Ткацький верстат власноруч.

А чого власне я верстат задумав зробити? Тож в цій частині розкрию всі деталі щодо виготовлення найважливішого елемента верстату.

Одного ранку, ще й на світанку.. ууу не то) Одного прекрансого дня я, захоплений українською культурною спадщиною(вишивкою, сорочками - загалом одягом, а ще рушниками, ліжниками тощо) дійшов до того що хочу виткати крайку.
І от я вже займаюсь тим що читаю статті про те як влаштовані верстати, шо таке “зів” та “жабка“. Тож познайомившись з конструкцією верстату, не гаючи часу, я розпочав з центрального елемента - ремізи.

Чому центральним? Бо саме ця деталь визначає а які ж вироби можна виткати. Чим реміза довша, тим ширші вироби можна ткати - широкі пояси, рушники, ліжники тощо.

Оскільки я планував ткати саме крайку та і це перший мій версатат - почав з простого. Виготовив ремізу на 81 нитку. Для цього мені знадобились наступні деталі:
1. рейка15×15мм;
2. пачка мішалочок для чаю;
3. клей столярний.

Першочергово відбираю 41 мішалочку та роблю в них отвори. Електричного дриля чи гравера я не мав тому роблю отвори підручними засобами - розкаленим цвяхом. І дякуючи тонкому м’якому дереву цвях легко пропалює отвір.

Закінчивши цю дію з кожною мішалкою роблю на одній з ним кілька ліній - саме вона буде посередині ряду(для зручного розрахунку ниток). Далі шліфую кожну мішалочку наждачним папером - спочатку зерном 120, потім 180. Та насправді досить ретельно шліфувати не потрібно, головне прибрати відчутні задирки, адже на фініші вся реміза буде лакуватись в кілька шарів та буде гладенькою.

Потім переходжу до рейки та відрізаю дві заготовки необхідної довжини - 2шт по 360мм. В кожній з ниж потрібно зробити паз, в який буду вставляти мішалочки. Маючи циркулярний станок це зробити легко, але підручними засобами теж реально. Все що треба це рівна площина стільниці та тонка пасовочна пила, яка закріплена на напрямній товщиною 7мм. І тепер ковзаючи по стільниці вздовж пили роблю паз на глибину 5мм. Далі за аналогією з мішалочкам шліфую спочатку зерном 120, потім 180.

Після цього наступає етап зібрати це все в одну гарну деталь. Фіксую обидві рейки паралельно та одна за одною вставляю мішалочки.

Паз промащую клеєм по 1-2см щоб він не висох. Цей етап певно найдовший - за 2,5 години закінчив вставляти всі мішалочки. Все готово, залишаю на 20-30хв, щоб все досить добре просохло.

А далі найгарніший шмат роботи - лакування . Мінімум 5 шарів аерозольного лаку пішло на дану деталь. Та в результаті маю готову деталь. І вже навіть спробував поткати шмат крайки - так, це можна робити маючи тільки ремізу, дещо незручно, але все ж.

Готова реміза.

В наступних частинах розповім про виготовлення верстату.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр
Олександр@Sash

Катаю. Фотографую. Крафтую

82Прочитань
0Автори
3Читачі
Підтримати
На Друкарні з 2 червня

Більше від автора

  • Ткацький верстат власноруч. Частина 2

    Що ж , реміза уже готова, то в цій частині переповім як я станок майстрував. А хто підписані на мій інстаграм, то вже навіть бачили його в роботі.

    Теми цього довгочиту:

    Ткацтво

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Ідея виглядає настільки божевільно круто, що відразу підпишуся, щоб побачити втілення верстата) Чекатиму на продовження)

Вам також сподобається