Привіт. Мене звуть Сергій Немчинский, і я є директором та засновником навчальної компанії FoxmindEd. Працюю в сфері ІТ більше ніж 25 років, з них 20 років програмував на Java.Сьогодні ми з вами поговоримо про те, як найбільш ефективно навчитися програмувати, і при цьому не зіткнутися з вигорянням та іншими складнощами.

Навчання програмуванню - це саме те завдання, яке вимагає ефективного підходу для досягнення успіху. У цій статті я поділюся порадами, як можна максимально ефективно навчитися програмуванню і досягти своїх цілей у цій сфері.

Початок навчання у багатьох часто зводиться до вивчення основних концепцій і технологій. Проте, програмування - це не просто теоретична діяльність. Щоб справді навчитися програмувати, потрібно активно застосовувати свої знання на практиці.

Важливим етапом для цього є створення робочого середовища. Це включає встановлення необхідного програмного забезпечення, налаштування інтегрованих середовищ розробки (IDE), баз даних та емуляторів пристроїв. Хоча цей процес може зайняти деякий час, він є важливим для вашого подальшого успіху. Не засмучуйтесь, якщо ви витратили деякий час на цю підготовку, оскільки ці навички будуть корисними в майбутньому.

Скільки витрачати часу на навчання?

  • Мінімальний часовий поріг

Як проходить процес навчання? Сьогодні ви освоюєте новий матеріал, завтра повторюєте його і вивчаєте щось нове. Кожного разу, коли ви беретеся до навчання, вам потрібен час, щоб згадати, на чому ви зупинувалися, та відновити контекст попередніх занять. Зазвичай цей процес займає від 20 до 50 хвилин. Очевидно, що якщо ви відводите на навчання лише годину, значна частина цього часу буде витрачена на відновлення контексту, і ви будете рухатися дуже повільно. Тому оптимальний час для навчання складає від 1,5 до 2 годин за одне заняття. Також важлива регулярність - ви повинні займатися принаймні 2-3 рази на тиждень.

  • Максимальний часовий поріг

Чи є верхній ліміт на час навчання? Звичайно, він існує. Якщо вам здається, що якщо навчатиметеся від ранку до вечора кожен день, то зможете швидко осягнути всі знання й стати експертом - то це не так. Ймовірно, в такому випадку ви також ніколи не станете справжнім програмістом. Чому? Припустимо, що ви навчаєтеся протягом 8-10 годин на день. Як довго ви зможете витримати такий темп? Ви дійдете виснаження (що очевидно), і почнете дозволяти собі відпочивати. Спочатку ви зробите перерву на один день, наступного разу вже на два-три дні, потім зовсім закинете навчання на тиждень. А потім повернетесь до програмування, і навіть не згадаєте, що вивчили, вам знадобиться кілька годин або навіть цілий день, щоб відновити знання. Загалом, така стратегія також не дає результату. Відведення занадто багато часу на навчання легко призводить до вигорання і, зрештою, відмови. У моїй практиці було безліч таких випадків. Тому надзвичайно важливо знайти баланс.

  • Оптимальний час

Оптимальний час для навчання становить від 2 до 4 годин на день, від 3 до 5 днів на тиждень. Це не просто рекомендація, це незаперечне правило. Навчання займає щонайменше 2-3 місяці з урахуванням програмістського досвіду в інших сферах, в інших випадках - набагато довше. Неможливо працювати по 8 і більше годин щодня протягом кількох місяців. В деякий момент ви просто зламаєтеся.

Відпочинок

Якщо ви відчуваєте, що ваші думки заплуталися, важко зрозуміти, що відбувається, і вже пройшло близько трьох годин з моменту початку навчання, то це ознака того, що варто припинити на сьогодні. Звичайно, якщо така заплутаність виникла в перші ж години навчання, то варто продовжувати. Однак, якщо це сталося через декілька годин, це означає, що ваш мозок втомився і більше не працює ефективно. Ймовірно, проблему, яка вас заплутала сьогодні, ви зможете вирішити буквально за 5 хвилин, але вже завтра.

Чи обов'язкова тиша?

Питання це досить відносне. Існує багато досліджень на цю тему, проте немає єдиного правила, який рівень шуму сприяє кращому навчанню. Люди поділяються на дві категорії. Деяким краще працювати тільки в повній тиші. Інші, навпаки, потребують музики, фонового шуму телевізора і т.д. Тут немає правильних чи неправильних варіантів, це лише індивідуальна особливість кожної людини. Важливо знайти те середовище, яке підходить саме вам, підібрати свій шумовий фон.

Неквапність та роздуми

Найефективніший підхід до роботи з кодом - робити це за кілька кроків. Наприклад, вам потрібно додати певну функціональність до свого або чужого коду. Найгірше, що ви можете зробити - це одразу сісти за консоль і розпочинати писати код. Ні, спочатку слід його прочитати й спробувати зрозуміти. Потім подумати, як ця функціональність буде впроваджена: як вона працюватиме, де вона буде розширюватися, як вона буде пов'язана зі всім оточенням. Подумайте, як її реалізувати так, щоб уникнути проблем. Чим більше ви роздумуєте над цими аспектами, тим швидше ви напишете код і тим більш продуманим він буде. Чим швидше ви візьметеся до написання коду, тим більше це займе часу і зусиль.

Проблеми - це добре

Не бійтеся зіткнення з проблемами. Багато новачків-програмістів вважають, що якщо вони стикаються з багатьма проблемами, то вони не придатні для програмування. Перше, що варто запам'ятати - тільки ви можете вирішити, чи вам підходить програмування, чи ні. Якщо ви вирішили, що це ваше, ви маєте рацію. Якщо ви вирішили, що це не ваше - ви також будете праві.

Пам'ятайте, у кожного спеціаліста, а не тільки у новачків, виникають проблеми. Вони є нормальною частиною процесу навчання. Кожна нова проблема, яку ви вирішуєте, означає нові знання в вашій голові. Не порівнюйте свою швидкість навчання зі швидкістю своїх колег або друзів. Якщо ви навчаєтесь повільніше, це не означає, що ви - гірший програміст.

Зосередженість

Тепер поговоримо про вплив відволікаючих факторів. Світ навколо нас має безліч способів відволікти нас від навчання. Ви зайшли переглянути відео з навчальним матеріалом, а потім помітили, що улюблений блогер випустив нове відео про подорожі або щось інше, що вас зацікавило, і все - почалося... Однак велика кількість досліджень підтверджує, що багатозадачність не підвищує, а навпаки, погіршує ефективність і негативно впливає на результати. Є один корисний лайфхак, яким я хочу з вами поділитися, - створіть ще один акаунт на YouTube, в якому будете зберігати лише навчальний матеріал. Як мінімум, ви вже не будете відволікатися на неакадемічні відео. Також подумайте про створення окремого облікового запису в Windows або Mac, який ви будете використовувати тільки для навчання. На цьому обліковому записі ви можете заблокувати соціальні мережі та інші сайти, які вас відволікають.

Навчання як звичка

Також, добре, якщо ви будете навчатися в один і той самий час. Для цього запишіть це у свій календар або список справ. Так ваш телефон або комп'ютер будуть нагадувати вам, що настав час для занять. Якщо ви будете займатися в один і той самий час, ваш організм звикне до цього і будете почувати потяг до навчання. Намагайтеся не відриватися ні на що. Будьмо чесні, практично немає ситуацій, які не можуть обійтися без вашої уваги протягом 2-3 годин. Якщо щось справді нагальне, вам зателефонують. Тому не потрібно постійно перевіряти соціальні мережі, пошту та новини.

Утримання постійного розкладу навчання також може бути корисним. Заплануйте чіткий час для занять і дотримуйтесь його. Це допоможе вашому організму адаптуватися до режиму і підтримувати регулярність у навчальному процесі.

Менторство

Цей підхід передбачає підтримку та навчання від більш досвідченого програміста (ментора), який допомагає менш досвідченому (менті) в розвитку його навичок та професійного зростання.

Ментор надає особисту підтримку, допомагає учасникам вирішувати проблеми, відповідає на їх запитання та надає цінні поради. Це дозволяє студентам швидше освоювати нові концепції та розширювати свої знання в обраній області програмування.

Наприклад, на курсах FoxmindEd, ми прагнемо надати студентам найефективніші інструменти та підходи до навчання програмування. Шляхом комбінації особистого менторингу, практичних завдань і реального досвіду ми допомагаємо студентам розвивати свої навички та досягати успіху у сфері програмування.

Просто пам'ятайте, програмування - це не щось призначене тільки обраним людям. Так, для цієї професії вам знадобиться багато знань, але вони достатньо тривіальні. Складність полягає у їх великій кількості. Тому потрібно тривалий час набирати досвід. Приблизно так, як водіння автомобіля - це просте завдання, з яким впорається більшість людей. Але це не означає, що водіння є легким і ви зможете водити як професіонал вже після першої спроби. Або як із грою на музичних інструментах. Усі можуть навчитися цього, однак не всі вміють. Те саме стосується й програмування. Щоб навчитися, потрібно витратити багато часу. Залежно від вашої готовності й мотивації ви станете крутим програмістом, або ж ні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Сергій Немчинський
Сергій Немчинський@serhiy_nemchinskiy

CEO FoxmindEd

254Прочитань
0Автори
12Читачі
На Друкарні з 6 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Трекер фінансів. Про референси

    Чужі роботи можуть бути гарним джерелом натхнення як для дизайнерів, так і для розробників. Ми можемо побачити, як люди вирішували схожі задачі та відкрити для себе нові підходи. Сьогодні трохи про те, де шукати референси. Але й невеличкий апдейт по трекеру теж буде.

    Теми цього довгочиту:

    Натхнення
  • Функціональна залежність у БД

    Пост про функціональну залежність в реляційних множинах. Визначення. Повторення значень в атрибуті. Приклад з п'ятьма атрибутами. Тривіальна залежність. Замикання. залежностей та атрибутів. Незвідні множини. Використання

    Теми цього довгочиту:

    Програмування

Коментарі (2)

Дякую за чудовий довгочит, корисні поради, але хотіла спитати на жаль не дуже по темі: на скільки актуальна зараз мова програмування java?

Вам також сподобається

  • Трекер фінансів. Про референси

    Чужі роботи можуть бути гарним джерелом натхнення як для дизайнерів, так і для розробників. Ми можемо побачити, як люди вирішували схожі задачі та відкрити для себе нові підходи. Сьогодні трохи про те, де шукати референси. Але й невеличкий апдейт по трекеру теж буде.

    Теми цього довгочиту:

    Натхнення
  • Функціональна залежність у БД

    Пост про функціональну залежність в реляційних множинах. Визначення. Повторення значень в атрибуті. Приклад з п'ятьма атрибутами. Тривіальна залежність. Замикання. залежностей та атрибутів. Незвідні множини. Використання

    Теми цього довгочиту:

    Програмування