Як заробити на створенні та продажу шаблонів WordPress

Зміст

Створення тем для WordPress vs. «звичайний» веб-дизайн

Ринок веб-дизайну перенасичений: розробкою сайтів займаються всі, кому не ліньки. Щоб досягти успіху, треба або демпінгувати, або вкладати більшу частину прибутку на рекламу.

Але можна зробити простіше: перейти зі створення «сайтів під ключ» на розробку (або продаж готових) тем для WordPress.

Головна відмінність покупців від звичайних замовників у тому, що користувачі Вордпрес зазвичай не потребують наповнення сайту. Контент у них вже є або вони знають, де його замовити. Також вони знайомі із процесом публікації матеріалів у CMS. Завдання веб-розробника значно спрощується.

Продати «звичайний» сайт можна лише одного разу. Продати тему можна скільки завгодно разів. Достатньо розробити шаблон, і він приноситиме пасивний дохід на автопілоті.

Розробка тем може стати відмінним додатковим доходом для веб-студії, що діє. Немає «звичайних» замовлень – ресурси спрямовуються на шаблони. Пасивний прибуток від продажу значно збільшить прибуток, допоможе протриматися у складні періоди.

Хто може заробляти на темах WP

Отримувати прибуток від тем може не тільки розробник (веб-студія або фрілансер). Веб-дизайнер без навичок фронт-бек енд розробки може придбати готову тему, адаптувати її (якщо необхідно) під потреби замовника та продати за ціною «звичайного» сайту.

Виготовлення сайту на замовлення за допомогою WP та теми

Це і мій особистий досвід: мені доводилося взяти замовлення на виготовлення сайту компанії та здійснити проект за тиждень. Перший куплений шаблон (GavickPro Corporation) коштував $39 доларів, а за сайт я отримав 1000$.

Кастомізація іноді була складною. Одного разу потрібно було вирішити проблему з невірним відображенням івриту — текст вперто вирівнювався не праворуч наліво, а «по-західному», зліва направо.

Кілька разів доводилося самому малювати логотип компанії у векторі. Три рази робив додаткову 3D-графіку - можна було замовити на біржі фрілансу, але я досить пристойно ліплю в Zbrush і знаю 3ds Max.

Але зазвичай треба було лише вставити фотографії замовника у слайд-шоу, змінити колірну схему на фірмовий стиль компанії, та трохи попрацювати над перекладом модулів. Я робив сайти хоч і давно (з 2010 року), але тільки як хобі. Я не професіонал, я маю лише базові знання php, html, JavaScript і css — і в більшості випадків цього цілком достатньо.

Використовувати теми, завантажені з торрент-трекерів та інших піратських ресурсів, не варто. Крім очевидної причини, чому це робити не можна, є й інша. Дизайнер-аматор, швидше за все, не зможе позбавити шаблон від стороннього (можливо навіть шкідливого) коду. Продати замовнику сайт із купою зовнішніх посилань і тим більше із трояном — отже, назавжди зіпсувати собі репутацію.

Заробіток на дизайнах для тем

Графіка, інтерфейс - найпривабливіша для замовника частина шаблону.  Середньому користувачеві абсолютно нецікаво, наскільки прекрасний і досконалий код. Покупцеві потрібна гарна та зручна тема. Це завдання дизайнера.

Серед виробників тем панує повний поділ праці: розробник пише код, підбирає або створює з нуля плагіни та фреймворки. Дизайнер робить зовнішню красу. Графічну частину теми можна продати розробнику якось, можна домовитися про відрахування відсотка з кожного продажу готової теми. Також дизайнери продають PSD макети на тих ресурсах, де продаються готові шаблони.

Використання партнерської програми

І, нарешті, заробляти на темах може навіть той, хто не вміє ні програмувати, ні робити дизайн, ні встановлювати та адаптувати готові шаблони.

Все, що потрібно — навички продажу. Не більше, ніж потрібно продавцю MLM продукції. Справа в тому, що будь-який онлайн-магазин шаблонів має партнерську програму. Достатньо зареєструватися і почати пропонувати замовникам готові роботи.

Природно, не йдеться про спам: потенційних замовників шукають лише серед тих, хто вже запостив на біржі фрілансу замовлення на кшталт «Потрібен сайт, бюджет 100 доларів, термін тиждень». З великою ймовірністю такий клієнт погодиться купити шаблон за 30-80 доларів за партнерським посиланням.

Процес створення теми WP

Рідкісні унікуми розробляють тему повністю поодинці: це занадто трудомістко. Потрібні відмінні навички не лише програмування, а й графічного дизайну.

Розробнику економічно вигідніше купити готовий PSD макет або узгодити колаборацію з одним дизайнером. І навпаки: хорошому дизайнеру простіше поєднатися з професійним програмістом, ніж намагатися «натягнути» свій дизайн на Вордпрес самостійно.

Найпростіше організувати процес створення теми у веб-студії, коли співробітники не завантажені поточними звичайними замовленнями.

Де продавати шаблони дизайну

Крім очевидного варіанту - власного сайту або акаунту на біржі фрілансу - є і складніший, але потенційно набагато прибутковіший спосіб продати готові роботи.

Це спеціалізований онлайн-магазин або маркетплейс. Продаж на торговому майданчику має на увазі жорстку модерацію та чималу комісію, зате про рекламу своїх послуг та залучення замовників можна не турбуватися.

Онлайн магазинів, що продають теми WordPress, дуже багато. Найчастіше розробники зупиняють вибір на TemplateMonster та ThemeForest.

Торговий майданчик ThemeForest

TheForest, що належить Envato, славиться прискіпливою модерацією. Проте 347 авторів на цьому майданчику мають звання "елітний". Щоб отримати такий статус, треба перевищити планку продажу 75000 доларів. Отже, добрі автори можуть розраховувати на гідний дохід.

На момент написання статті на маркетплейсі продається 11 502 теми у всіх категоріях. Вартість теми - від 13 доларів до 3882. Досвідчені продавці рекомендують починати на цьому ресурсі з продажу PSD-макетів та html-шаблонів: так шанси пройти модерацію теми для Вордпрес підвищуються.

На форумі сайту та в центрі підтримки Envato зібрані всі типові запитання та відповіді. Відомо, що маркет висуває високі вимоги і до валідності коду, і до естетичності теми.

Шаблон повинен відповідати встановленим стандартам - css в окремому блоці/файлі, зображення замінені плейсхолдерами, фон завантажується через JavaScript і таке інше. Адаптивність шаблону, наявність документації англійською - також обов'язкові пункти.

Маркетплейс TemplateMonster

Маркетплейс пропонує 2398 тем Вордпрес, вартістю від 39 до 225 доларів. Найпопулярніші шаблони — Mostroid 2 та Monstroid — продано понад 15961 та 8320 разів відповідно! Щомісячна відвідуваність сайту перевищує 5 мільйонів людей.

Крім тем для WP, ресурс продає шаблони для інших CMS та html, різноманітну графіку та презентації. TemplateMonster сам займається просуванням робіт: робить відео, презентації, що продають, замовляє таргетовану рекламу в соцмережах.

Успішним авторам адміністрація дарує подарунки. Крім того, розробники відзначають гнучкішу цінову політику, ніж на інших подібних майданчиках. Комісія тут нижче, техпідтримка працює не тільки англійською, а й українською. Завдяки рекламі навіть старі роботи продаються стабільно.

Скільки заробляють на темах Вордпрес

Розмір доходу від продажу варіюється відповідно до кількох факторів:

  • популярність та конкуренція ніші;

  • специфіка співробітництва (розділ прибутку) розробника та дизайнера;

  • розмір нішевої комісії;

  • комісія для початківців та елітних авторів;

  • відсоток відрахувань за партнерською програмою.

TemplateMonster, наприклад, відраховує початківцям 30%, а просунутим (що продали робіт на 10000 доларів) - 35%. При цьому за шаблони категорії html платять навіть більше, ніж за Вордпрес. За посадкову сторінку автор отримає більше (50%), ніж в інших нішах.

Іноді сервіс зупиняє прийом робіт у певні категорії. Якщо покупець набуває розширеної ліцензії, то автор шаблону отримує подвійну винагороду.

Партнерська програма TemplateMonster передбачає від 20% до 25% винагороди. Причому шаблони можна продавати адресно і на власному сайті.

На Themeforest політика інша — відсоток відраховується від загального продажу. На продаж впливає популярність автора, оскільки за замовчуванням шаблони в каталозі сортуються не за датою додавання, а за продажами.

Крім того, комісія Themeforest залежить від того, чи автор роботи розміщує ексклюзивно на даному майданчику, чи паралельно продає їх десь ще. Так, із продажу ексклюзивних авторів утримують 12,5% — 37,5%. Відрахування знижуються зі зростанням загальних продажів. Неексклюзивні автори платять 55% з продажу, зниження не передбачено.

Themeforest пропонує 30% з продажу за партнерським посиланням, і стверджує, що учасники програми заробляють понад 3 мільйони доларів на рік.

Підсумки та перспективи заробітку

З урахуванням всього вищесказаного, теми WordPress є цікавим варіантом заробітку. Низький поріг входу: можна почати з продажів за партнерською програмою. Для вивчення фронт/бек-енду в інтернеті є всі матеріали - від книг до відео-курсів. Як я переконався на власному досвіді, для кастомізації достатньо базових знань. Трудовитрати на адаптацію готової теми набагато нижчі, ніж на розробку коду та дизайну з нуля.

Відповідно, і прибуток від продажу значно вищий — особливо з урахуванням пасивного доходу від продажів шаблонів на маркетплейсах. Таким чином, заробити на темах WordPress за бажання можуть усі – від «чайника» до професійної студії веб-дизайну.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

445.8KПрочитань
11Автори
387Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається