Топ актуальних бізнес-ідей на 2023 рік

Зміст

Надихнутися оригінальними розробками й адаптувати закордонні бізнес-ідеї для українського ринку можна, прочитавши огляд нових комерційних ніш. Розглянемо, що може стати актуальним для нашого ринку вже за кілька років.

За останні роки головні принципи функціонування малого бізнесу не змінилися. Однак у підприємців достатньо можливостей привнести щось нове в маркетингові стратегії, а також урізноманітнити асортимент товарів і послуг за рахунок авторських розробок.

У статті зібрано основні тенденції та бізнес-ідеї.

Продукти харчування

Вегетаріанські страви

Вегетаріанські тренди продовжують набирати силу. Зараз великою популярністю стали користуватися кондитерські вироби, які підходять для веганів.

Наприклад, британська компанія Kallø пропонує снеки на основі гороху та сочевиці - Veggie Cakes.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

В одній упаковці вагою 122 грами міститься 13 снеків. Вони можуть використовуватися як самі по собі, так і в поєднанні з різними стравами.

Тривають спроби створення повноцінної заміни м'ясного раціону рослинними продуктами. Один із найуспішніших брендів на цьому ринку - Juicy Marbles. Компанія спеціалізується на виготовленні стейків із сої та пшениці.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Фірмовий стейк Juicy Marbles можна варити, смажити або вживати в сирому вигляді - у всіх випадках виробник обіцяє насичений смак.

Роботизація у сфері громадського харчування

Розвивається тренд на впровадження роботів у виробничі процеси, зокрема в сегменті громадського харчування. Так, нещодавно був представлений вендинговий апарат для приготування бургерів - RoboBurger. Він займає зовсім небагато місця і при цьому може виконати замовлення приблизно за 6 хвилин. Стільки ж часу знадобилося б професійному кухареві в традиційній бургерній.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Усередині пристрою знаходяться холодильник, автоматизована сковорода і система самоочищення. Працює RoboBurger від звичайної розетки. Перша установка вже діє в торговельному центрі Simon Mall у Джерсі-Сіті (США), а у 2023 році вендингову мережу планується значно розширити.

Незвичайні інгредієнти в компактній упаковці

Споживачі знову зацікавилися незвичайними смаковими поєднаннями. Бренд SQUAREAT зумів поєднати зручність і оригінальність: ця компанія почала випускати різноманітні комплекси інгредієнтів у 45-грамових квадратних упаковках.

TASTING COMBOS – SQUAREAT

Серед доступних смаків - курка, яловичина, лосось, веганський бургер, рис басматі, солодка картопля, шоколадні млинці та багато іншого.

Бульйонні бомбочки

На ринку добре відомі бомбочки для ванн - вони цікаві і дітям, і дорослим. Компанія Broth Bomb подивилася на цей продукт з несподіваного боку і розробила бульйонні бомбочки. Йдеться про спресовані суміші приправ, які при взаємодії з водою шиплять і розкриваються, насичуючи страву смаком і ароматом.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Бульйонні бомбочки не містять олій, підсолоджувачів і глутаматів - тільки натуральні спеції.

Роздрібні тренди

Роздрібний ринок вважається одним з найбільш ємних. Ключовий виклик для української роздрібної торгівлі - це збереження обсягів продажів в умовах війни. Ті, хто зуміють швидко перебудуватися опиняться у виграші. Однак важливо не просто заповнити товарну матрицю, а запропонувати щось оригінальне.

Турбота про тварин

Індустрія догляду за домашніми улюбленцями не перестає вдосконалюватися. Серед цікавих новинок - модульні меблі для котів від дизайнера Томоя Оно.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Він розробив концепт розкладного дивана з окремою зоною для вихованця. Завдяки модульній структурі, домашня тварина отримує простір поруч із господарем і при цьому не псує оббивку.

Дизайнер Андрес Касерес створив концепцію нової переноски для котів і собак. Прозора конструкція сприяє зниженню тривожності та запобігає розвитку клаустрофобії у тварин.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Переноску можна використовувати як табурет: її жорстка рама здатна витримати людину. Це досить зручно, наприклад, під час очікування у ветеринарній клініці.

Ще одна вдала розробка - лежанка для котів і дрібних собак, поєднана з приставною тумбочкою. Такий інтер'єрний аксесуар від бренду Doze прекрасно впишеться в будь-яку обстановку.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Рослини в будинку

Наприкінці 2020-х років відновилася мода на природні елементи в оформленні приміщень. Особливою популярністю користуються садові рослини в гроубоксах незвичайного дизайну, таких як GÜD Plant Box від GÜD LLC.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Замість ґрунту в цих системах використовується вода, збагачена поживними речовинами. Для догляду за рослинами потрібно лише додавати необхідну кількість рідини кожні кілька тижнів.

Компанія Verda Garden представила унікальний гідропонний комплекс для домашнього саду - Veggroom.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Тут можна вирощувати зелень і овочі в прискореному режимі та без неприємного запаху, який часто з'являється під час використання традиційного ґрунту.

Прийом ліків

Уже 2023 року в ужиток можуть увійти принципово нові пристрої для пацієнтів, які потребують постійної медикаментозної підтримки.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Cambridge Consultants і дизайнер Девід Робінсон створили компактні інжектори Plug & Play, які можна приклеїти на тіло. Ліки поміщають у камеру очікування і вводять в організм під час натискання на кнопку.

Новий тип шин

Автомобільні шини довгий час вироблялися за усталеною технологією, однак і в цій індустрії настають зміни. Нещодавно компанія Goodyear анонсувала розробку безповітряної шини з pop-proof конструкцією.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Безповітряні, або непневматичні шини (NPT), складаються з переплетених шарів, згрупованих в амортизуючі трикутні форми. Завдяки цьому конструкція набуває високої зносостійкості та витримує значну вагу. Окремо наголошується, що NPT-шини придатні для суворого, холодного клімату, а отже подібна новинка буде вельми затребувана.

Роботи як домашні улюбленці

Роботів використовують не тільки для оптимізації виробничих процесів, а й для розваги - наприклад, як домашніх улюбленців. Найвідоміший девайс такого роду - це Loona від команди аніматорів з Pixar і DreamWorks.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Loona реалістично імітує поведінку домашніх тварин. Невеликий робот вміє бігати за м'ячем або слідувати за людиною, розпізнає предмети, обличчя та жести, а також переконливо відтворює емоції.

Електронні дверні замки

На зміну традиційним механічним замкам поступово приходять електронні. Вони дають змогу відмовитися від ключів, які періодично ламаються або губляться, а також чітко розмежовувати доступ осіб до певних приміщень.

Так, Level Home Inc представила на ринку електронний замок Level Lock+. Він інтегрує технологію домашнього ключа Apple, завдяки чому домовласники можуть блокувати та розблоковувати замки за допомогою iPhone або Apple Watch.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Якщо в iPhone повністю розрядиться акумулятор, користувач все одно матиме доступ до домашнього ключа протягом п'яти годин.

Схоже рішення пропонує Yale: ця компанія почала продавати електронний замок із підтримкою Bluetooth і Wi-Fi - Assure Lock 2.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Конкурентною перевагою продукту стало використання протоколу Matter, який адаптований до систем управління "розумними будинками" від Google, Amazon, Apple і Samsung. Власники Assure Lock 2 мають можливість замикати і відмикати двері за допомогою голосових асистентів, чи то Alexa, Siri, чи то Google Home.

Повернення моди 80-х років XX століття

В одязі та взутті поступово повертається мода на принти з 1980-х. Характерний приклад - капсульна колекція з Міккі Маусом, створена UNIQLO спільно з Disney і художником Стівом Гаррінгтоном.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Культовий персонаж, намальований в авторській стилістиці, прикрашає жіночі топи з коротким рукавом.

Компанія October's Very Own також вирішила запустити колаборацію з Disney і представила нову колекцію OVO x Disney SS22.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Лінійка одягу, що включає в себе футболки і толстовки, оформлена в стилі "олдскульних" діснеївських мультфільмів.

Бренд H&M зробив ставку на надпопулярні новинки кіноіндустрії: так з'явилася колекція, присвячена "Дуже дивним справам". Вона складається з 15 предметів одягу з принтами, що відсилають до подій серіалу.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Ядро колекції - куртка Hawkins High School, виконана в руслі американської університетської моди 80-х.

Бізнес-тренди

У світлі нових економічних викликів змінюється і сам підхід до бізнесу. Підприємцям варто бути більш чуйними до віянь часу, щоб відповідати очікуванням споживачів. В Україні більшість передових трендів з'являться з деяким запізненням, але готуватися до їхнього приходу краще вже сьогодні.

Офіси в метавсесвітах

Метавсесвіти залишаться трендом на довгі роки, хоча поки що і немає точного розуміння, як їх використовувати, крім сфери розваг. Однак компанії поступово намацують можливості для адаптації метавсесвітів до професійних завдань. Так, iMining Technologies спільно з Pharmacy Group запустила першу у світі віртуальну аптеку.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Аптека в метавсесвіті дає змогу налаштувати автоматичні нагадування про купівлю та прийом ліків, допомагає запланувати медичні консультації тощо.

Бренд United Colors of Benetton відкрив у метавсесвіті фірмовий торговий майданчик, де представлений весь асортимент компанії.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Приміряти одяг віртуальним відвідувачам не вдасться, але при цьому можна зібрати QR-коди, щоб придбати речі, які сподобалися, в реальному магазині.

Медіаресурс для міленіалів Vice Media запустив першу віртуальну штаб-квартиру, розташовану всередині метавсесвіту на базі платформи Decentraland.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

У новій штаб-квартирі компанія планує проводити онлайн-зустрічі співробітників, крім того, там функціонуватиме віртуальний інноваційний центр, де клієнти зможуть експериментувати з NFT, Web 3.0 і DAO.

Портативні офіси

На тлі пандемії COVID-19 стала очевидною висока ефективність віддаленої роботи. У зв'язку з цим зріс попит на формат "домашнього офісу". Орієнтуючись на цей тренд, компанія Ootbox розробила невелике портативне офісне приміщення, виготовлене з транспортного контейнера.

Топ актуальных бизнес-идей на 2023 год

Такий контейнер обладнаний усім необхідним для комфортної роботи - освітленням, системою обігріву, шумоізоляцією. Мінімальний термін оренди становить 4 місяці.

Фото без фільтрів

Мода на надмірне використання цифрових фотофільтрів поступово відходить. У соціальних мережах все частіше з'являються фотографії без ретуші. Тренд підтримують і сервіси: наприклад, застосунок BeReal пропонує користувачам фотографуватися в певний момент щодня, при цьому фото не можуть бути відредаговані. Сервіс заохочує справжність, пропонуючи людям реальний погляд на повсякденне життя одне одного.

Instagram introduces new Candid Stories, Notes, Group Profiles features;  all you need to know - BusinessToday

В Instagram впроваджується функція IG Candid, яка за механікою схожа на додаток BeReal. Поки розробка перебуває на стадії внутрішнього тестування, але вже отримала низку позитивних відгуків. IG Candid підтримує прагнення до природності в просторі соціальних мереж, який зараз переповнений ідеалізованими образами.

Чому важливо вивчати бізнес-ідеї

Вивчення бізнес-ідей допомагає орієнтуватися в стрімкому потоці економічних змін, прогнозувати запити споживачів і вчасно адаптувати власну комерційну стратегію.

Зважаючи на перспективні бізнес-ідеї, підприємці можуть визначитися з нішею, у якій буде найкраще відкрити свою справу у 2023 році. Але потрібно розуміти, що запуск підприємства - це завжди розумний ризик, адже обрана ідея може просто "не вистрілити".

Інформацію про нові бізнес-ідеї можна почерпнути зі спеціалізованих ресурсів, звітів аналітичних агентств, а також на різноманітних виставках. При цьому підприємцям належить самостійно робити добірки відповідних матеріалів, які відповідають обраній галузі та особистим інтересам.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається