Як створити онлайн-курс

Зміст

Збираємо команду для запуску

В інтернеті можна навчитися всього на світі - нових спеціальностей, гнучких навичок, хобі. У фахівця будь-якої професії є можливість "зайти" на EdTech-ринок з якісним освітнім продуктом і знайти свою аудиторію. Якщо ви замислюєтеся, як створити онлайн-курс, рекомендуємо не чекати, а діяти, але обов'язково враховувати поточну ситуацію на ринку.

У 2024 році сфера онлайн-освіти активно трансформується: з лютого зростає попит на короткі та недорогі професійні курси, у тренді - спеціальності у сферах IT та освіти. Попри потрясіння та кризи, 84% опитаних планують навчатися онлайн у майбутньому. Тож причин відмовлятися від випуску власного курсу немає, головне - зробити продукт якісним і корисним.

У цьому матеріалі ми розповімо, як запустити онлайн курс, який окупить вкладення і виправдає очікування студентів. Кого взяти в команду онлайн курсів, які завдання варто делегувати та які навички прокачувати - усі відповіді знайдете всередині.

Які завдання делегувати

Сьогодні делегувати можна будь-яку роботу: знайдуться як управлінці, які приведуть із собою цілу команду, так і вузькопрофільні фахівці під конкретне завдання. Питання в тому, як не переоцінити свої сили і створити якісний продукт за мінімальний термін.

Які є 7 рівнів делегування та чого очікувати від виконавців:

7 рівнів делегування: як передати завдання та повноваження і що очікувати?

Наступні кроки допоможуть вам прийняти оптимальне рішення, що і кому делегувати.

Крок 1. Складіть план робіт. Рекомендуємо починати з планування. Розкладіть велику мету "Запуск курсу" на завдання і підзадачі та намітьте приблизні терміни на реалізацію кожного етапу робіт.

Крок 2. Проаналізуйте свої можливості. Подумайте, які завдання з плану ви можете взяти на себе без шкоди якості та термінам.

Оцініть свої знання в:

  • методології

  • копірайтингу

  • онлайн-викладанні

  • створенні лендингів

  • зйомці та монтажі відео

  • інтернет-маркетингу тощо.

Навіть якщо ви повний "нуль" у темі, оцініть, скільки вам знадобиться часу, щоб розібратися в нюансах. Подумайте, чи доцільно "колупатися" в цьому самому, чи вигідніше віддати роботу виконавцю і гарантовано отримати хороший результат.

Крок 3. Порахуйте фінанси. Проаналізуйте бюджет на реалізацію проєкту: скільки грошей знадобиться на купівлю техніки, якої бракує, оплату програм і сервісів та яку суму можете витратити на послуги фахівців.

Де прокачувати знання. Прокачати підприємницьку жилку допоможуть курси підприємництва та інші корисності для бізнесменів

Виходячи з особистих, часових і фінансових можливостей вирішіть, скільки людей готові взяти в команду і які завдання варто делегувати насамперед.

Далі розберемося, як запустити онлайн-курс разом із командою. Розкладемо по поличках, фахівці яких професій працюють над створенням, оформленням і просуванням курсу: що робить методист, дизайнер, копірайтер, монтажер, продюсер онлайн-курсів тощо.

Не забудьте підписатись на наш Телеграм-канал

Фахівці з розробки програми

Від якості навчальної програми залежить 50% успіху освітнього продукту. Навіть на технічні незручності студент може закрити очі, якщо отримає знання та навички, за якими прийшов на курс.

Рекомендуємо не заощаджувати сили та час на розробці програми, а наступні фахівці допоможуть створити по-справжньому класний продукт.

Онлайн-викладач

Онлайн-викладач - це профільний експерт, який сам або разом із методистом і копірайтером відбирає, структурує та готує навчальні матеріали для уроків, записує відеолекції та проводить онлайн-заняття. Також він може давати зворотний зв'язок і перевіряти домашки студентів.

Найчастіше викладачем виступає сам творець курсу, якщо володіє прикладними знаннями з предмета. У великих програмах доцільно залучати кілька експертів, які висвітлюють близькі їм теми.

Методист

Якщо за смислове наповнення програми відповідає експерт, то методист структурує інформацію в навчальних матеріалах і вибудовує траєкторію навчання. Його мета - допомогти студенту пройти курс від початку до кінця і досягти результату.

Методист продумує логіку програми, рівномірно розподіляє навантаження, проєктує практичні завдання, створює систему мотивації - словом, робить усе, щоб освітній процес став цікавим і ефективним для студента. Також він аналізує статистику та фідбек користувачів і працює над поліпшенням продукту.

Копірайтер

Копірайтер відповідає за всі-всі тексти в проєкті: від теорії в уроках до опису курсу на лендингу та підводки в рекламному оголошенні. Під час написання тексту він враховує цілі, формат контенту й особливості аудиторії та пояснює складні речі простими словами.

Володіти профільними знаннями за темою курсу копірайтеру необов'язково: він працює в тісній зв'язці з експертами і перетворює їхні знання та досвід на текстовий контент.

Сценарист

Сценарист готує детальний план уроку: продумує зовнішній вигляд викладача, прописує текст його реплік, розставляє логічні паузи, вирішує, які текстові, фото- чи аудіовставки зробити під час монтажу тощо. Завдяки сценарію викладач точно знає, що говорити в кадрі, а оператор - що і як знімати.

Іноді сценарії пишуть самі копірайтери. Ви можете вказати в оголошенні, що шукаєте автора з досвідом у створенні сценаріїв для відеороликів, і закрити одним фахівцем обидва завдання.

Фахівці з пакування курсу

Онлайн-курс - це не просто відео з головою експерта, яка говорить, і гугл-документ з полотном тексту. Матеріали потрібно зверстати, супроводити ілюстраціями та інфографікою, а відеоуроки - зняти і змонтувати.

За оформлення курсу відповідає цілий загін фахівців - розбираємося, без кого в команді не обійтися.

Оператор

Помилково вважати, що відеооператори потрібні тільки в кіноіндустрії. Насправді, до їхніх послуг звертаються багато брендів, блогерів та експертів для зйомок реклами, роликів для соцмереж і уроків для онлайн-шкіл. Оператор має всю необхідну техніку для зйомок, знає, як вибудувати гармонійний кадр, вибрати вдалий ракурс і не упустити деталі.

Підшукувати оператора має сенс для зйомок великого відеокурсу, наприклад, на тему кулінарії, де потрібно готувати і знімати одночасно. Якщо ж уроки відбуватимуться здебільшого онлайн, можна обійтися самотужки: знайти хорошу камеру, штатив, мікрофон і освітлювальні прилади, організувати місце для зйомки та продумати інші дрібниці.

Відеомонтажер

Відеомонтажер займається обробкою відзнятого матеріалу: вирізає невдалі фрагменти, склеює кадри, коригує колір, накладає спецефекти, робить субтитри тощо. Він створює динамічні уроки з візуальними і звуковими вставками та зміною планів, тим самим утримує увагу глядача і не дає йому занудьгувати на 20-хвилині перегляду.

Послуги монтажера стануть у пригоді вам, якщо будете випускати уроки в запису.

Веб-дизайнер

Будь-якому онлайн-курсу потрібен сайт, куди користувач зможе прийти по детальну інформацію про продукт: почитати опис програми, дізнатися про терміни навчання і ціну, знайти контакти для зв'язку та реквізити для оплати. Створити стильний і зручний для користувача лендінг допоможе веб-дизайнер. Він продумає структуру і логіку ресурсу, підбере гармонійні кольори та шрифти, створить і розмістить текстові та візуальні блоки на сторінці, підключить онлайн-оплату тощо.

Звісно, зібрати простий односторінковий сайт у конструкторі лендінгів можна і самостійно. Але що дорожче коштує навчання, то презентабельніший вигляд має мати сайт, щоб викликати довіру і бажання у користувача зробити покупку. Тут без веб-дизайнера вже не обійтися.

Графічний дизайнер

Якщо веб-дизайнер спеціалізується на роботі з сайтами, то за оформленням електронних і друкованих матеріалів слід звернутися до графічного дизайнера. Він придумає фірмовий логотип для вашої онлайн-школи, створить обкладинки та графіку для текстових і відеоуроків, розробить дизайн для презентацій і зверстає посібники.

Єдине візуальне оформлення матеріалів допоможе вашому продукту виділитися на тлі конкурентів, а ілюстрації та інфографіка полегшать процес запам'ятовування інформації для студента.

Фахівці з просування онлайн-продукту

На EdTech-ринку вже є мільйони курсів на всілякі теми, тому завдання ускладнюється: необхідно не просто підготувати якісний авторський продукт, а й подбати про його грамотне інтернет-просування.

Хто і як допоможе вам розрекламувати курс і знайти платоспроможну аудиторію - читайте нижче.

Продюсер онлайн-курсів

Продюсеру онлайн-курсів можна сміливо делегувати управління проєктом. Робота у продюсера різноманітна: він аналізує попит, розраховує строки і бюджет проєкту, підбирає виконавців, контролює процес створення курсу і розробляє стратегію його просування. Загалом, менеджерить проєкт по всіх фронтах і відповідає за його успішність на ринку.

Якщо вирішите обійтися без продюсера й узяти управління на себе, будьте готові багато працювати, набивати гулі та вчитися на своїх помилках. Який буде результат - залежить від вашого професіоналізму і завзятості, але цінний досвід ви точно отримаєте.

Інтернет-маркетолог

Інтернет-маркетолог відповідає за просування освітніх проєктів через інтернет. Він проаналізує, де мешкає і чим цікавиться цільова аудиторія, і підбере інструменти для найбільш ефективної реклами вашого курсу. Наприклад, запустить таргетинг в інстаграм, поштову розсилку і контекстну рекламу в Гугл, проведе аудит сайту і підбере лідерів думок для рекламної колаборації.

Комплексний підхід до просування актуальний, якщо у вас ціла школа. Якщо курс поки один, можна обмежитися рекламою в соцмережах і звернутися до таргетолога. Детальніше про нього далі.

Таргетолог

Соцмережами щодня користуються мільйони людей по всій країні, тож шукати цільову аудиторію для вашого онлайн-продукту потрібно насамперед там. Просуванням у соцмережах займається фахівець із таргетингу.

Таргетолог вивчає продукт і його потенційних покупців, готує тексти, що чіпляють, фото- і відеоконтент для оголошень і запускає рекламні кампанії в соцмережах. Після чого аналізує статистику, коригує налаштування та експериментує з креативами, щоб залучити якомога більше лідів за меншу ціну.

Фахівці із супроводу студентів

Щоб студенти залишалися задоволені навчанням і рекомендували ваш продукт друзям і знайомим, необхідно забезпечити їх турботливим сервісом. Супроводом учнів на курсах займаються куратори та технічні фахівці.

Розбираємося, що робить куратор і який курс пройти, щоб самому розібратися в технічних нюансах освітнього процесу.

Куратор

Куратор - це фахівець підтримки користувачів. Його обов'язок - супроводжувати студентів у процесі навчання: відповідати на запитання, нагадувати про дедлайни, модерувати чати, контролювати успішність, розв'язувати конфліктні ситуації та збирати зворотний зв'язок. Якщо фахівець має профільну підготовку, він також може консультувати студентів з предмета і перевіряти домашки.

Важливо, щоб фахівець оперативно виходив на зв'язок, тому що більше учнів - то більше кураторів знадобиться на курсі.

Технічний фахівець

Процес онлайн-навчання пов'язаний із безліччю технічних нюансів: потрібно завантажити матеріали на навчальну платформу, видати доступи учням, налаштувати вебінарний клас, розіслати сповіщення, вирішити проблеми з оплатою тощо. За все це відповідає технічний фахівець або адмін.

Чи потрібен вам технік у команді, залежить від формату й масштабу курсу та складності обраної платформи. Найпростіше залучити фахівця на початковому етапі, щоб він одразу налаштував усе за правилами. Інший варіант - вибрати простіший сервіс і розібратися у всіх налаштуваннях самостійно або пройти профільну підготовку.

Де знайти кваліфікованих фахівців у команду

Знайти фахівців для роботи над курсом допоможуть професійні ресурси та телеграм-канали з вакансіями у сфері освіти.

Під час створення онлайн-курсу потрібно утримувати в голові безліч деталей і координувати роботу цілої команди виконавців. Які для цього знадобляться софт-скіли - розповідаємо далі.

Які софт-скіли розвивати

На успіх освітнього проєкту впливають не тільки тверді знання, а й м'які навички: вміння планувати завдання, грамотно розподіляти навантаження і робочий час, організовувати та контролювати роботу діджитал-фахівців тощо. Розбираємося, які софт-скіли варто прокачати в обов'язковому порядку.

Тайм-менеджмент

Щоб робота над онлайн-курсом не розтягнулася на довгі місяці й навіть роки, потрібно навчитися грамотно розставляти пріоритети та планувати робочий час. Розкладайте велику мету на дрібні складові, прописуйте дедлайни, призначайте відповідальних за виконання кожного завдання і, звісно, намагайтеся дотримуватися плану.

Почати впроваджувати тайм-менеджмент у своє життя можна з простої техніки "помідора".

Управління командою

Керувати командою діджитал-фахівців не так просто, як здається на перший погляд. Спочатку потрібно знайти відповідних виконавців і домовитися з ними про умови співпраці, поставити завдання і проінструктувати кожного фахівця, а потім простежити за термінами і якістю робіт. Управлінню командами теж можна і потрібно вчитися, щоб уникнути типових помилок і великих фінансових і часових втрат.

Де прокачувати знання. Дізнайтеся, як грамотно підбирати фахівців у команду і делегувати їм завдання, на курсах для управлінців.

Публічні виступи

Ораторська майстерність - це мистецтво доносити свої думки та ідеї до слухачів і впевнено почуватися перед камерою або залом. Уміння вести конструктивний діалог і дохідливо пояснювати будь-які терміни, теорії та поняття стане вам у пригоді не тільки у викладанні, а й в управлінні командою. Чим зрозуміліше і повніше ви поясните завдання, тим швидше і якісніше його виконає фахівець.

Підіб'ємо підсумок

Створення онлайн-курсу - складний і кропіткий процес, де потрібно передбачити безліч нюансів: від вибору приміщення для зйомки уроків до запуску реклами в соцмережах і налаштування навчальної платформи. Впоратися з усіма завданнями самотужки буде складно, адже доведеться разом розбиратися в методології, копірайтингу, операторській майстерності, монтажі, маркетингу та інших сферах. Щоб прискорити процес запуску курсу й отримати якісний результат, вам знадобиться допомога профільних фахівців.

Збирати велику команду на початковому етапі необов'язково, та й занадто накладно. Тому проаналізуйте список завдань, оцініть свої сили та бюджет і вирішіть, яку частину роботи варто делегувати професіоналам. Наша стаття допоможе зрозуміти, які саме фахівці будуть потрібні вам у команді.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

389.4KПрочитань
10Автори
358Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається