Як ChatGPT веде за мене канал в Telegram і у нього це (майже) виходить — Частина 1

Передмова

Стаття трохи має відношення до програмування, але всередині ви не побачите жодного коду, бо так задумав автор.

Експозиція

Telegram для мене перш за все месенджер, групові чати та боти. Функціоналом каналів я також користуюсь, але рідше ніж іншим, в основному можу почитати якісь новини або цікаві статті, подивитися смішні картинки або музикальні рекомендації від якогось чувака з ідентичним сприйняттям музики . Боти, окрім того, що я маю до них інтерес як розробник, також часто бувають корисними, вони мені допомагають легко спілкуватися з ТП різних сервісів або навіть керувати різними сервісами, перетворювати зображення у наліпки, завантажувати відео з YouTube або інших сервісів і ще десятки або сотні різних сценаріїв.

Проблема, яку я собі вигадав

Одного дня я зрозумів, що мені в цьому розмаїтті не вистачає каналу, в якому би публікувалися якісь цікаві репозиторії з сайту GitHub

GitHub — один з найбільших веб-сервісів для спільної розробки програмного забезпечення.

Канали я переглядаю мінімум двічі на день, і хотілося б там бачити щось корисне з програмування, не просто якісь канали про навчання або цікаві статті по програмуванню, а саме бібліотеки/інструменти/ресурси, які б я міг використати у власних або робочих проєктах. Ця ідея не нова, бо колись давно, за часів древніх богів, воїнів і правителів, я був підписаний на якийсь руснявий канал, який публікував цікаві репозиторії, наразі це в минулому, та і в подальшому в моєму світогляді не буде й згадки про контент "мейд ін русня".

Як мені здалося - розв'язання проблеми

Звісно, перше що мені спало на думку, це пошукати такий канал, отак дуже просто, через пошук в самому телеграмі, там я знайшов купу руснявих каналів, або неактивних, і один англомовний, “це воно”, подумав я, і тривалий час був підписаний на нього, але там публікувались просто лінки на репозиторії, без якогось опису, тому було складно зрозуміти, що це взагалі таке і чи буде мені корисним - занадто багато дій: відкрити сайт, прочитати опис і т.д., моїй лінивій частці це не підходило. Тоді я вирішив подумати, що можна з цим зробити.

Генерація ідей

Я визначив для себе такі варіанти:

  1. Знову пошукати необхідний мені канал, але тепер у гуглі. Це мені нічого не дало, окрім того, що я знайшов пару цікавих IT ком'юніті у вигляді веб-сайтів або груп, але це не той формат, який я шукав.

  2. Подивитися, що пропонує безпосередньо GitHub. Наприклад, там є така цікава сторінка, де є зручні фільтри, і навіть є можливість підписатися на email розсилку, де GitHub обіцяє самостійно знайти для мене цікаві репозиторії на основі моїх інтересів і відправляти таку добірку на електронну пошту щодня, щотижня або щомісяця, я взяв цю можливість на озброєння, але все ж я хотів канал в Telegram.

  3. Зробити те, що я люблю, написати бота для Telegram. Так, щоб бот сам збирав трендові репозиторії і відправляв мені лінки на них двічі на день. Впевнений, що такий вже є, а якщо немає, то можна легко зробити, але це знову не те, що мені треба.

  4. Почати вести канал самостійно або найняти для цього людину. На цьому пункті я трохи задумався. Найняти людину, створити одне робоче місце, отримати бажане, звучить непогано, але для цього треба гроші, а от почати вести канал самому, наче гарна ідея, ще й безкоштовно. На цьому пункті я і зупинився.

Можна написати якийсь бот для Telegram, який би сам брав з GitHub трендові репозиторії, наприклад, раз на тиждень чи більший часовий проміжок, зберігав би в якусь базу даних, у вільний час я міг би відокремлювати щось цікаве, писав би короткі описи, після чого за розкладом відбувалася б публікація в канал. Я почав шукати бібліотеки/ресурси, які могли допомогти отримувати трендові репозиторії. Знайшов крутий ресурс OSS Insight в якого були трохи інші алгоритми, ніж в самого GitHub. Знайшов бібліотеку яка б допомогла мені зробити отримувати трендові репозиторії з GitHub . Визначився з фреймворком на якому напишу бота, він мені здався легким і зрозумілим.

І так пройшов, мабуть, місяць, за який я не написав жодного рядка коду, і навіть не створив канал. Щось мені не подобалося в цьому всьому, все не те, було якось лінь братися до роботи, сама ідея мені все менше подобалася, а спосіб, як на адміністрування каналу можна не витрачати часу взагалі, я так і не придумав. Я знову опинився там же, звідки я починав.

І до чого тут ChatGPT, скільки можна тягнути кота за хвіст

Майте терпіння, у своєму житті я писав тільки код і документацію до нього (і то не завжди)

Отже, одного вечора я відпочивав з друзями у себе вдома. Мій друг в цей час мучив на ноуті код, він хотів додати ChatGPT своєму боту в Telegram, щоб той міг спілкуватися з людьми і якось цікаво або смішно відповідати. Я на той час вже також встиг погратися з цим чудовим AI.

І от в процесі спілкування друг запропонував таку ідею:

А давай ми будемо згодовувати ChatGPT текст, наприклад те що публікується в блозі Telegram він буде підсумовувати що там написано, і публікувати в канал, все це автоматизуємо, і у нас буде повністю автоматичний канал який публікує новини Telegram.

Трохи по брейнштормили цю ідею, і прийшли до висновку, що і так існує багато джерел, де можна почитати короткі викладки про оновлення Telegram, та й оновлення бувають не дуже часто, а отже канал буде пустим, і треба десь шукати для нього контент. В процесі спілкування я загадав про свою ідею з каналом, об'єднав це все у себе в голові в одне ціле, і придумав, ChatGPT буде замість мене вести канал який я хотів.

Блискуча (можливо) ідея

В той день я до 4 ранку мучив чат з AI, підбираючи правильні слова, щоб він міг згенерувати короткий опис тільки по посиланню на репозиторій, або по тексту з репозиторію, і текст виглядав непогано, а ще я нарешті створив канал в Telegram. Наступного дня, на свіжу голову, я почав втілювати ідею, по моєму задуму в бота повинен був бути такий життєвий цикл:

  • бот щотижня шукає трендові репозиторії;

  • дає їх ChatGPT і просить написати короткий опис;

  • записує згенеровані тексти в базу даних;

  • щодня зранку і ввечері публікує в канал повідомлення.

І у всій цій ланці подій людина не брала б жодної участі. Це те, що я і шукав, навіть більше. Хтось веде канал в Telegram замість мене, публікує цікаві репозиторії кожен день, ніколи не втомлюється і йому ще й не страшні відключення світла.

Десь через день бот був готовий, в каналі почали публікуватися перші повідомлення. Але звісно "не все так однозначно" і в результаті я зіштовхнувся з низкою проблем, частину з яких я і досі намагаюсь вирішити.

Післямова

У наступній частині я планую більш детально розповісти про реалізацію, проблеми з якими я зіштовхнувся в перші дні та проблеми які є зараз.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олександр
Олександр@sigmanor

392Прочитань
0Автори
19Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Клааас

Вам також сподобається