Відгук на фільм “Атлантида”

Важко дивитися на кадр, що не рухається. Зловила себе на думці чи то бажанні відвернути погляд на вулицю за вікном, там все “живе”, ніщо не стоїть на місці — рухається, біжить, гойдається. Тим часом кадр на екрані не змінився. Все ще,  ніби закам’янілий, стоїть. Подібно до цього, нам важко дивитися на ситуацію у власній країні, яка ніяк не змінюється. Тож ми починаємо витісняти це з уваги й намагатися жити безтурботним життям, тікати від суворої реальності. Здається, що від себе не втечеш, себе не обдуриш. Але чи справді обдурюємо ми себе? Як говорив головний герой фільму:

Ти або сприймаєш таким як є, або просто зникаєш

Зникнути легко, адже війна несе смерть, і не тільки фізичну, а й духовну. Сприймати все таким як є? Це означає, що треба забути про земні радощі і жити лише війною? Можливо наша реальність насправді така і є — поряд з війною і сміх, і любов, і менш важливі, буденні переживання. Важко прийняти, що війна існує поряд з нами, пронизуючи наші життя, але водночас ми не можемо дозволити собі втекти від неї. Вона несе смерть, проте, існує щось, що може здатися нам непохідним від війни — це любов. Валентин Васянович підкреслює цю ідею римуючи першу і останню сцену фільму. Всі вище сказані слова можна підкріпити тим, як статичні, “закам’янілі” кадри ставали “м’якші”, більш приємні для ока, коли там з’являлася жінка. 

"Атлантида" Валентина Васяновича є важливою стрічкою, яка пропонує нам глибоку рефлексію про війну, наше ставлення до неї і доцільність щасливих моментів у цей період. Її дійсно слід побачити, незважаючи на те, що перегляд буде не легким. Тут ти не зможеш просто подивитися і піти. Тобі обов’язково відкриється тема, про яку так важливо, але так складно говорити. Після перегляду для себе я зробила висновок, що справжня мудрість полягає в тому, щоб побачити красу і значущість навіть у найтемніші часи. Війна може бути непокоєм, але ми не повинні дозволити їй позбавити нас нашої людяності. Насправді ми не ховаємося за любов’ю від війни, а намагаємося таким чином перемогти. 

Коли закінчиться війна: огляд на фільм "Атлантида" Васяновича
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Iryna Tsylke
Iryna Tsylke@viederiri

233Прочитань
5Автори
9Читачі
На Друкарні з 9 травня

Більше від автора

  • Рецензія на книгу «Стіни в моїй голові»

    «Основна ідея моєї праці – допомогти зрозуміти людині свій стан і тоді або спробувати його змінити або навчитись з ним жити», — Володимир Станчишин

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Що таке свобода?

    Свобода — це можливість робити все, що заманеться. Так я вважала до прочитання книги “Про тиранію. Двадцять уроків двадцятого століття”.

    Теми цього довгочиту:

    Свобода

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається