Які фактори впливають на ціну міді?

Долар США

Як і багато інших металів, мідь має обернену кореляцію (див. графік нижче) з доларом США, що означає, що коли долар США знецінюється, ціни на мідь, як правило, зростають, і навпаки. Важливо зазначити, що цей зв'язок не є прямим (дельта 1), але має високий ступінь кореляції.

Причина, чому долар США є фактором впливу на мідь, полягає в тому, що ціна на мідь встановлюється в доларах США. Наприклад, коли курс долара падає, покупцеві доведеться заплатити менше національної валюти, щоб придбати певну кількість міді. Таким чином, товар (мідь) стає дешевшим для купівлі. Це, як правило, викликає збільшення попиту і, зрештою, зростання ціни на мідь.

Нафта

Рафінування міді передбачає плавлення металу для видалення домішок. Цей процес є надзвичайно енергоємним і становить значну частину загальної собівартості. Ціни на нафту, як правило, рухаються за тією ж траєкторією, що й ціни на мідь (див. графік нижче). При цьому на ціни на нафту впливають багато з тих самих факторів, що й на мідь, які могли б підтримати традиційний позитивний зв'язок. Незалежно від специфіки, чітко помітно, що між міддю і нафтою існує взаємозв'язок, який може дати цінне уявлення про ринок міді. Відновлювані джерела енергії стають все більш популярними, що може перервати історичну динаміку цін між міддю і нафтою.

Мідь як барометр глобального зростання

Мідь часто пов'язують з промисловим зростанням, а отже, і з загальним економічним зростанням. Інфраструктура, виробництво і будівництво зараз відіграють величезну роль в економічному зростанні, яке значною мірою залежить від міді. Споживання (попит) на мідь має тенденцію відображатися на ціні міді, оскільки збільшення попиту, як правило, супроводжується зростанням ціни на мідь і навпаки. Мідь вважається королем серед неблагородних металів, оскільки вона є найбільш широко використовуваним металом у зростаючій економіці як країн з ринками, що розвиваються, так і розвинених країн.

У торгівлі міддю діють загальні економічні закони попиту і пропозиції, які можна використовувати як емпіричне правило:

Збільшення пропозиції ↔ менший попит

Зниження пропозиції ↔ Вищий попит

Основний вплив на попит/пропозицію міді здійснює Китай. Китай є найбільшим покупцем міді у світі. Хоча Китай має власні шахти, китайський попит вимагає додаткової пропозиції, яка надходить з інших великих країн-виробників міді. Ось чому китайська економіка є таким важливим фактором, який слід враховувати при торгівлі міддю. Якщо Китай продовжить свою траєкторію зростання, можна очікувати стійкого попиту на мідь (див. графік нижче). Важливо зазначити, що Китай прагне бути самодостатнім у довгостроковій перспективі, що може порушити майбутню динаміку попиту/пропозиції.

Постачання міді та собівартість виробництва

Виробництво міді зосереджене переважно в Південній Америці, що може мати значний вплив на ціну міді. Дефіцит пропозиції, якість міді та коливання виробничої собівартості можуть впливати на ціну. Це призводить до специфічного для країни ризику, який може вплинути на пропозицію через політичну нестабільність або проблеми, пов'язані з трудовими відносинами.

У середині 2018 року чилійські шахтарі (найбільший у світі виробник міді) оголосили, що розпочнуть страйк, якщо їхні вимоги щодо заробітної плати не будуть задоволені. Це мало значний вплив на ціни на мідь, оскільки виникла загроза дефіциту пропозиції, що підштовхнуло ціни до багаторічних максимумів на той час (див. графік нижче).

Мідь як інвестиція

Історично мідь розглядалася як товар без особливих інвестиційних переваг. Більшість торгів міддю здійснювалася як хеджування від майбутніх цінових коливань, щоб зафіксувати певну ціну. За останні кілька десятиліть ситуація змінилася, оскільки спекулятивні трейдери збільшили свою залежність від цін на мідь. Великі установи та хедж-фонди збільшили свої інвестиції в мідь як в інвестицію, що тісно пов'язана з економічним зростанням. Наприклад, менеджер фонду, який позитивно ставиться до економічного зростання, може також позитивно ставитися до міді. У цьому може бути певна циклічність, і це може бути хорошим інструментом диверсифікації, відмінним від традиційних альтернатив.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

2.9KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається