзакції в одній і тій же мережі блокчейн.

Саме тому Найджел Смарт розробляє рішення з повністю гомоморфним шифруванням (FHE) для блокчейну та штучного інтелекту. Шифрування на основі FHE дозволяє виконувати обчислення над закодованими даними без їх розкриття.

На початку березня Zama залучила $73 мільйони в рамках раунду фінансування Series А з метою подальшого розвитку свого стека FHE і надання розробникам більше інструментів для створення рішень захисту даних.

Як блокчейн трансформує різноманітні індустрії?

Блокчейн технології знайшли своє застосування в різних галузях. Серед її ключових переваг - децентралізована структура. У традиційних централізованих системах дані зберігаються на одному сервері або в обмеженій кількості місць, що робить їх вразливими до атак і маніпуляцій. Блокчейн, з іншого боку, розподіляє дані між численними вузлами мережі. Тобто кожен учасник мережі має копію всього блокчейну, що унеможливлює несанкціоновану зміну даних. Також ще однією значною перевагою блокчейну є безпека. Кожен блок у ланцюжку містить унікальний криптографічний підпис, який пов'язує його з попереднім блоком. Тому змінити інформацію в одному блоці без зміни всіх попередніх блоків, що вимагає величезних обчислювальних ресурсів, практично неможливо. 

Особливо поширеною сферою використання технології є фінанси. На додачу до того, що центральні банки використовують цю технологію у своїй роботі, вона також сприяє швидкому та безпечному здійсненню операцій. У той час як традиційні банківські транзакції можуть займати кілька днів і вимагати високих комісій, блокчейн дозволяє виконувати їх майже миттєво і з мінімальними витратами. На сьогодні криптоплатежі стають все більш популярними не тільки на міжнародному ринку, але й в Україні. Можливо, ще кілька років тому здійснити платіж у криптовалюті було чимось надскладним, проте зараз функціонує величезна кількість платформ, які значно спрощують цей процес. В їх число входять GEO Pay, Whitepay, Switchere та багато інших. 

З їх допомогою можна оплачувати покупки в магазинах побутової техніки, одягу та деяких продуктових. На додаток до цього, вони також спрощують процес пожертвування коштів на благодійні організації. Так, цього року на масштабному музичному фестивалі ATLAS UNITED 24 відвідувачі мали можливість зробити донати та розрахуватись на барі за допомогою криптовалюти, а також взяти участь в ексклюзивних акціях партнеру заходу WhiteBIT. Повернення найпопулярнішого музичного фестивалю стало резонансною подією для всіх українців. Адже його відвідувачі могли не лише насолодитися виступами улюблених виконавців, а й долучитись до благодійного збору коштів.

В тому числі технологія знайшла своє застосування в освітньому секторі. Блокчейн має великий потенціал для того, щоб зробити освіту більш доступною, прозорою та ефективною. Він дозволяє студентам зберігати та контролювати доступ до своїх персональних даних. Традиційні системи часто піддаються кібератакам і витоку даних, тоді як блокчейн пропонує децентралізоване сховище, яке набагато важче зламати. На сьогодні велика кількість університетів по всьому світу інтегрують цю технологію у свої навчальні процеси, наприклад, Університет Нікосії, Кембриджський університет, Києво-Могилянська академія та інші. Вони пропонують освітні програми з блокчейну, де навчають програмуванню смартконтрактів та створенню нових продуктів й послуг на основі технології. Зокрема, нещодавно завершилася сертифікатна програма «Технології блокчейн» для студентів магістратури факультету інформатики Києво-Могилянської академії, розроблена у співпраці з компанією WhiteBIT.

Випускники отримали свої відзнаки у вигляді токенізованих сертифікатів на блокчейні Whitechain. Завдяки їм підтверджується автентичність традиційних документів та унеможливлюється передача або фальсифікація документів про освіту. Однією з головних проблем у сучасній освіті є перевірка дипломів та атестатів. Традиційні методи можуть бути підроблені або втрачені, що створює труднощі для студентів і роботодавців. Блокчейн може забезпечити цілісність і прозорість цих документів. 

Медична галузь також стоїть на порозі значної трансформації, що спонукає до впровадження блокчейну для захисту, обміну та управління медичною документацією. Прикладом застосування блокчейну в охороні здоров'я є Medicalchain. Його використання дозволяє створити уніфікований, захищений запис медичної інформації, якою можуть точно та ефективно керувати різні медичні установи. Забезпечуючи безпечний обмін медичними даними, Medicalchain гарантує, що медичні працівники мають своєчасний доступ до життєво важливих даних пацієнтів.

Підсумок

Блокчейн має потенціал для трансформації різних галузей, забезпечуючи більшу прозорість, безпеку та ефективність. Від фінансових послуг до охорони здоров'я та енергетики - ця технологія відкриває нові можливості для інновацій та вдосконалення процесів. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Владислав Гринів
Владислав Гринів@hryniv_vlad

Digital-журналіст

1KПрочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 8 лютого

Більше від автора

  • Новий навчальний рік – твій старт у блокчейн-індустрії. Як і де здобути необхідні знання?

    З початком нового навчального року увага багатьох студентів та молодих спеціалістів прикута до галузей, що стрімко розвиваються. Серед них особливе місце займає блокчейн-технологія, що демонструє динамічне зростання навіть у часи глобальних викликів.

    Теми цього довгочиту:

    Блокчейн
  • Що можна придбати за крипту у 2024 році

    Криптовалюти стають дедалі популярнішою альтернативою фіатним грошам для купівлі товарів і послуг. У сьогоднішній статті ми розглянемо, як і що можна придбати за криптовалюту у 2024 році.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта
  • Головні криптоконференції 2024 року: що варто відвідати

    Індустрія криптовалют набуває стрімкого розвитку, адже щодня з'являються нові інновації, проєкти та ідеї. Одним з найважливіших аспектів розвитку галузі є криптоконференції, які є платформою для спілкування, освіти, презентації нових ідей та зміцнення глобальної спільноти.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається