Бізнес на атракціонах віртуальної реальності

Зміст

Індустрія розваг - популярний напрям бізнесу. Сьогодні атракціони віртуальної реальності мають великий потенціал для заробітку. У статті розповімо, як відкрити бізнес на VR-атракціонах з нуля.

Виробники VR-обладнання і власники франшиз твердять про те, що атракціони віртуальної реальності - це прибутковий бізнес з невеликими вкладеннями і швидким терміном окупності. Чи так це? Давайте перевіримо.

Актуальність бізнес-ідеї

VR-атракціони користуються попитом і особливо актуальні для великих міст, де є безліч видів розваг і аудиторія, готова витрачати на це гроші. Якщо у вашому місті немає нічого подібного, то ви можете запустити проєкт із мінімальними вкладеннями в умовах низької конкуренції. У цьому разі головна складність, з якою ви зіткнетеся, - це пошук клієнтів, тому що вам доведеться просувати на ринку нову послугу.

Якщо ж у вашому місті вже представлені атракціони віртуальної реальності, на вас чекає конкурентна боротьба: щоб виграти її, потрібні додаткові вкладення в рекламу і дороге обладнання.

Про технологію

Атракціоном віртуальної реальності називається розвага, яка створює ефект присутності. Сучасний ринок пропонує широкий спектр обладнання: від найпростіших 3D-окулярів до шоломів-масок із програмним забезпеченням і моторизованих крісел. Чим складніше і функціональніше обладнання, тим більше воно приносить прибутку, але й коштує набагато дорожче.

Подібні атракціони приваблюють людей через незвичні екстремальні відчуття і новизну самої розваги. Розробники VR-обладнання створюють нові формати, що утримують інтерес споживачів.

Сьогодні пристрої віртуальної реальності застосовуються не тільки в розважальних цілях. Їх також можна використовувати для проведення презентацій і розробки більш складних оригінальних атракціонів.

Таким чином, попит на подібні технології високий, способи заробітку і формат бізнесу - багатоваріантні. А отже, це перспективна ідея для бізнесу. Реалізувати її може навіть новачок.

Плюси та мінуси бізнесу

ПЛЮСИ

  • Невеликі вкладення (до 50 тис. грн.)

  • Швидкий старт

  • Бізнес простий в організації та управлінні

  • Можливість масштабування

  • Цікавий, нестандартний бізнес

МІНУСИ

  • Довгий термін окупності

  • За високого рівня конкуренції потрібно набагато більше вкладень

Вибір приміщення

Правильно обрана локація 60% успіху, тому серйозно підійдіть до цього питання. Подібні атракціони рекомендується встановлювати в місцях з великою прохідністю людей. І не просто перехожих, а людей, налаштованих на розваги. Хто ваша цільова аудиторія? Туристи, відпочивальники, відвідувачі кінотеатрів, ТЦ, фудкортів. Виходячи з цього, найкращими місцями для розміщення віртуального атракціону є:

  • ТЦ

  • Заклади сімейного дозвілля

  • Місце поруч із кінотеатром або кафе

  • Майданчик біля визначних пам'яток

  • Парки, набережні, місця масових гулянь

  • Найкращим місцем для VR-атракціону є другий поверх ТЦ, поблизу фудкорту.

Майте на увазі, що оренда площі в популярному ТЦ - це зовсім недешево, особливо якщо йдеться про велике місто.

Відштовхуйтеся від масштабів обладнання: мінімум - 1х1,5 метра (стійка з VR-окулярами або шоломом), а максимум - 5х5 метрів (кілька крісел віртуальної реальності). Почати краще з невеликої площі та дешевшого обладнання.

Також необхідно подбати про електроживлення. Достатньо буде однієї розетки в 220 Вольт або найпростішого генератора - якщо атракціон встановлено на вулиці.

У середньому, потрібно орендувати місце площею 5 кв.м. Місячна плата складе близько 7 тис. грн. У цю вартість ТЦ зазвичай включає дозволи від пожежної інстанції, комунальні платежі і регулярне прибирання. Але враховуйте, що мінімальний термін оренди - 2 місяці, тому вам відразу доведеться заплатити подвійну вартість.

Також при виборі місця рекомендується проаналізувати ринок і виявити потенційних конкурентів. Враховуйте не тільки прямих конкурентів, а й загалом асортимент розваг у ТЦ.

Обладнання

Другий важливий фактор успіху в бізнесі на VR-атракціонах - це обладнання. Саме від його якості та технологічних можливостей залежить безперебійна робота і кількість підтримуваних ігор, а отже, і прибуток.

Попередньо вивчіть асортимент та відгуки на обладнання. Пройдіться по конкурентах, щоб зрозуміти, яку техніку використовують вони, протестуйте її. Сьогодні обладнання для віртуальної реальності випускають багато виробників. Серед них найкращими вважаються VR Corp, Luxery, Oculus VR. Закупіть обладнання до відкриття і знайдіть фахівців, які зможуть обслуговувати обладнання, якщо буде потрібен ремонт.

Мінімальний комплект VR-атракціону повинен містити в собі:

  • 3D-окуляри або шолом із вбудованим програмним забезпеченням;

  • Потужний комп'ютер із ліцензійним ПЗ;

  • маніпулятори, які забезпечують взаємодію гравця з віртуальним світом.

Усе це обійдеться приблизно в 35 тис. грн.

Для більшого залучення клієнтів рекомендується придбати підвісне VR-крісло.

У таблиці наведено список обладнання та його приблизну вартість. Ви самі можете визначити необхідний комплект обладнання та бюджет проєкту.

Вартість обладнання атракціону віртуальної реальності

Найменування

Вартість, грн

Шолом віртуальної реальності Okulus Rift

25 000

Змінні лінзи

15 000

Монітор

10 000

Ноутбук із дискретною відеокартою

25 000

Бездротові навушники

500

Віртуальне крісло Roto VR

100 000

Разом

175 500

Таким чином, повна комплектація VR-обладнання обійдеться вам приблизно в 175 500 грн.

Персонал

Для одного атракціону достатньо одного-двох операторів. Перший час ви зможете самостійно працювати на точці, а також найняти одну людину на зміну. Робота не складна, не вимагає особливих навичок, тож можна залучити студентів і молодь, яким цікаві гаджети і комп'ютерні ігри. Якщо сам співробітник буде із захопленням підходити до цієї справи, то зможе зацікавити і споживачів.

Середня зарплата оператора становить близько 10-15 тис. грн на місяць (залежно від міста і кількості змін). Можна встановити оплату за схемою ставка+% від продажів, щоб мотивувати оператора. Від його вміння заманити народ залежить, наскільки прибутковим буде ваш бізнес.

Вести всю документацію може сам власник - жодних складнощів із цим виникнути не повинно. Якщо буде потрібен бухгалтер, можна найняти його на умовах аутсорсингу. Такі послуги обійдуться приблизно в 3 тис. гривень. Охоронців і прибиральників шукати не доведеться - на себе ці функції беруть співробітники ТЦ, оплата їхніх послуг входить у вартість оренди.

Реклама

Просування атракціону має бути спрямоване на локацію: яскрава вивіска, покажчики, роздача листівок і флаєрів поруч з атракціоном - ось основні види реклами.

Для залучення відвідувачів ви можете встановити знижку, приурочену до відкриття. Зазвичай вона становить 10-20%. Знижку можна вказати на рекламному флаєрі або надавати знижку студентам за умови пред'явлення студентського квитка. У день відкриття можна розіграти безкоштовний сеанс на атракціоні або знижкові купони.

Бажано вести соціальну мережу, оскільки ваша цільова аудиторія - це молоді люди, які є активними інтернет-користувачами. Соціальна мережа дасть вам змогу не тільки залучати нових клієнтів, а й влаштовувати розіграші, оголошувати про акції, залучати користувачів, які вже зацікавилися.

Можливі акції та спеціальні пропозиції:

  • знижка в день народження 20%

  • при відвідуванні групи понад 5 осіб знижка 10%

  • "щасливі години": знижка 30% у маловідвідуваний час із 10:00 до 13:00

  • розіграш 20 хвилин безкоштовного сеансу за репост у соцмережах

  • знижка за умови пред'явлення флаєра.

Можна домовитися з яким-небудь закладом громадського харчування поруч, щоб заохотити клієнтів цього закладу - і надати їм знижку на атракціон. Або стати спонсором на розважальному заході, який проводять у ТЦ, щоб як приз комусь дістався сертифікат на безкоштовний сеанс. Також подібні атракціони часто рекламуються за допомогою псевдоклієнтів, які висловлюють емоції, коментують те, що відбувається, і тим самим зазивають покупців.

На рекламні витрати краще закласти 10-20 тис. гривень. На старті цього буде достатньо, щоб привернути увагу аудиторії. Надалі щомісячні витрати на рекламу складуть близько 5 тис. гривень.

Витрати

Підіб'ємо підсумок за стартовими вкладеннями і щомісячними витратами для VR-атракціонів. Усі результати в таблицях.

Початкові вкладення

СТАТТЯ ВИТРАТ

СУМА, ГРН

Реєстрація бізнесу

0

Оренда приміщення на 2 місяці

15 000

Закупівля обладнання

175 500

Маркетинг і реклама

10 000

Разом

200 500

Як ми бачимо, вкладення в бізнес порівняно невеликі, тому можна обійтися без кредитів. Це одна з переваг бізнес-ідеї, яка приваблює підприємців-початківців.

Щомісячні витрати

СТАТТЯ ВИТРАТ

СУМА, ГРН

Оренда приміщення

7 500

Зарплатний фонд

20 000

Реклама та маркетинг

5 000

Разом

32 500

Як бачите, проєкт не вимагає великих щомісячних витрат і додаткових витрат на обслуговування. Вам не доведеться закуповувати витратні матеріали, закладати значний зарплатний фонд і платити дорогу оренду. Тільки не забувайте, що до цієї суми ще додасться сплата податків, сума яких залежить від виручки.

Ціни і прибутковість

Насамперед необхідно правильно встановити ціну послуги: щоб відвідувачеві було не надто дорого, а вам достатньо прибутку. Як показує практика, комфортна вартість послуг - 150 гривень за десятихвилинний сеанс.

Приблизний прайс на послуги матиме приблизно такий вигляд:

  • 10 хвилин - 150 гривень

  • 20 хвилин - 200 гривень

  • 30 хвилин - 350 гривень

  • 60 хвилин і більше - 600 гривень

Прибутковість атракціону залежить від того, наскільки людина захоплена процесом гри: якщо їй сподобається, то вона захоче продовжити сеанс. Така схема дає змогу отримувати непоганий прибуток.

Наскільки ж рентабельний бізнес на VR-атракціонах? Щоб це зрозуміти, звернемося до цифр.

Припустимо, ми очікуємо, що в день атракціон відвідуватимуть 10 клієнтів і в середньому витрачатимуть по 20 хвилин на сеанс (середній чек 200 гривень). Виходячи з цього, денна виручка становитиме 2 тис. гривень. Тоді за місяць вона становитиме 60 тис. гривень.

Із цієї суми відразу віднімемо податок у 15% від доходів. Він складе 9000 гривень (або єдиний податок + ЄСВ = приблизно 3000 грн).

Розрахуємо чистий прибуток: 60 000 - 3 000 - 32 500 = 24 500 (грн.).

Підводні камені

Щоб атракціон приносив реальні гроші, потрібне поєднання кількох чинників:

  • Вигідне місце з великим потоком цільової аудиторії

  • Правильно підібране обладнання і список ігор

  • Активне просування, яке залежить не тільки від рекламних інструментів, а й від роботи оператора

Якщо якогось із цих факторів не буде, то і заробити на VR-атракціонах навряд чи вийде. У невдалій локації ви не знайдете клієнтів, без хорошого обладнання не зможете утримати увагу відвідувача, а без активного просування не зможете залучити навіть вашу цільову аудиторію.

Ще одна проблема подібних атракціонів - у будні дні відвідувачів практично немає, а отже, і доходу - теж. Частково цю проблему можна вирішити спеціальними акціями та пропозиціями на певні години.

Щоб оцінити реальний стан речей і попит на атракціони у вашому місті, знайдіть таку локацію - і вирушайте спостерігати. Для порівняння, оцініть відвідуваність у будній день і у вихідні.

Приблизний бізнес-план

Відкриваючи бізнес на атракціонах віртуальної реальності, слід звернути увагу на такі нюанси:

  • Аналіз проєкту. Оцінюємо рівень попиту і конкуренції в цій сфері, визначаємо можливі ризики і можливості розвитку. Рахуємо приблизний план доходів і витрат.

  • Реєстрація бізнесу. Термін оформлення становить близько 3 днів.

  • Вибір обладнання. Заздалегідь вивчаємо обладнання, дивимося відгуки, перевіряємо конкурентів, порівнюємо ціни. Визначаємося з бюджетом проєкту і купуємо необхідний комплект обладнання.

  • Оренда. Відповідно до масштабів обладнання підбираємо точку для встановлення атракціонів.

  • Визначаємо кількість співробітників і їхню заробітну плату.

  • Коригуємо доходи і витрати проєкту. Розраховуємо очікуваний прибуток і рентабельність.

Підсумок

Бізнес на атракціонах віртуальної реальності досить популярний і простий в управлінні. Впоратися з ним зможе навіть підприємець-початківець. Відносно невеликі початкові вкладення дають змогу відкрити свою справу з нуля без кредитів і за півроку повернути вкладені кошти.

При грамотному виборі локації і цікавих для клієнта пропозиціях чистий прибуток VR-атракціону може становити 50-100 тис. грн. на місяць.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Бізнес. Заробіток. Крипта
Бізнес. Заробіток. Крипта@businessidea

Підписуйтесь на Телеграм

453.5KПрочитань
11Автори
386Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається