Як погані, страшні, жахливі стартап-ідеї отримують фінансування

Зміст

Що може піти не так, коли сліпа віра замінює фундаментальні речі?

Послухайте, у кожного з нас є смішні ідеї для започаткування нового бізнесу. У кожного з нас. У тому числі і в мене.

Насправді, я можу майже гарантувати, що в якийсь момент вашого життя, можливо, нещодавно, ви самі йшли по вулиці або чекали на автобус, і БАМ - вас осяяло - приголомшлива бізнес-ідея, яка точно зробить вас шалено багатим. А може, ще й знаменитим.

Більшість з нас забуває про цю ідею через п'ять хвилин, і ідея залишається забутою до тих пір, поки хтось інший не досягне величезного успіху в бізнесі, який віддалено заснований на цій ідеї, але насправді дуже відрізняється від неї. Тоді ми знову повертаємося до цієї ідеї.

Якби ми тільки діяли згідно з нею. Цією багатою і відомою людиною були б ми.

Ось як венчурні капіталісти вкладають гроші в погані стартап-ідеї, і чому цього не повинно відбуватися, але часто все ж таки відбувається.

Підприємцям потрібні погані бізнес-ідеї

Після 25 років заснування, створення та продажу стартапів, я можу без сумніву стверджувати, що підприємництво - це дуже об'ємна гра.

Стрільці повинні стріляти.

Для кожної хорошої бізнес-ідеї, яка з'являлася у мене в житті, мені доводилося продиратися крізь тисячі жахливих ідей, щоб вибрати ті, які не збанкрутують і не вб'ють мене.

Перебирання поганих ідей коштує часу і грошей - тим більше часу і грошей, чим довше ви заперечуєте жахливість ідеї. У мене є свої шрами. Повірте, я був би набагато успішнішим, якби був більш розбірливим. Але я також дізнався, що великі підприємці мають не лише чудові бізнес-ідеї. У них бувають і погані. Різниця в тому, що великі підприємці швидко вбивають ці погані ідеї.

Зараз, у більшості випадків, вбити погану бізнес-ідею легко. Ви просто забуваєте про неї. У гіршому випадку, ви говорите про неї, поки хтось не вкаже на те, наскільки вона смішна.

Але що робити, коли хтось дійсно хоче дати вам купу грошей за вашу погану бізнес-ідею?

Я маю унікальну кваліфікацію, щоб говорити про це. Я бачив багато поганих ідей, які отримували фінансування, а потім спостерігав, як вони розвалювалися. Мені пропонували фінансування для моїх ідей, коли я знав, що в них не можна інвестувати. Я сам профінансував кілька поганих ідей.

Це мої власні погані ідеї, але я також маю унікальну можливість бути вашим найкращим джерелом істини в цьому питанні. Люди, які постійно фінансують погані ідеї, не піддаватимуться критиці за те, що виглядатимуть нерозумно. А люди, які постійно фінансують погані ідеї, не збираються відмовлятися від гри в отримання грошей задарма. Це хороша робота, якщо ти можеш її отримати.

Давайте винесемо слона з кімнати

Я не здивую вас, якщо скажу, що багато поганих ідей фінансуються з однієї простої причини: Старі добрі зловживання.

Хтось (зазвичай засновник) бреше комусь іншому (зазвичай інвестору), і не проводить належної перевірки. Майже завжди основним фактором тут є жадібність, причому з обох боків брехні.

Так що так, це так. Не брешіть людям.

Міф про великі погані ідеї

Моє улюблене виправдання для пошуку фінансування для поганої ідеї - це камінь для домашнього улюбленця або якийсь його еквівалент.

«Якийсь хлопець заробив мільйон баксів, продаючи камені для домашніх тварин».

І так, це правда, але це ще один, трохи менший слон у тій самій переповненій кімнаті. Історія з атракціоном - або будь-яким іншим нісенітним продуктом, який виявився достатньо розумним, щоб зловити блискавку в пляшці, - полягає в тому, що легко бути настільки розумним.

Це не так.

Але якщо ви дійсно один із жменьки геніальних маркетологів у морі мільйонів професіоналів у сфері маркетингу, йдіть і отримайте фінансування, щоб продати свої камінці.

Це натякає на набагато більш вагому причину: Бажання мати успішний бізнес, а не необхідність будувати бізнес навколо успішної ідеї. Або більш стисло...

Погані актори на роль

Якщо підприємець-початківець не має геніальної бізнес-ідеї і не достатньо розумний, щоб провернути маркетингові трюки, необхідні для продажу каміння в коробках, він може просто слідувати занадто стандартним правилам венчурного фінансування.

Це підступна річ, і я бачив, що таке трапляється частіше, ніж хотілося б, особливо за останні 20 років, коли венчурне фінансування стало сприйматися не стільки як обов'язок, скільки як свято.

Все зводиться ось до чого: Якщо ви побудуєте правильну колоду, налагодите правильні зв'язки, скажете правильні слова і спрогнозуєте правильні цифри, ви отримаєте фінансування. Тоді це більше схоже на собаку, яка женеться за машиною, ловить її і що далі?

Ця стратегія більше спрямована на залучення інвестицій, ніж на побудову бізнесу. І вона базується на переконанні, що інвестори вкладають кошти в 10 стартапів, очікуючи, що дев'ять з них проваляться, то чому б не цей?

Це не так. Інвестори інвестують у десять стартапів, очікуючи, що жоден з них не провалиться.

Існує достатньо поганих ідей, щоб одна з них час від часу прокрадалася до портфеля, адже тиск, який чиниться через необхідність укладання угод, є надзвичайним. Цей тиск призводить до наступних проблем.

Погані актори грають роль

Судити про майбутній успіх бізнес-ідеї - справа не з веселих. Інвестувати чужі гроші в бізнес, кидаючи десятигранну гральну кістку, і помилятися - ще менш весело. І коли кожна пітч-дека, бізнес-план та фінансовий прогноз виглядають однаково, починають з'являтися ікс-фактори, які диференціюють їх.

Одним з таких факторів є послужний список засновника. Послухайте, я вірю в те, що найвпливовішим фактором успіху стартапу є команда, яка його очолює.

Але. Дозвольте мені сказати це так.

Можна сказати, що «колишній успішний засновник має більше шансів досягти успіху знову, ніж засновник, який робить це вперше».

Поганий спосіб сказати, що «колишній успішний засновник має хороші шанси на успіх знову».

Якщо «правда» має бути правдою у 100% випадків, то друге твердження не є правдою.

З мого досвіду, другий стартап, який засновує успішний засновник, ймовірно, з більшою ймовірністю зазнає невдачі, ніж перший. Насправді, успішний засновник може мати низку невдач, перш ніж хтось зрозуміє, що засновник насправді не був каталізатором успіху першого стартапу, він просто... був.

Таке трапляється.

Неправильно зрозуміла технологія

Якщо ви хочете поговорити про те, чому в Кремнієвій долині та інших підприємницьких гарячих точках найчастіше фінансуються погані ідеї, то це через бажання бути першим у новій технології, яке переважає над бажанням зрозуміти технологічний рух.

Наприклад, зараз ми перебуваємо в середині величезного оманливого технологічного циклу першопрохідців навколо штучного інтелекту.

Коли нова технологія вривається в мейнстрім таким чином, що всі про неї чують, але мало хто розуміє всю широту і глибину цієї технології, з'являється багато поганих ідей, які фінансуються великими переляканими грошима.

Знову ж таки. Потік угод. Якщо ви запізнилися на потяг, всі розбагатіють, окрім вас.

Ці цикли змінюються з різним ступенем безглуздості. Перед штучним інтелектом була криптовалюта, перед криптовалютою - мобільний зв'язок, перед мобільним зв'язком - соціальні мережі, потім хмарні технології, потім інтернет і так далі, аж до, ну не знаю, колеса.

Тупі ідеї фінансуються тупими грошима

Послухайте. Я не люблю називати ідеї тупими. Це по-дитячому, і я глибоко переконаний, що тупих ідей не буває. Але я проводжу кореляцію. За тупі гроші, які вливаються в Gamestop і акції мемів.

Погані ідеї фінансуються так званими тупими грошима. Не тупі інвестори, не тупі засновники, не тупі ідеї. Всі тупі гроші можна простежити до недоречної віри без жодних доказів. Це відбувається тому, що або засновник, або інвестор (або обидва) сліпо вірять у те, що ідея:

  • Може бути реалізована.

  • Економічно доцільна.

  • Життєздатна на ринку.

  • Зростання буде стійким.

Цей список легко скласти, але перевірка кожного з цих пунктів - довгий, складний, розчаровуючий і часто болісний процес.

Тож не дивно, що так багато поганих ідей отримують фінансування. Насправді це набагато простіше, ніж фінансувати хороші ідеї.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.2KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається