Це майбутнє кави? Kaffa Roastery випускає AI-конічний бленд

Я дуже люблю каву (мої друзі сказали б, що трохи одержимий нею). І не лише через велику кількість кофеїну, що підживлює наше капіталістичне суспільство, захоплене продуктивністю, але й через смак, а також різні стилі заварювання.

На жаль, мені не часто доводиться писати про це, оскільки, хоча обсмажування та заварювання кави це частина технологічної інженерії, технологічні стартапи та кава майже ніколи не перетинаються в новинах. А тепер уявіть собі, Kaffa Roastery з Гельсінкі та її нова суміш зерен під назвою AI-conic.

Суміш кави (яка коштує 12,90 євро за 250 г і має середній рівень обсмаження) була визначена шляхом введення даних про кавові зерна Kaffa Roastery в модель штучного інтелекту, надану місцевою AI-консалтинговою компанією Elev.

Засновник Elev, Антті Мерілехто, є давнім споживачем продукції Kaffa, і, як повідомляється, співпраця виникла як спосіб перевірити, чи може штучний інтелект бути корисним у такому традиційно ремісничому секторі, як виробництво кави. А також як непогана можливість для реклами, як можна собі уявити.

Компанія Elev, яка не розробляє власні моделі, але оптимізує ChatGPT для компаній і проводить тренінги з використання Microsoft Copilot, розповідає, що залучила ШІ спочатку до розробки процесу, а потім — до відбору зерен. Після цього Kaffa визначив профіль обсмажування і "взявся за справу".

Хоча я в захваті від того, що обсмажуванням досі займається людина, оскільки я дуже ціную майстерність обсмажування кавових зерен, я не здивуюся, якщо незабаром ми побачимо профілі обсмажування, що визначаються штучним інтелектом.

Без людського втручання

Суміш (пропустіть цей шматок, якщо ви прихильник кави одного сорту) складається з чотирьох різних видів зерен. Це 40% бразильської, Fazenda Pinhal, по 25% колумбійської, San Lorenzo, та гватемальської, La Bolsa, а також 10% ефіопської, Geruke.

Зазвичай бленди готують з двох-трьох зерен. Але модель штучного інтелекту запропонувала чотири. Після сліпої дегустації Kaffa, очевидно, експерти вирішили, що суміш є "ідеальною" і не потребує людського втручання.

Kaffa продемонструвала кавову суміш AI-конічних зерен на Фестивалі кави в Гельсінкі, що відбувся минулими вихідними на фабриці в Гельсінкі.

"Це (випробування) стало першим кроком до розуміння того, як ШІ може допомогти нам у майбутньому, — сказав засновник і директор Kaffa Сванте Хампф (Svante Hampf) в інтерв'ю агентству Associated Press під час фестивалю. "Я думаю, що ШІ може багато чого запропонувати нам у довгостроковій перспективі. Нас особливо вразили створені ним описи смаку кави".

Опис дегустаційної нотатки, вигаданий ШІ для свого конічного бленду, звучить так: "Соковитий і динамічний. Добре збалансоване поєднання солодкого присмаку та стиглих фруктів".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion_shkurko

11KПрочитань
14Автори
83Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається