Як зрозуміти, що твої тг-канали керуються російськими спецслужбами?

Ймовірніше за все, цей пост не буде актуальним для відвідувачів Друкарні, адже сам факт їх знаходження на українській платформі говорить про фільтрацію інформації користувачами. Але наші родичі та знайомі можуть бути не обізнаними у цій темі. А дарма, бо рф вкачує мільярди доларів на інформаційну війну - і на спонсорування пропагандистських каналів в тому числі. Інформаційна грамотність - базовий мінімум для нормального перебування в Інтернеті, котрий давно став четвертим виміром війни після землі, повітря і води.

Отже.

  1. це завжди анонімні канали, які намагаються переконати читачів у тому, що вони з України. Ніяких доказів, звісно, не буде, а якщо навіть виникають питання щодо анонімності, вони охрещують себе “опозиційними”, через що вимушені ховатись. Це говорить про зняття із себе відповідальності, ну і обʼєктивно російські спецслужби знаходяться у рф, а не у нас.

  2. відсутність посилань на джерела. Їх задача - інтепретувати новини і статті за вас, давати вже готові висновки, щоб ви навіть не мали доступу до першоджерела і не пробували самостійно в аналітику.

  3. безоплатність. Пишучи пости 24/7, вони не просять оплати їх праці чи пожертви, хоча мали б, якби це були реальні люди з України, які хочуть просвітити вас у політиці.

  4. емоційність. Пости насичені емоційним забарвленням та субʼєктивним сприйняттям, щоб змусити вас мислити не раціонально, а емоційно. Людям під впливом емоцій простіше втокмачувати необхідні меседжі.

  5. професійність у всіх темах. Виставляють себе професіоналами у всіх сферах діяльності, починаючи від дипломатії, закінчуючи сільським господарством. Вочевидь, без допоміжної групи, котра б допомагала їм у трактуванні питань, вони не обходяться, а 1-3 людини не можуть глибоко розбиратись у всіх питаннях. Звісно, це робиться для того, щоб ви залежали саме від їх інтерпретації подій і чекали на їх аналітику, а не сторонніх джерел.

  6. “новомова”. Вони не називають поточні події “повномасштабним вторгненням росії в Україну”, а замінюють термін на ті, які дистанціюють росію від війни, серед них: український конфлікт, українська криза, СВО в Україні, військовий конфлікт в Україні. росія в такій інтерпретації - глядач зі сторони, котрий щось робить, але точно не тероризує населення. До їх авторства належать також такі терміни, як “соросята”, “єрмасята”, “постмайданні технології” тощо.

  7. критика російської влади. Вона настільки беззуба та плюшева, що ніяким чином не впливає на сприйняття людей росією, її задача - відведення очей, створення вигляду, наче вони не дотичні до рф і обʼєктивні у своєму аналізі.

  8. донати. Тут взагалі все просто: вони не закликають донатити на збори, ані військового, ані гуманітарного спрямування. В ідеалі дискредитують популярних волонтерів, адже їх задача - знизити рівень довіри до тих, хто допомагає Україні. Заправляється це соусом “Ви нічого не повинні, хто донатить - просто лохи”. При цьому пожертви, які роблять у росії, ніяк не коментуються.

  9. теорії змов. Просувається думка про те, що росія, хоч і є стороною військового конфлікту, але ні в якому разі не агресором, адже її спровокували треті сторони (Великобританія, США, Ізраїль, Сорос, ліві, масони тощо). росію втягнули у війну, а Захід грає людським життям українців, щоб дістати росію, українську владу вони спонсорують, щоб та давала згоду, адже Верховна Рада - найкорумпованіший орган у світі. Перевірити теорії змов не можна, тим вони і привабливі: заповнюють пробіли у ваших знаннях домислами, адже людині кортить мати інтерес. Теорії змов розповсюджуються й на інші теми, як-от екологія, права людей, голод, світовий уряд.

  10. зняття відповідальності з рф. Ніколи не вказується прямо на відповідальність рф, а результати будь-яких обстрілів намагаються пояснити або роботою українського ППО (яке б не працювало, якби не літали ракети), або провокацією українських спецслужб.

  11. заперечення всього українського. Будь-які корисні ініціативи висміюються та маргіналізуються, дії України на міжнародній арені - нікчемні та не ефективні, а популяризація української мови, культури, літератури, кухні - не має сенсу, адже треба займатись економікою, а не борщі в ЮНЕСКО вносити (спойлер: ці речі мають відбуватись паралельно).

  12. лояльне ставлення до диктаторів. Тут і додати нічого, їх просто облизують зі всіх сторін, продаючи образ тих, хто здатний навести порядок, зі всіма домовитись і дбати про свій народ. Не обходиться без однобокого надання інформації та замовчування некомфортних фактів.

  13. деструктив. Якщо є заклики до дій, то вони саме такі, які розколюють суспільство і створюють нові приводи для сварок. Наприклад, заклики виходити на вулицю заради зміни влади, виїзд із країни, заклики “перевиховувати” своїх близьких і розповсюджувати їх пости. Створення петицій, участь у громадських слуханнях, аналіз інформації на основні декількох різних джерел, протидія корупції - це все маячня, адже допомагатиме позбутись проблем, а задача росії - зробити їх максимальними.

  14. протиставлення влади до суспільства. Створення картинки, в якій українська влада готова пожертвувати народом заради власних преференцій. Всі дії влади направлені на знищення українців, адже українська влада давно продалась Заходу, просто хоче перекласти всю провину на росію. Будь-які існуючі проблеми гіперболізуються і виставляються як такі, які не мають виходу, окрім одного - зміни влади. В це легко повірити, адже коментуються вже існуючі проблеми на фоні низького рівня довіри до влади. Але варто згадати, що представники влади були обрані завдяки нашому вибору, тож якщо і розвʼязувати проблеми, то цивілізовано.

  15. ігнорування ситуацій, які не піддаються виправданню. Катування за українську мову, викрадення дітей з окупованих територій, ґвалтування жінок і страта українських військових - таких матеріалів ви не побачите на тг-каналах, повʼязаних із росією, адже їх задача - однобоко висвітлити ситуацію і затягнути вас в інформаційну бульбашку, де російська влада і суспільство кращі за українське.

  16. Майдан - це робота Заходу. Щоб виправдати війну росії проти України у 2014 році, треба придумати привід. Народне єднання заради повалення режиму диктатора - звучить непереконливо, а от звинувачення “майданних” технологів у створенні хаосу, щоб спровокувати росію - нормально, люди зʼїдять.

  17. найліпший варіант - виїзд із України. Вони рекомендують виїжджати або у країни Заходу, або у білорусь, росію, попередньо підготувавши аудиторію до того, що рф і білорусь - не агресори, а заручники ситуації, які не нашкодять українцям.

Звісно, я ще не назвала такі пункти, як розповсюдження фейків і дезінформації, мову ненависті, розмиття реальності та захист проросійських маргіналів - цей набір завжди йде на додачу. Останнє, що можна додати - це переконання аудиторії у тому, що саме вона має доступ до “правди”, а всі інші не розуміють контексту, тож саме ви - особливий, розумний.

У висновку задача телеграм-каналів, що керуються російськими спецслужбами - налаштувати вас так, щоб у випадку російської окупації ви були не проти, а на підконтрольній Україні території були максимально пасивними і не допомагали своєму суспільству, а лише слугували надувними ляльками із ненависті. Якщо ви помітили, що більшість ознак співпадає - бийте тривогу, адже ви переходите в російську сферу впливу, де вас будуть маринувати до того моменту, допоки ви не станете пасивною масою, яка не вірить у свої власні сили і перекладає відповідальність на владу. Дуже комфортно і по-диктатурному. Єдиний варіант у такій ситуації - це здоровий глузд, опанування навичок інформаційної грамотності та холодний розум, а також розуміння сили свого голосу і дій.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Єлизавета
Єлизавета@lirskaya

Політологиня

69Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 25 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Дякую за цікаву статтю.

Ви дійсно переконані, що це завжди пишуть агенти ФСБ? Люди, яким за це платять? Нуль «волонтерів», які так пишуть безкоштовно, бо вірять?

Вибачте за мою погану українську, мої рідні мови — французька та німецька, я живу в Німеччині.

Вам також сподобається