Як заробляти на своєму блозі

Зміст

Сьогодні вести блог може будь-яка людина, не маючи певних навичок. Достатньо в чомусь добре розбиратися. Виникає питання, як монетизувати свої тексти так, щоб ні від кого не залежати.

Що таке блог і де його краще вести

Це авторський контент у певній темі у форматі статей, постів чи відео. Далі говоритимемо про письмовий формат, якому надають перевагу копірайтери, маркетологи та інші фахівці, чия робота пов'язана з контентом.

Види блогів

Особистий. Розкажіть про себе, свої переживання, опишіть особистий досвід, дайте поради, поділіться історіями і залучіть читачів до діалогу.

Експертний. Розповідайте про проблеми та цікаві факти, пов'язані з вашою професійною діяльністю. Поділіться експертним контентом, корисними секретами та фішками.

Тематичний. Розберіть проблеми взаємин, виховання дітей тощо. Тобто весь контент побудуйте навколо однієї проблеми або якогось питання. Ніяких відгалужень. Оскільки аудиторія приходить читати те, що їй цікаво. А залучаємо ми людей з однаковими інтересами.

Де краще створити блог

На сайтах, у соцмережах або на спеціальних платформах. Це може бути група або особиста сторінка Друкарні, канал у Telegram, Instagram.

На платформі. Не потрібно технічних навичок і вкладень на початковому етапі роботи. Завдяки нехитрим прийомам просування підписники самі приходитимуть і читатимуть ваші медіапродукти. Друкарня доступна тільки користувачам з України та ще декількох країн, і вона сама підбирає коло людей на основі їхніх інтересів, кому показати ваші статті, тобто тут узагалі нічого не треба робити, окрім як ознайомитися з правилами написання статей. Монетизація поки в розробці.

Telegram-канали. "Телеграм" популярний у всьому світі, тому тут можна орієнтуватися на широку аудиторію. Розміщення постів не потребує модерації. Використовуйте різні формати: пости, аудіоповідомлення, відео, опитування. А за потреби ви можете розширити функціонал за допомогою premium-підписки. Рекламні інструменти тут теж є.

Вам підійдуть ці майданчики, тільки якщо ви готові дотримуватися їхніх правил, постійно стежити за їхніми змінами, вас не лякає ризик блокування і втрати облікового запису при жорстких порушеннях правил. А також якщо вам зручно користуватися їхніми інструментами просування, і ви легко перейдете на інший майданчик, якщо поточний стане занадто дорогим або незручним.

На сайті. Тут потрібно розуміти, як вивести контент у топ пошукових запитів.

Основний плюс - немає ніякої модерації, а це означає, що писати можна про що завгодно. Головне, щоб весь матеріал був об'єднаний однією думкою. Тут ви будете повноправним власником, і ресурс ніколи не заблокують. Але ви маєте бути готові до вкладень: близько 500 гривень на купівлю домену (адреса розміщення в інтернеті) і послуг хостингу (оренда місця на сервері, де розміщуватиметься блог).

Зробити сайт з нуля без навичок можна на платформі WordPress. Майданчик ідеально підходить для створення блогу. У Мережі багато безкоштовного матеріалу по роботі з WordPress. За 2-3 дні ви по кроках запустите весь процес, навіть якщо раніше нічим подібним не займалися. У підсумку приблизно за 2000 гривень на рік ви отримаєте сайт, над яким матимете повний контроль.

Важливо розуміти, що блог на сайті - це живий організм, який зростає, а разом із ним охоплення, перегляди, підписники тощо. Головне - забезпечити приплив відвідувачів у такій кількості, щоб було кому продавати. Розміщуйте цікаві та корисні статті і стежте, щоб вони виходили на перші рядки пошуковиків. А якщо набридне, можете продати сайт іншій людині.

Хто, за що і скільки платить

1. Заробіток на рекламі.

Для блогів-сайтів є можливість отримувати гроші за те, що "Гугл" розміщує рекламні блоки. Ваш дохід безпосередньо залежатиме від кількості відвідувачів на добу.

Якщо ваш майданчик відвідує більше тисячі відвідувачів на добу, то "Гугл" може розміщувати у вас свою контекстну рекламу, за яку платитиме 1000-1500 гривень на місяць.

Якщо у вас від п'яти тисяч відвідувачів на день, то ви зможете розміщувати на своєму ресурсі рекламу за 1000-1500 гривень за публікацію. Якщо відвідувань більше, вартість розміщення вища. Що більше відвідувачів, то більший дохід.

Ще один спосіб - публікація постів або рекомендацій інших авторів чи сервісів за гроші. Рекламодавець або безпосередньо звертається з пропозицією публікації матеріалів у постах або статтях, або можна використовувати такі сервіси як "Коллаборатор".

2. Реклама власних товарів і послуг

Тут ви збираєте базу підписників і пропонуєте їм свої послуги, товари або навчання.

3. Рекомендація партнерських продуктів

У цьому випадку немає необхідності продавати "в лоб". Тут можна нативно пропонувати чужі продукти за партнерською програмою у форматі рекомендації. Для цього потрібно розмістити партнерське посилання на чужий продукт у тексті й чекати, коли клієнти здійснять покупки. Наприклад, на рекомендаціях освітніх партнерських програм можна заробляти від 2000 до 100 000 гривень на місяць і навіть більше.

На це впливає:

  • платоспроможність аудиторії;

  • якість ваших текстів;

  • вартість курсів, які пропонуєте;

  • відсоток комісійних за партнеркою, яку обрали для просування.

Якщо вартість навчання за партнеркою становить 30 000 гривень, а комісія 18%, то з одного продажу ви заробите 5 400 гривень. Але комісія ж від такої вартості може бути і вищою, і заробити можна більше.

Усього кілька угод, і ваш дохід дорівнюватиме щомісячній зарплаті середньостатистичного офісного працівника. Але тільки працюєте ви при цьому на себе.

Монетизація без тисяч підписників

Існує міф, що блог буде приносити дохід тільки тоді, коли на ньому буде кілька тисяч підписників. Але це не так. Достатньо писати про те, що цікаво або на чому розумієтесь, і грамотно вбудовувати в слова чи речення персональні посилання на чужі речення. Тобто робити особисті рекомендації. Для цього найкраще вибрати навчальні онлайн продукти.

По-перше, онлайн-освіта в сучасному світі стала дуже популярною. Це великий і постійно зростаючий ринок. Зараз усі прагнуть до постійного саморозвитку, отримання нових навичок і професій.

Онлайн-навчання - це спосіб за короткий термін здобути професію або підвищити кваліфікацію, а також знання, які вже в процесі навчання можна монетизувати. Це особливо актуально для людей, яким набридла офісна робота, і вони хочуть піти на віддалену роботу або взагалі працювати на себе. А також мамам у декреті та пенсіонерам, які хочуть отримати нову професію, щоб підробляти онлайн.

Не дивно, що успішні онлайн-школи та експерти заробляють на одному запуску від кількох сотень до кількох мільйонів гривень.

І це не тільки професії та навички. Онлайн-навчання популярне у сфері хобі та здоров'я, психології та навчанні дітей, езотерики та фінансів. Тому практично під будь-які інтереси можна підібрати партнерки і почати заробляти.

По-друге, онлайн-школи витрачають величезні бюджети на просування курсів, тренінгів, вебінарів. Вони створюють лендінги, що продають, розсилки, що прогрівають; проводять безкоштовні тренінги, вебінари; запускають таргет або контекст, щоб залучити трафік і отримати продажі.

Партнерська програма для шкіл - це ще одне джерело трафіку, яке не вимагає вкладень, з цієї причини вони готові платити високі відсотки з кожної оплати нового клієнта. Тому вашим завданням буде зацікавити свою аудиторію в пропозиції рекламодавця, привернути до неї увагу, щоб люди переходили за вашим персональним посиланням і потрапляли у воронку продажів.

Читач "закріплюється" за вами на певний термін. Найчастіше на півроку або рік. Усі його покупки протягом цього терміну будуть для вас джерелом заробітку. Ви отримаєте відсоток з кожної покупки вашого клієнта.

Для копірайтерів це можливість працювати повністю на себе. Не залежати від замовників. Ви самі вирішуватимете, як і про що писати, щоб читач зацікавився і перейшов за вашим посиланням.

Можна відразу зробити блог під партнерки. І краще, якщо це буде зв'язка:

  • сайт на власному домені та сторінка у Інстаграм;

  • канал на "Друкарні" і в "Телеграм".

Такі зв'язки допомагають привернути до вашого майданчика увагу більшої кількості людей.

Покрокова інструкція створення блогу

Крок 1. Визначаємо тематику блогу

У вас два шляхи:

  • Показати свою експертність у чомусь.

  • Показати особисту думку, погляд і невеликий досвід у тому, що вас цікавить.

Відповідно, якщо ви не є експертом ні в якій ніші, то треба обрати цікавий вам напрямок, у якому хочете отримати знання та досвід.

Для блогу на сайті одразу визначте структуру статей і складіть контент-план, якщо на якомусь іншому майданчику, то спочатку вивчіть правила його використання.

Крок 2. Визначаємо перспективність теми

Основний показник затребуваності - хороший трафік. Користуйтеся трьома найпростішими способами:

1. аналіз через Планувальник ключових слів

Заходимо в https://ads.google.com/intl/uk_ua/home/tools/keyword-planner/ і оцінюємо місячну частотність запитів:

Частотність 5000-10 000 на місяць - попит маленький.

Понад 10 000 запитів на місяць - попит високий.

2. аналіз соцмереж

Хочете зрозуміти перспективність роботи в соцмережі "Інстаграм" - просто наберіть у пошуку запит за наміченою темою, підпишіться на кілька відповідних сторінок. І почекайте 2-3 дні. Якщо на вас почнуть сипатися рекламні пости, значить, є попит і конкуренти вкладаються в розвиток своїх проєктів, а це свідчить про те, що вам теж пора братися за справу.

3. аналіз пошукових систем

Аналогічно через пошук "Гугла" можна знайти й оцінити конкурентів. Переглядаємо перші 5 сторінок пошукової видачі за запитом і шукаємо блогерів у вашій ніші. Ігноруємо великі агрегатори онлайн-освіти, і видачу реклами. Шукаємо і дивимося, як вибудуваний контент.

Крок 3. Шукайте партнерки за тематикою

Шукайте партнерські програми з високим відсотком комісійних і воронками, що продають, без затримок і обману з виплатами, з гарною репутацією й актуальними пропозиціями, щоб вам було вигідно з ними працювати.

Де знайти рекламодавців

З ними, тобто з онлайн-школами, авторами тренінгів, можна працювати напряму, але це ризиковано. Тому що часто трапляються нечесні школи, які не платять вчасно, у них не можна відслідковувати статистику, конверсії, немає якихось зручних налаштувань для роботи з партнерками, є комісії на виведення грошей тощо.

Тому найпростіший і найнадійніший шлях - пошукати, наприклад, у Адмітад, де вже зібрані рекламодавці в різних нішах онлайн-навчання. Такий агрегатор несе відповідальність за якість співпраці, виступає посередником і надає комфортні умови співпраці між вами та онлайн-школами.

Під комфортними умовами розуміється:

  • Великий вибір партнерок на будь-яку тему: онлайн-професії та фінанси; виховання дітей та іноземні мови; рукоділля та кулінарія; психологія та езотерика; саморозвиток і здоров'я.

  • Перевірені онлайн-школи та експерти (воронка продажів, освітня діяльність понад 6 місяців, багато позитивних відгуків, школа або експерт веде законну діяльність як ФОП або ТОВ.

  • Високі комісії, до 100%.

  • Можливість виводити зароблені гроші від 1 гривні без відсотків кожен день зручним способом.

  • Є персональний менеджер, який зміг би вам допомагати вибирати партнерки, показував кейси інших партнерів, допомагав би вирішувати якісь важливі питання з конверсіями, виплатами тощо. Тому що коли немає менеджера або він відповідає раз на півроку, навряд чи у вас щось вийде.

  • Є детальна аналітика, яку можна дивитися на одній сторінці, а не "бігати" з однієї сторінки на іншу.

  • І обов'язково подивіться, чи є безкоштовне навчання: інструкції, статті, будь-який матеріал, який допоможе вам швидко розібратися із заробітком на партнерках.

Висновок

Рекомендації онлайн-навчання - перспективний спосіб заробітку на текстах, але вимагає наполегливої праці, системного підходу і нарощування знань в інтернет-маркетингу.

Це робота, яку необхідно робити постійно, і успіх гарантований. Просто пишіть про те, що цікаво, вставляйте персональні посилання у свої роботи й отримуйте комісійні. Все просто.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

783.7KПрочитань
11Автори
601Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається