Виробництво мармеладу

Зміст

Мармелад - популярні ласощі серед дітей і дорослих, а бізнес із його виробництва налагоджений і доволі рентабельний, що принесе підприємцю непоганий дохід. У статті розглянемо, як відкрити виробництво мармеладу і що для цього потрібно.

Актуальність і переваги бізнесу з виробництва мармеладу

Бізнес із виробництва мармеладу актуальний, незважаючи на високу конкуренцію, ніша не вважається заповненою, оскільки попит перевищує пропозицію.

Плюси мармеладного бізнесу в тому, що в нього немає сезонності, солодощі купують і влітку, і взимку, а також інгредієнти (агар або пектин) мають доволі низьку собівартість, що, безсумнівно, на руку підприємцю.

Оформлення бізнесу

Складемо детальний бізнес-план із виробництва мармеладу і дамо покрокову інструкцію з оформлення та запуску підприємства.

Перелік основних документів для реєстрації

Бізнесмен може вибрати таку форму реєстрації як ФОП, оподаткування спрощене. Відповідний КВЕД для такого типу бізнесу - "Виробництво какао, шоколаду та цукристих кондитерських виробів".

Виробництво мармеладу є харчовою галуззю, тому для роботи необхідно отримати дозволи СЕС та пожежної служби.

У співробітників, які працюють на виробництві, мають бути оформлені медичні санітарні книжки, це є гарантією того, що людина не є небезпечною для здоров'я оточуючих.

Приміщення

Виробництво мармеладу потребує приміщення з великою площею, близько 200-300 кв.м. Важливо, щоб на виробництві були передбачені склади для зберігання готової продукції та склад для сировини. Перед укладенням договору оренди перевірте, що обране приміщення відповідає нормам і вимогам для харчової промисловості.

Також необхідно, щоб приміщення було обладнане всіма комунікаціями, хорошою вентиляцією, опаленням і кондиціонуванням у літній період.

Яке вибрати обладнання для бізнесу виробництво мармеладу

Для функціонування цеху необхідно купити виробничу лінію. Якщо планується виготовлення кількох видів мармеладу, знадобиться додаткове обладнання. Автоматична лінія включає в себе такі секції як:

  • сито для обробки і просіювання (протирання) сировини;

  • варильні котли;

  • мармеладовідливна машина;

  • охолоджувальний тунель;

  • лінія декорування;

  • пакувальна лінія.

Таке обладнання для виробництва мармеладу коштує близько одного мільйона гривень.

Персонал

На одну зміну роботи виробництва необхідно 2-3 людини, які контролюватимуть функціонування виробничої лінії, також знадобляться послуги технолога, менеджера з продажу, водія та вантажника.

З розвитком бізнесу, найімовірніше, виробництво працюватиме цілодобово, тому й робітників знадобиться ще більше.

Технологія виробництва мармеладу

Технологія виробництва мармеладу починається з підготовки сировини: вода, фруктове пюре, соки, агар, загусники, фрукти, цитрат натрію. Цукор просівають, патоку проціджують, фруктове пюре протирають, змішують із цукром і виходить "солодкий холодець".

Мармелад розливають по формах і відправляють на сушіння, яке відбувається щонайменше годину, час залежить від виду мармеладу і рецептури. Потім готову продукцію охолоджують, прикрашають і упаковують.

Маркетинг і канали збуту продукції

Налагодженням каналів збуту готової продукції та укладенням договорів займається менеджер з продажу. Беріть участь у тендерах, виставляйте свій товар на міські ярмарки, фестивалі солодощів.

Продавати мармелад можна мережевим і невеликим магазинам, на маркетплейсах, а також є варіант відкрити точки, де буде реалізація товару безпосередньо від виробника.

Фінансові розрахунки

Тепер порахуємо, скільки коштує відкрити свій бізнес із виробництва мармеладу, а також приблизний прибуток і терміни окупності.

Стартовий капітал

Запуск бізнесу з виробництва мармеладу - досить затратний, оскільки більша частина вкладень припадає на купівлю обладнання. Наведемо приблизні розрахунки.

  • Виробнича лінія і налагодження - 1 000 000 гривень.

  • Сировина - 50 000 гривень.

  • Оренда приміщення - від 25 000 гривень.

  • Ремонт у приміщенні згідно з вимогами - від 25 000 гривень.

  • Зарплатний фонд - 100 000 гривень.

  • Отримання всіх дозволів і реєстрація - 10 000 гривень.

  • Витрати на рекламу - 10 000 гривень.

Разом: 1 220 000 гривень.

Щомісячні витрати

До щомісячних платежів можна віднести:

  • комунальні платежі - від 10 000 гривень;

  • зарплата співробітникам - 100 000 гривень;

  • поповнення запасів сировини - 50 000 гривень;

  • податки.

Разом: 160 000-300 000 гривень.

Скільки можна заробити?

Чистий прибуток залежить від того, наскільки вдалося реалізувати вироблений товар. За стовідсоткової реалізації, наприклад, 12 тонн мармеладу по 120 гривень за кг, можна заробити близько 1,5 млн гривень. Однак у перші місяці роботи досягти таких показників досить важко, на старті відсоток реалізації становить приблизно 50-60%.

Можливі ризики бізнесу виробництво мармеладу

У мармеладу, як ішлося вище, проблем із попитом немає. Тому головним фактором ризику є зростання цін на сировину, особливо стрибками. Щоб уникнути неприємних наслідків, найкраще укладати довгострокові договори на постачання сировини або співпрацювати тільки з українськими виробниками, щоб не залежати від курсу долара.

За правильно вибудуваної маркетингової стратегії та наявності чіткого бізнес-плану виробництво буде повністю завантажено, а підприємець отримає гарний прибуток.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

751KПрочитань
11Автори
567Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається