Як знайти свій стиль в едітах?

Вся стаття написана, спираючись на мій власний досвід як едітора, який редагує вже понад чотири роки та ще стільки ж слідкує за еволюцією едіт ком'юніті.


Якщо ти едітор, який тільки почав свою подорож світом монтажу – вітаю, ти знайшов довгочит, який, ймовірно, допоможе тобі знайти власний стиль редагування!

Тут ти дізнаєшся про існуючі стилі, отримаєш кілька порад як знайти власний та як добитися того чи іншого ефекту на відео.

Перш за все потрібно зрозуміти, що едітинг – це справа, яка потребує постійної практики. Тільки розвиваючи свої навички в монтажі, можна віднайти свій стиль – той, який буде вам подобатися найбільше, який ближче лежатиме до душі, який буде відчуватися вашим.

У цій статті я постаралася зібрати всі стилі в кілька основних, але це вийшло неточно, адже вони можуть перепліталися, містити в собі елементи інших стилів або навіть ваші власно придумані звукові/відео ефекти, переходи чи прийоми.

До кожного буде наведено кілька прикладів та пояснення, що саме можна використати для досягнення певного стилю.

Отже, основні стилі едітів:

  • Прості (simple edits)

  • Глюки (glitch edits)

  • Милі/Софт (soft edits)

  • Панельні (pannel edits)

  • 3D edits

  • Велосіті (velocity edits)

  • Інстаграм формат (insta edits)

Прості (simple edits)

Назва говорить сама за себе. Simple edits – це звичайні, практично без переходів едіти, де використовується мінімальна кількість ефектів. В таких відео акцентують увагу на персонажі(-ах), сюжеті, кліпі, аудіо та ін.

Цей едіт – гарний приклад даного стилю. Він не нагромаджений і заставляє глядача звернути увагу на головну героїню та її характер.

Авторка використала twixtor (сповільнення), пришвидшивши кожен кліп на початку та в кінці, щоб зробити плавні переходи між кадрами. Протягом едіту вставлені фрази героїні та добавлений текст сказаного.

Від авторки цього довгочита: Текст, як на мене, є невід'ємною частиною любого едіту, а особливо, якщо він простенький. Текст робить відео цікавішим, приємнішим оку та допомагає зрозуміти суть, якщо слова погано чути через аудіо, але вони відіграють важливу роль. Тому не бійтеся додавати текст та експериментувати з ним! Є надзвичайно багато варіантів і способів як його можна оформити і куди впихнути.

Другий приклад простого едіту – це вже моє відео. Не можу сказати, що в своїх роботах я чітко дотримуюсь одного стилю – він залежить від настрою, едіту, який я собі запланувала, персонажа та сюжету. Важливу роль також відіграє аудіо: не все підходить під той чи інший сюжет/ситуацію/стиль.

У прикладі використані легкі переходи, текст з незначною анімацією (тільки поява слова за словом) та де-не-де уповільнена поява кадру на кадрі.

Це відео має змішані стилі: simple та soft. Приємна музика, звичайні переходи та з “аксесуарів” один тільки текст. Просто, але красиво.

Глюки (glitch edits)

В glitch edits є величезний спектр використання ефектів. Тут використовують все, що тільки душа забажає: переходи-мозаїки, спалахи, overlays (оверлеї), секундні фото/кліпи, скрімери, old TV effect, криві лінії, власноруч мальовані в програмі черепи/кажани/серця/зірки та решта. Проте ключовий елемент – це глюк.

Що тут використано: глюки, ефект old TV на кілька секунд (що тепер дуже популярно добавляти в свої едіти), текст на чорній смузі (також актуально зараз), трясіння екрану та фото, між котрими є перехід-мозаїка. Ритмічне аудіо гарно вписується в концепт едіту.

В цьому прикладі використано багато ефектів з попереднього. В outro (аутро = кінцівка едіту) автор вставив текстом зі своїм нікнеймом (з ефектом blur), що грає роль стильного водяного знаку.

Милі/Софт (soft edits)

Soft едіти схожі до simple едітів, проте перші, на відміну від других, мають завдання: показати глядачу, наскільки милим/турботливим/чутливим або крутим є герой.

Для софт едітів раджу обирати теплі кольори: насичені або пастельні. Холодні обирають рідше, але вони також часто зустрічаються.

Зображення взяте з сайту schemecolor.com
Зображення взяте з сайту creatopy.com

Приклади простих soft edits:

У soft стилі заведено використовувати небагато ефектів та переходів, щоб дозволити едіту показати персонажа, але можна порушити “правило” та зробити софт едіт з переходами insta формату, глітчами, 3D кубами чи панелями!

Панельні (pannel edits)

Цей стиль найбільше підходить для коміксів, манг, книжок (з кіноадаптацією/без), ігор та мультфільмів. Суть ось яка: вирізати персонажа, за бажанням зробити до нього анімацію чи просто вставити флешбеки (за допомогою кліпів/фанартів/тексту), і з'єднати все це переходами.

Багато едіторів, які захоплюються книжками, не можуть монтувати сюжет або героїв, бо немає екранізації. Тоді в допомогу приходять фанкасти, фанарти, тематичні зображення та інші серіали зі схожими моментами/сюжетом/естетикою.

Скажу вам таке: pannel едітори – це справжні чаклуни! Треба не тільки підібрати кадри, персонажів або цитати, а ще й зліпити все докупи, надаючи відео форми та сенсу; переплести те, що ми бачимо з тим, що ми читаємо.

Два перші приклади – едіти по книжковим адаптаціям, в яких є відлуння самої книжки. У першому (він, до речі, мій) – у вигляді фанартів. У другому – в схожих зображеннях, наліпках, газетних вирізках та фанартах.

В останньому pannel edit була застосована анімація персонажа, трясіння екрану та переходи, які трохи нагадують стиль glitch.

3D edits

У цих едітах використовують геометричні (в більшості випадків) 3D фігури, 3D текст, 3D елементи та багато складних переходів.

Велосіті (velocity edits)

Добитися ефекту цього стилю, здається, найлегше. Тут потрібний тільки twixtor та пришвидшення кадрів у певних місцях в ритм музиці. Інколи з переходами blur (gaussian, directional, box, motion).

Інстаграм формат (insta edits)

Insta edits – довгі едіти з величезною кількістю переходів, здебільшого у форматі 16:9.

Зазвичай відео Інстаграм формат публікують в самому Instagram через активність аудиторії. Tik Tok не завжди є правильною платформою для таких довгих роликів, як ці. Також такі едіти там є рідкістю і цінуються набагато менше, аніж в Інстаграм.

Insta едіти обов'язково міститимуть якийсь із стилів: pannel, glitch, soft (…), але будуть вже не до 20-30 сек., а приблизно на 50сек., якщо не більше.


Отже, підбиваємо підсумки.

Тепер ви знаєте які існують стилі і з чим вони смакують краще. Проте пам’ятайте, що не завжди їх використовують так, як написано у цій статті. Едітинг, як мистецтво – кожен бачить і розуміє його по-своєму!

Кілька головних речей:

  • Для знаходження свого стилю потрібна практика. Багато. Кажу це з власного досвіду, адже тільки коли я монтувала ледь не кожен день (був такий період, що й кожен), то змогла зрозуміти, що мені подобається робити найбільше.

  • Не бійтеся експериментувати: все приходить з помилками, часом та досвідом.

  • Колоринг (корекція кольору та світла) сильно впливає на відео. Наприклад, через надто темні чи надто яскраві колоринги не видно едіт.


Сподіваюся, вам сподобався мій перший довгочит і я змогла комусь допомоги чи пролити світло на деякі речі :)

Бажаю натхнення та успіхів!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ірина
Ірина@quirreen

178Прочитань
2Автори
3Читачі
На Друкарні з 20 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (3)

воу це дуже круто🌝 а можна історію про свій досвід як починали й тд, й була б дуже вдячна за гайд для новачків чи може якісь ресурси й тд

Вам також сподобається