А чи можна Ваш гаманець?

Все частіше можна почути фрази на кшталт: "тільки некастодіальні гаманці", але що це означає і які гаманці взагалі бувають? Давайте заглибимося в цю тему та зрозуміємо, які переваги пропонують різні типи гаманців.

Основні типи гаманців:

Кастодіальні – ваш ключ знаходиться під керуванням сервісу. Забули пароль? Чи не біда, його можна відновити. Однак, якщо сервіс зазнає атаки, повернути кошти буде неможливо.

Некастодіальні – ключі зберігайте особисто ви. Це означає, що втрата ключа дорівнює втрати гаманця. Приклади: MetaMask, Trust Wallet.

Холодний гаманець - фізичний пристрій , частіше у вигляді флешки , що викунує функцію сейфа , з різними інструментами захисту , як : 2FA , пароль чи біометрія . Найвідоміший виробник - Ledger.

І найпопулярніший напрямок зараз:

MPC Гаманець – ваш ключ ділиться на частини та зберігається у різних локаціях.

Допустимо, частина ключа у вас, друга – на захищеному сервері, третя – у постачальника послуг.

Якщо ви втратите свою частину, доступ до активів можна відновити. Це вимагає або контролю за більшою частиною ключів, або доступом до вашої біометрії, яка також може бути частиною ключа.

Головний недолік – дуже складно розробити та забезпечити безперебійну роботу, а якщо мова заходить про повноцінні децентралізовані гаманці MPC, складність розробки кратно зростає.

Відмінність від гаманців з мультипідписом:

На відміну від MPC, у гаманцях з мультипідписом кожен учасник має свій унікальний ключ. Це створює додаткові труднощі, оскільки зі збільшенням числа підписантів зростає комісію.

Також є Холодний гаманець - фізичний сейф , частіше у вигляді влешки з різними методами захисту , такими як : пароль , біометрія , двох-факторна аутентифікація. Найвідоміший приклад - Ledger . Сучасні гаманці ідуть з екранчиками і можливістью транзакцій прямо з фіз. пристрою .

Висновок:

MPC гаманці можуть стати відмінним вибором завдяки їх зручності та відносній безпеці.

Однак у будь-якому випадку еталоном безпеки залишаються холодні гаманці. Ці пристрої добре прогресують і вже випускаються із досить великими екранами (раніше екранів взагалі не було) та інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом.

Приєднуйтесь до мого телеграму там більше про крипту та ринок.
Всім успіхів та прибутку !)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
The Individual Power
The Individual Power@TheIndividualPower

Crypto /music/ life

550Прочитань
1Автори
1Читачі
На Друкарні з 26 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається