Матриці Психіки. Фентезі

Зображення згенеровані за допомогою DALL-E 3

Перед тим, як перейти до релігії та міфології, де матриці проявляються у найбільш чистому вигляді, хочу розглянути їх прояв у мистецтві, а саме у фентезі. Фентезі на мій погляд це міфологія сучасності, її своєрідний розвиток та продовження. 

Найбільший інтерес для нас становлять розвинені сетинги з продуманим світом та лором, тобто багатими контекстом, такі як Warhammer, Warcraft, Might & Magic, The Elder Scrolls та в першу чергу - Dungeons & Dragons. Wizards of the Coast (та TSR до них) заклали основи жанру та по сьогодні займаються розвитком структурних елементів фентезі які найбільше нас цікавлять у площині структурування контексту несвідомого. Одним з таких структурних елементів є система світогляду D&D, згідно якого є дві осі у площині яких персонажі здійснюють свій моральний вибір: Добро — Зло та Закон — Хаос. Інший структурний елемент це 4 метакласи - Воїн, Чарівник, Розбійник та Жрець, які я пропоную скоригувати наступним чином: Боєць, Заклинатель, Трикстер та Алхімік. Ці метакласи лягли в подальшому в основу класів D&D, таким чином, що кожен метаклас обєднував у собі групу класів схожих за своєю суттю, сильними та слабкими сторонами, стилем гри та роллю у групі. Моя ідея в тому, що кожен клас входить з одного боку до метакласу, а з іншого втілює одну з осей морального компасу D&D. Нижче пропоную таблицю яка ілюструє дану ідею.

Окрім класів, D&D запропонувала та популяризувала багато фентезійних рас. Усі раси можна згрупувати наступним чином: Гуманоїди, Монстроїди, Звіролюди та Елементоїди. Кожна група містить у собі 4 раси які відповідають 4 стихіям.

Кожна з цих рас поділяється на субраси, але їх ми обговоримо у майбутніх публікаціях. Звіролюди поділяються за класами тварин, елементоїди за геосферами: техносфера (штучно створена) - машини, флора - рослини, фауна - комахи, атмосфера та все інше (нежива природа) - елементалі.

Для розподілу фентезійних рас та класів між матрицями окрім психотипів доведеться залучити додатковий контекст, в першу чергу - архетипи та сфери діяльності. Також між деякими расами прослідковується більш міцний зв'язок з конкретним класом, тоді як в інших зв'язок не такий очевидний. Наприклад Чарівник природній вибір класу серед Ельфів, Паладин серед Людей, Варвар у Дикунів тощо.

Ще один аспект який варто розглянути це плани буття. У багатьох фентезі сетингах існує космологія планів буття, які окрім обителі рас слугують джерелами сили для різних класів. Ці космічні сили є втіленням універсальних категорій, таких як Життя та Смерть. У наступній таблиці пропоную розподіл класів за їх джерелами сили.

Зображення згенеровані за допомогою DALL-E 3

І короткі спостереження закономірностей:
Небеса-Астрал - Свідоме+Суспільство
Цивілізація-Природа - Свідоме+Несвідоме
Потойбіччя-Безодня - Несвідоме+Суспільство
Прайм-Пекло - Природа

Отже традиційно переходимо до підсумкової таблиці.

Зображення згенеровані за допомогою DALL-E 3

Коли я класифікую контекст, я починаю з найбільш очевидних співвідношень, а далі шукаю закономірності. У даному випадку Люди як політично домінуюча раса у більшості фентезійних світів, відповідають архетипу Короля, а Паладин - клас який найбільше асоціюється саме з людською расою, та знову ж таки лідерськими якостями Короля. Тяготіння світогляду Паладина до Закону теж на користь раціонального соціотипу, а орієнтація Людства на зовнішній світ - маркер соціонічної екстраверсії. 

Коли мова йде про багатство, економіку, фінанси, важко знайти більш обізнаних у цих сферах представників ніж раса Дворфів. Це, а також відповідальність, прагматизм, реалізм та працелюбність створює прямий зв'язок з архетипом Батька та раціональним, екстравертним соціотипом клубу Управлінців.

Журналістська справа, риторика - очевидний зв'язок з Бардом та Птахами. Машини та механізми як творіння Творця та промисловості. Мати-Земля пов'язана з Рослинним світом та Друїдами які піклуються та оберігають його. Архетип Героя, спорт, фізична перевага та дух змагання - це про Орків та Варвара, а руйнування і вбивства що супроводжують архетип Воїна мають відображення в фентезійних Демонах, що йдуть шляхом Темного лицаря. Чарівник - фентезійний образ вчителя, а витончені Ельфи - архетип Музи. Небожителі - хранителі закону Божого та земного, який транслює смертним расам Клірик-Ієрофант.

На основі цих результатів, можемо прослідкувати закономірності та виділити структуру розподілу. На рівні Свідомого маємо 2 раси гуманоїдів та 2 раси звіролюдей, а також 2 класи-Бійці, та 2 класи-Трикстери. Отже, на інших рівнях швидше за все зберігається така ж тенденція:
Гуманоїди та Звіролюди - Свідоме і Суспільство
Монстроїди та Елементоїди - Несвідоме і Природа

В цих парах по різні боки знаходятся соціонічні дуали - доповнюючи один одного типи. Наприклад Рептилії та Птахи - Логіко-сенсорний інтроверт та Етико-інтуїтивний екстраверт відповідно, або Ельфи і Дворфи - Етико-інтуїтивний інтроверт і Логіко-сенсорний екстраверт. Протилежності, що оптимально доповнюють один одного.

Щодо класів наступна закономірність:
Бійці - Свідоме і Природа
Заклинателі - Несвідоме і Суспільство
Трикстери - Свідоме і Суспільство
Алхіміки - Несвідоме і Природа

Розподіл фентезійного контексту стане ще більш очевидним з урахуванням релігійного, міфологічного контексту, але його я все ж вирішив розглянути у наступній публікації, тому що він є найбільш абстрактним, аморфним та важким для класифікації.

Попередня публікація про культуру.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dreamcatcher
Dreamcatcher@Dreamcatcher

88Прочитань
2Автори
8Читачі
На Друкарні з 22 квітня

Більше від автора

  • Матриці Психіки. Культура

    У цій публікації пропоную погляд на культуру як на обумовлене матрицями явище, через сфери діяльності та культурні групи.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи
  • Матриці Психіки. Психологія

    У попередньому пості я розповів про матриці психіки та свій шлях до цієї концепції. Усі матриці це грані одного цілого, і у кожної грані є своє місце по відношенню до інших. У даній публікації хочу запропонувати своє бачення структури матриць на основі психотипів.

    Теми цього довгочиту:

    Емоції
  • Матриці Психіки. Архетипи

    Коли мова йде про сенс, ми приходимо до того, що він є відлунням якихось універсальних ідей. Весь контекст який продукує свідомість і несвідоме людини забарвлений цими ідеями, та лише по контексту їх можна розпізнати та виокремити з поміж загального шуму який вони генерують.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи

Вам також сподобається

Коментарі (6)

Було б цікаво дізнатися про кожен Ваш фентезійний тип, який Ви виокремили.

Дякую за матеріал!

Вам також сподобається