Ткацький верстат власноруч. Частина 2

Що ж , реміза уже готова, то в цій частині переповім як я станок майстрував. А хто підписані на мій інстаграм, то вже навіть бачили його в роботі.

Що ж, почав я з деталі яка утримуватиме ремізу. Якою ж вона має бути? Її суть в тому щоб реміза могла перебувати в трьох положеннях - верхнє, нижнє та проміжне. Останнє використовується на початку процесу ткання для протягування ниток через ремізу, оскільки в цьому положенні всі нитки основи знаходяться на одному рівні та однаково натягнуті.

Два інші положення - для утвротення зівів: верхнього і нижнього.

На якій висоті робити верхнє і нижнє положення визначається тим яка відстань від вічка до шохти(це верхня/нижня частина ремізи). У мене це 7см, тому верхнє положення знаходиться на 7см вище а нижнє на 7см нижче від проміжного положення. Власне такий вигляд і мають тримачі ремізи.

А далі я переходжу до збірки самої рами верстата. Для цього необхідні наступні деталі:
- боковинки 2шт
- нижні перетинки 2 шт
- перетинки округлі 4шт

Боковинки.

Дня них використовую рейку тощиною 1,5см. Оптимальний розмір боковинок обрав такий - 68×18см. Довжина саме така щоб перед очима було видно чималий шмат взору при тканні та й нитка на такій довжині легше тягнутиметься при переставлянні ремізи. Висота(18см) визначається висотою ремізи та ще +2-3см додаткових. Ці додаткові сантиметри будуть обмежувачами для нитки:

Боковинка виступає над верхньою перетинкою на 2-3см.


Нижні перетинки. Для цього використовую рейку з перерізом 2×4см довжиною 39см. Тому станок буде шириною 39см - а така вона оскільки я робив станок під конкретну ремізу(вона 36см нагадаю).

Округлі перетинки. Використовую профіль діаметром 2,5см. Дві з них будуть непорушно закріплені в верхній частині(з’єднуватимуть боковинки) і в парі з нижніми перетинками створюватимуть жорстку конструкцію.Дожина верхній перетинок 36,2см. Інші два круглих профіля встановлюю в нижній частині верстата - вони рухомі та виконують роль барабану на який намотується нитка та ткання. Довжина нижніх - 36см, щоб вони вільно крутились.

А щоб все це працювало та нитка намотувалась і тримався натяг потрібне коліща з храповим механізмом. Виглядає воно так.

Я багато часу провів у пошуках готового коліща але так і не знайшов підходяще готове рішення. Тому сів за виготовлення власноруч і з допомогою фрезера виготовив таку деталь. Та виготовив “собачку” до неї.


Але це ще не все - останній штрих це прикріпити додаткові перетинки які кріпляться до нижніх напрямних - саме до них кріпляться нитки основи майбутнього вибробу, а вже далі намотуються на барабан. Для цього я беру 2 круглих профіля з діаметром 1,2см та довжиною 35,6см

Отож, проєкт станка який почався ще весною 2023 року повністю зевершено в листопаді цього ж року. Часу пішло немало, зате набрався доствіду і придумав багато рішень як реалізувати верстат. Далі знаю над чим попрацювати і які частрни покращити. Тож я гадаю, що згодом розпочну роботу над наступною вдосконаленою версією. Над такою, що буде здатна робити складніші види переплетень ніж дана версія. Та 1 над зовнішнім видом попрацюю.

А поки дивіться як я нитки заправляв.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр
Олександр@Sash

Катаю. Фотографую. Крафтую

82Прочитань
0Автори
3Читачі
Підтримати
На Друкарні з 2 червня

Більше від автора

  • Ткацький верстат власноруч.

    А чого власне я верстат задумав зробити? Тож в цій частині розкрию всі деталі щодо виготовлення найважливішого елемента верстату.

    Теми цього довгочиту:

    Ткацтво

Вам також сподобається

  • GameCrafters

    Від сьогодні я адмініструватиму тг-канал, присвячений речам для настільних та рольових ігор.

    Теми цього довгочиту:

    Gamecrafters
  • Я плету безпечні дреди

    Короче, дреди це про неповторний стиль, про зручність та експерименти.

    Теми цього довгочиту:

    Дреди

Коментарі (1)

І як там робота над вдосконаленою версією?

Вам також сподобається

  • GameCrafters

    Від сьогодні я адмініструватиму тг-канал, присвячений речам для настільних та рольових ігор.

    Теми цього довгочиту:

    Gamecrafters
  • Я плету безпечні дреди

    Короче, дреди це про неповторний стиль, про зручність та експерименти.

    Теми цього довгочиту:

    Дреди