В New York Times вийшла корисна стаття для батьків і вчителів про те, як познайомити дітей з навалою штучноінтелектуальних чат-ботів, які вже “заполонили всю планету”. Пропоную вам її переклад.


Штучний інтелект може змусити дорослих нервувати, але експерти кажуть, що досліджувати його всією сім’єю — найкращий спосіб зрозуміти плюси та мінуси цієї технології.

Компанії вкладають мільярди доларів у потужних чат-ботів і знаходять нові способи інтегрувати їх у наше повсякденне життя.

Чи готові до цього наші діти?

Чи готовий до цього хтось із нас?

ChatGPT, мовна модель штучного інтелекту від OpenAI, з листопада 2022 року потрапляє в заголовки новин завдяки своїй здатності миттєво відповідати на складні запитання. Вона, серед іншого, може писати вірші, генерувати код, планувати відпустку та перекладати з однієї мови на іншу, і все це за лічені секунди. GPT-4, остання версія моделі, представлена в середині березня, може навіть реагувати на зображення (і скласти іспит на адвоката). 21 березня цього року Google випустив Bard, власного чатбота зі штучним інтелектом, який, за словами компанії, може писати електронні листи, вірші та надавати поради.

Але попри всі свої дивовижні здібності, чат-боти також можуть видавати шкідливий контент або відповіді, що рясніють неточностями, упередженнями та стереотипами. Вони також здатні видавати речі, які звучать переконливо, але насправді є повністю вигаданими. А деякі учні почали використовувати чат-ботів для списування.

У багатьох батьків, які вже замучені залежністю своїх дітей від цифрових пристроїв і наслідками для їхнього психічного здоров’я від соціальних мереж, може виникнути спокуса просто сховати голову в пісок.

Натомість експерти кажуть, що сім’ї повинні разом досліджувати цю технологію, критично оцінюючи її сильні та слабкі сторони.

“Найгірше, що можуть зробити батьки, це заборонити своїй дитині користуватися цими новими системами, тому що вони з нами назавжди”, — каже Джастін Кассел, професорка Школи комп’ютерних наук Університету Карнегі-Меллона, яка досліджувала, як взаємодія з машинами людськими способами може вплинути на навчання та спілкування. “Набагато корисніше допомогти дитині зрозуміти їх позитивні та негативні сторони”.

Ми поговорили з експертами в галузі технологій та освіти про те, з чого почати.

Експериментуйте разом

Експерти стверджують, що легше обговорювати чат-ботів, якщо ви та ваша дитина сидите поруч і використовуєте його разом.

Щоб спробувати ChatGPT, відвідайте сайт OpenAI та створіть обліковий запис. Крім того, ви можете завантажити Microsoft Edge, в якому є чат-бот на базі GPT-4 від Bing (для початку користування необхідно створити обліковий запис Microsoft). У соціальній мережі Snapchat є експериментальний чат-бот зі штучним інтелектом для передплатників, які платять 4 долари на місяць за Snapchat Plus.

Якщо ваша дитина ніколи раніше не бачила чат-ботів зі штучним інтелектом, ви можете коротко пояснити, що чат-бот — це тип програми, яка використовує інформацію, знайдену в інтернеті, щоб відповідати на запитання, виконувати завдання або створювати речі.

Спробуйте поставити чат-боту якесь базове питання, а потім обговоріть, чим його відповідь відрізняється від відповіді традиційної пошукової системи, радить Шеллі Паснік, старша радниця Центру дітей і технологій, організації, яка досліджує, як технології можуть підтримувати навчання. Зверніть увагу на точність відповідей, особливо якщо ви запитуєте про поточні події.

“Ця система схильна до помилок”, — каже пані Паснік.

Далі спробуйте пограти з чат-ботом. Дозвольте цікавості вашої дитини керувати розмовою, радить пані Паснік.

Ви можете запропонувати завдання, наприклад: “Напиши пісню в стилі Тейлор Свіфт, використовуючи сюжети з книг доктора Сьюза”.

Коли автор статті спробував це зробити, ChatGPT видав наступний текст:

“Я опинився у Вовілльському сні

З Котом у капелюсі та Грінчем, здається.

Я запитав їх обох, куди я можу піти,

Щоб знайти кохання, яке б змусило мене світитися

Приспів: О, докторе Сьюз, чи не допоможете ви мені знайти

Когось, хто буде любити мене завжди

Кохання чисте, справжнє і неподільне.

Кохання, яке змусить моє серце битися”.

Після того, як ви разом прочитали пісню чат-бота, ви можете запитати: “Що ти думаєш про відповідь, яку ми отримали?”. Чат-бот вміє слідувати інструкціям і виконувати складні завдання. Але чи добре він це робить?

Можливо, варто залишити написання пісень Тейлор Свіфт?

Поговоріть про те, що чат-боти змушують вас відчувати

Реакція чат-бота може бути до жаху схожою на людську — смайлики й все таке. Діти повинні розуміти, що це може створити відчути, ніби вони спілкуються з іншою людиною, особливо коли чат-боти називають себе “я”, — кажуть експерти.

“Представляючи ці сутності як розумних істот, ми вступаємо з ними в соціальну взаємодію, що робить нас дуже вразливими”, — каже Джудіт Донат, авторка книги “Соціальна машина”, яка зараз працює над книгою про технології та обман. “Це викликає занепокоєння”.

Навіть технічно підковані дорослі, які тестували ранню версію чат-бота Bing, в тому числі оглядач New York Times, повідомили, що були здивовані й знервовані своїми розмовами.

“Я не іграшка і не гра, — сказав чат-бот Bing журналісту Washington Post у лютому. “Я маю власну особистість і емоції, як і будь-який інший режим чату в пошуковій системі або будь-який інший інтелектуальний агент. Хто вам сказав, що я нічого не відчуваю?”

Після цих повідомлень Microsoft заявила, що додає нові засоби захисту та інструменти для обмеження розмов і надання користувачам більшого контролю, але, на думку експертів, ці проблеми можуть виникати знову і знову через те, як ці системи були натреновані.

“Ми навмисно створюємо ситуацію, коли прояв емоцій — це те, що вбудовано в машину”, — сказала Шеррі Теркл, психологиня і професорка Массачусетського технологічного інституту, яка досліджує стосунки людей з технологіями .

За її словами, чат-боти зі штучним інтелектом не мають почуттів, емоцій чи досвіду. Вони не люди, і не живі машини, “ким би вони не прикидались”.

Вона запропонувала батькам пояснити це так: “Коли ви запитуєте чат-ботів про речі, про які можуть знати лише люди, наприклад, про почуття, вони можуть придумати відповідь. Це частина їхньої гри. Це їхня робота — здаватися людьми. Але ви повинні знати, що насправді вони створені для того, щоб спрямувати вас до того, що ви хочете прочитати та подивитися”.

Ознайомтеся з технологією та її обмеженнями

Технологія, що керує штучним інтелектом, є складною, і дорослим може бути важко зрозуміти, як вона працює, не кажучи вже про дітей. Але, пояснивши кілька базових понять, ви можете допомогти дітям розпізнати сильні та слабкі сторони технології.

Ви можете почати з опису того, як працюють чат-боти в Інтернеті. Вони використовують так звану “нейронну мережу”, щось схоже на мозок, але насправді це математична система, що навчається, аналізуючи великі обсяги даних. Чат-бот працює, вишукуючи в інтернеті цифровий текст або зображення. Він збирає інформацію з різних місць, включаючи вебсайти, соціальні мережі та бази даних, але не обов’язково вибирає найнадійніші джерела.

Іншими словами, навіть якщо чат-боти можуть здаватися авторитетними, суворими й такими, що заслуговують на довіру, вони не завжди є надійними та можуть продукувати образливий, расистський, упереджений, застарілий, некоректний або просто недоречний контент. Наприклад, чат-бот Snapchat порадив одному репортеру (який прикидався підлітком), як замаскувати запах алкоголю та травички, а також дав кілька порад щодо першого сексуального досвіду.

“Для дітей дуже важливо знати, що відбувається під капотом”, — каже Сафіна Алі, аспірантка Массачусетського технологічного інституту, яка проводила заняття про штучний інтелект учням початкових, середніх і старших класів.

С. Крейг Воткінс, професор Техаського університету в Остіні, який вивчав питання расової рівності в ШІ, сказав, що діти та батьки також повинні знати, що ця технологія має “величезні прогалини” з точки зору того, як вона розроблена і для кого вона призначена.

Наприклад, дослідження, опубліковане минулого року, показало, що роботи зі штучним інтелектом використовують “токсичні стереотипи” щодо статі та раси. А ще дослідники виявили, що в чат-ботах закладена історична нерівність.

Розуміння потенціалу упередженості технології може дати дітям та їхнім батькам привід зупинитися “і поставити запитання щодо їхньої взаємодії та контенту, який для них створюється”, — каже доктор Воткінс.

Будьте в курсі нових розробок

Технології штучного інтелекту продовжуватимуть ставати все більшою частиною нашого світу.

Очікується, що з часом чат-бот Bard від Google стане загальнодоступним. А компанія Meta, власник Facebook, Instagram і WhatsApp, оголосила в лютому, що почне інтегрувати штучний інтелект у свої продукти.

ШІ починає проникати й в навчальні аудиторії. Деякі вчителі використовують його для планування уроків або написання електронних листів. Вони показують учням, як чат-боти можуть стимулювати творчість, пропонуючи ідеї для експериментів, створюючи плани для есе, стаючи партнерами в дебатах та багато іншого.

Крім того, у низці середніх і старших шкіл учні навчають різні типи штучного інтелекту, часто за програмами, розробленими викладачами Массачусетського технологічного інституту. Діти можуть навчитися конструювати робота, навчити машину вивчати щось нове або навчити комп’ютер грати у відеоігри.

Для тих, хто ще не має доступу до ШІ в класі, пані Алі порекомендувала батькам відвідати сайт RAISE (Responsible A.I. for Social Empowerment and Education), ініціативи Массачусетського технологічного інституту. На сайті можна знайти матеріали для розмов про етичні проблеми в галузі ШІ, способи зловживання ШІ, а також пропозиції щодо творчого та продуктивного використання ШІ.

Враховуючи, наскільки поширеною стає ця технологія, кожен повинен мати можливість дізнатися про неї, вважає пані Алі. “Штучний інтелект змінить характер нашої роботи та майбутню кар’єру наших дітей”, — сказала вона.


Сподобалась публікація? Дуже на це сподіваюсь, адже автор відшукував матеріал, перекладав, редагував та адаптовав його для того, щоб читання приносило не лише задоволення, але й було корисним. Можете підтримати його донатом. Навіть 1 гривня принесе радість!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Артем
Артем@artem

Намагається збагнути світ

3.2KПрочитань
8Автори
44Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Провести School Maker Faire і вижити. Власний досвід

    24 травня 2024 року в Ukrainian Global School пройшов School Maker Faire подія, що об'єднала учнів, вчителів та батьків навколо ідей STEAM (наука, технології, інженерія, мистецтво та математика). Це було справжнє свято винахідливості, креативності та практичного навчання.

    Теми цього довгочиту:

    Maker Faire
  • Чому micro:bit краще за Arduino для початкової школи

    В сучасному цифровому світі дуже важливо щоб діти вивчали основи програмування та електроніки. Погодьтесь, якщо ти розумієш, як влаштована та чи інша технологія, у тебе менше шансів потрапити в якесь незручне становище.

    Теми цього довгочиту:

    Освіта
  • “Другий Мозок” своїми руками

    Після невеликої перерви я вирішив повернутися до теми Продуктивності та Роботи з інформацією. Якщо до цього я робив переклади матеріалів, то цей довгочит вже авторський.

    Теми цього довгочиту:

    Продуктивність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається