Як заробляти за допомогою ШІ та нейромереж

Зміст

Штучний інтелект - новий інструмент для бізнесу.

Новини про штучний інтелект з'являються практично щодня. З кожним місяцем можливості ШІ вдосконалюються, а багато людей все більше побоюються втратити роботу. Але ШІ здатний не тільки замінити окремі професії, а й надати нові можливості для заробітку. Давайте розберемося, що таке нейромережі та як побудувати бізнес з їхньою допомогою.

Історія появи штучного інтелекту

Ідея створення штучного інтелекту виникла в 1940-х роках. Засновником цієї технології вважається англійський математик Алан Тьюринг. У 1950 році він опублікував статтю "Обчислювальна техніка та інтелект". Саме в цій роботі вперше було оприлюднено знаменитий тест Тьюринга. Його суть полягає в перевірці здатності машини відтворювати людську мову. Під час тесту потрібно визначити, де на запитання відповідає комп'ютер, а де - людина.

1956 року в Дартмутському коледжі відбулася конференція, на якій передові вчені того часу намагалися з'ясувати, чи зможуть комп'ютери змоделювати інтелектуальні процеси людини. Однозначної відповіді тоді так і не було знайдено. Але ця конференція звела разом багатьох талановитих фахівців, які працювали над проблемою машинного навчання. Також учасники визначили основні завдання ШІ:

  • Розпізнавання образів.

  • Аналіз текстів.

  • Управління та планування.

  • Автоматичне програмування.

  • Моделювання систем.

Тоді ж було створено перші програми, які могли розв'язувати прості завдання.

Искусственный интеллект — новый инструмент для бизнеса: как заработать с помощью ИИ и нейросетей

У 1960-х роках учені почали створювати експертні системи, які використовували людський досвід для вирішення складних завдань. У 1970-х роках були створені перші нейронні мережі - інформаційні системи, що імітують роботу людського мозку. У 1980-х з'явилися перші системи штучного зору, які використовували для розпізнавання образів і облич. У 1990-х були створені перші чат-боти й агенти, які могли спілкуватися з людьми. Сьогодні штучний інтелект використовується в найрізноманітніших галузях - від медицини до фінансів. Він допомагає оптимізувати робочі процеси, знижувати витрати і підвищувати якість послуг.

Штучний інтелект і нейромережа: відмінності

Штучний інтелект і нейромережа - це два терміни, які часто використовуються в галузі комп'ютерних наук. Вони пов'язані між собою, але мають деякі відмінності.

Нейромережа - це алгоритм машинного навчання, який використовує взаємопов'язані вузли для формування висновків і рішень на основі вхідних даних. Нейромережі можуть навчатися на основі великої кількості даних, що дає їм змогу робити точні прогнози і вирішувати складні завдання. Приклади використання нейромереж включають обробку зображень, розпізнавання мови, прогнозування цін і багато іншого.

Штучний інтелект - це ширший термін, який охоплює не тільки нейромережі, а й інші методи машинного навчання. Штучний інтелект використовується для вирішення різних завдань. Але найчастіше для аналізу даних, розпізнавання образів і створення роботів. Уже зараз існує безліч інструментів штучного інтелекту, які можуть значно спростити робочий процес. Наприклад, ChatGPT, Bard, GigaGPT, Notion AI, Bing AI. Вони дають змогу отримувати відповіді на запити, прискорюючи пошук інформації. Також вони допомагають пояснити складні поняття простою мовою і згенерувати докладні інструкції для виконання конкретних завдань.

Якщо ви хочете створити комп'ютерну програму, яка розпізнаватиме зображення тварин, можна використовувати ШІ. Але якщо ви хочете, щоб програма вчилася розпізнавати безпосередньо самих тварин, то необхідно використовувати нейронну мережу. Нейромережа навчатиметься на конкретних прикладах і знаходитиме закономірності в даних.

Як заробити на ШІ та нейромережах

З розвитком технологій з'явилася можливість заробляти на штучному інтелекті. Наприклад, одна з найпопулярніших бізнес-ідей - створення стартапів, які у своїй роботі використовують технології ШІ. Також можна зайнятися розробкою алгоритмів для нейронних мереж. Крім того, зараз дедалі більше компаній потребують великих обсягів одноманітного контенту. У зв'язку з цим на Work.ua та інших сервісах з пошуку роботи з'являється все більше копірайтерських вакансій для навчання нейромереж. Однак важливо навчитися правильно складати технічне завдання для ШІ. Сьогодні найкращі результати показують промти, написані англійською, де чітко артикульовані завдання для нейромережі.

Як продавати тексти, написані ШІ

Найпростіше завдання для штучного інтелекту - збір інформації та її структурування. Тому ШІ досить легко складає найрізноманітніші нескладні тексти: від лідів і заголовків до статей, що продають.

ВАЖЛИВО! Нейромережі не вміють визнавати власну неправоту. Вони просто придумують відповідь, якщо не можуть знайти факти. Крім того, більшість нейромереж обмежені інформацією 2022 року, тому генерувати інформацію про поточні події вони не можуть.
Искусственный интеллект — новый инструмент для бизнеса: как заработать с помощью ИИ и нейросетей

Найчастіше статті, написані нейромережею, замовляють веб-студії, маркетингові та SEO-агентства. Також текстовий контент потрібен підприємцям, які займаються продажами на маркетплейсах або в інтернет-магазинах. Таким клієнтам потрібні унікальні тексти для карток товарів. Замовників можна шукати безпосередньо або через фріланс-біржі.

Працюючи з ШІ, завжди перевіряйте ще раз факти в тексті, який написаний нейромережею. Навіть прохання надати посилання на джерела не гарантує, що факти не будуть спотворені.

Для генерації тексту потрібно скласти промт. Під час його написання враховуйте такі моменти:

  • Мета і завдання тексту: для початку потрібно зрозуміти, яким ви хочете бачити готовий продукт. Це необхідно для того, щоб згенеровані тексти відповідали вашим вимогам.

  • Мова і стиль: слід вказати мову, якою має бути згенерований текст і бажаний стиль написання.

  • Ключові слова і фрази: використання ключів допомагають нейромережі зрозуміти, який текст ви хочете в підсумку отримати.

  • Деталізація: наприклад, ви генеруєте текст у стилістиці Льюїса Керролла. Дуже важливо використовувати деталі, характерні для його письма. Інакше нейромережа не зможе створити текст, який відповідає вашим вимогам.

Нейронні мережі: створення ілюстрацій

Штучний інтелект може генерувати не тільки комерційні тексти, а й картинки, що відповідають вимогам замовника. Це чудове рішення, коли потрібно створити велику кількість ілюстрацій за маленького бюджету.

ВАЖЛИВО! Нейромережам складно працювати із зображенням людини. Типові проблеми - неправильний перехід від голови до шиї, спотворена міміка і неправдоподібні пальці рук.
Искусственный интеллект — новый инструмент для бизнеса: как заработать с помощью ИИ и нейросетей

В інтернеті достатньо сервісів для генерації зображень: Midjourney, Stable Diffusion, Craiyon. Але для отримання відповідної картинки тут, як і під час роботи з генерацією текстів, необхідно скласти промт. Для цього важливо врахувати:

  • Мету і завдання: де буде використовуватися зображення. Наприклад, якщо в інтерфейсі сайту, то потрібно це вказати.

  • Тип і формат: яким має бути зображення. Наприклад, фотографія, арт тощо.

  • Обмеження: необхідно прописати те, що нейромережа не повинна використовувати.

  • Результат: щоб отримати якісну картинку, необхідно прописати детальну інструкцію: кольори, пози тощо.

Створення програм за допомогою нейромереж

Розробка скриптів і повноцінних програм - ще один популярний напрямок для заробітку на ШІ. Дуже багато фахівців хочуть автоматизувати частину робочих процесів, тому цільова аудиторія у цього формату досить широка.

УВАГА! Більшість нейромереж обмежені даними 2022 року. Це не дає змоги використовувати сучасні бібліотеки та призводить до помилок у генерації коду.
Искусственный интеллект — новый инструмент для бизнеса: как заработать с помощью ИИ и нейросетей

Для підготовки програмного коду також знадобиться створити промт. До нього висуваються такі вимоги:

  • Мета і завдання коду: варто розбити велике завдання на кілька дрібних, тоді код буде генерувати простіше.

  • Мова програмування: мова, якою має бути написаний код.

  • Обмеження: необхідні, щоб програма працювала, як вам потрібно. Наприклад, використовувала строго відведений обсяг пам'яті. Як правило, після створення програмного коду необхідна його оптимізація. Тому вам знадобляться знання основ розробки.

Як створити власну нейромережу і заробляти на ній

Для створення нейромережі потрібно розбиратися в математиці, статистиці та програмуванні на Python або R. Також необхідно розуміти, як працюють бібліотеки машинного навчання, наприклад, TensorFlow або PyTorch. Для навчання нейронних мереж потрібно безліч інформації, тому з чат-ботами та генераторами зображень простіше працювати у великій команді. Таким чином, у вас буде достатньо даних для первинного навчання. Ідеальним рішенням для програмістів-початківців стане використання вже наявних нейромереж і адаптація їх під свої завдання.

УВАГА! Більшість нейромереж не дозволяє використовувати результати генерації в комерційному секторі. Уважно вивчайте ліцензійну угоду, щоб не отримати судовий позов.

Висновок

Штучний інтелект і нейромережі - потужні робочі інструменти, які набирають популярності серед підприємців. Їх використання допомагає бізнесу вирішувати безліч завдань і скорочувати витрати. Крім того, використання нейронних мереж дає змогу автоматизувати низку рутинних завдань. Наприклад, для впровадження нового функціоналу на сайті більше не потрібно звертатися до сторонніх розробників.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Ідеї. Стартапи
Бізнес. Ідеї. Стартапи@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

782.4KПрочитань
11Автори
600Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається