Завершено підтримку Ubuntu 18.04

31 травня 2023 завершився термін LTS підтримки популярного дистрибутиву Убунту 18.04 Bionic Beaver.

Дистрибутив переходить на так званий "End of Life" етап і більше не отримуватиме оновлень та виправлень безпеки в рамках стандартної підтримки. Також оновлення припиняться й для інших проектів створені на його основі, такі як Linux Mint 19 та інші.

Багато користувачів заслужено вважають Bionic Beaver найкращою убунтівської збіркою, як у десктопному, так і серверному варіантах. Реліз відбувся у квітні 2018 року і поєднав у собі чудову стабільність і швидкість попередньої LTS 16.04 та купу удосконалень створених до випуску. Також це була остання Убунту із підтримкою архітектури 32-біт.

Тепер комп’ютери із цією системою без оновлень стануть значно вразливими для зломів хакерів. Що ж робити користувачам?

Існує кілька варіантів. Якщо ви не зробили цього раніше то слід оновитись до наступної, ще актуальної LTS версії 20.04. Або встановити найсвіжішу 22.04. Проте такий варіант доступний не для всіх, зокрема і через збільшені вимоги до апаратних ресурсів.

Також багатьом не подобається агресивне впровадження в Убунту snap-пакунків та загальне "ожиріння" дистрибутиву. Тому багато користувачів знаходять заміну і переходять на інші дистрибутиви. Наприклад, на сервер встановлюють Debian, а для ПК та ноутбуків Fedora та Linux Mint, або ж аналогічні системи із традиційною концепцією пакунків та меншими вимогами до обладнання.

У разі ж якщо ваші виробничі процеси дуже тісно зав’язані на Убунту 18.04 і перехід чи оновлення на нову систему займе багато часу та сил у Canonical існує окреме рішення.

Розширена підтримка безпеки (Extended Security Maintenance (ESM) в рамках підписки програми Ubuntu Pro. Завдяки їй можна отримувати оновлення безпеки для важливих пакунків та цілодобову підтримку ще протягом п’яти років до квітня 2028 року. І для персонального користування можна приєднанти п’ять пристроїв на безоплатній основі.

Проте, слід мати на увазі, що до переліку розширеної підтримки входять переважно пакунки системних та серверних компонентів. І з оновленням багатьох прикладних програм можуть виникнути проблеми, адже розробники поступово перестають випускати версії сумісні зі старими системами. Тому перехід на новіший реліз буде кращим варіантом.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лінукс Майстер
Лінукс Майстер@prolinuxua

1.7KПрочитань
3Автори
24Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Командний рядок у деяких відомих програмах

    Від початку комп’ютерної ери взаємодія з програмами відбувалась через введення команд з клавіатури. Згодом всі головні програми перейшли на графічний інтерфейс, але дещо й залишилось

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Дайджест новин за січень

    Перший місяць 2024 року видався несподівано насиченим на події у світі Linux

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Реліз дистрибутива Linux Mint 21.3

    Без зайвого пафосу вийшла нова збірка популярного дистрибутиву Linux Mint 21.3 під іменем "Virginia"

    Теми цього довгочиту:

    Лінукс

Вам також сподобається

Коментарі (3)

тільки на ньому й сидів з лінуксів

Вам також сподобається