Матриці Реальності. Культура

У цій (посилання) публікації ми ознайомились з структурою матриць, їх основами. Сьогодні пропоную погляд на культуру людства як на обумовлене матрицями явище.

Культура визначається усталеними формами поведінки. Знаряддя праці та конкретні дії, інструменти для досягнення конкретних результатів. Ці форми поведінки можна згрупувати у сфери діяльності в залежності від бажаних результатів та цілей. Нижче пропоную розглянути сфери діяльності розподілені між матрицями за архетипами та сильними функціями соціотипів.

Мистецтво та релігія розподілені між гуманітаріями, науки між дослідниками, напрямки філософії між інтуїтивними типами і менеджмент між раціональними сенсориками.

Кожна культура в силу історичних та географічних умов сформувала власні цінності, традиції та форми поведінки які формують її менталітет, сильні та слабкі сторони. Як у психіці кожної окремої людини у колективному несвідомому людства присутні усі 16 матриць, і моя гіпотеза заключається в тому, що культури сформувались не випадково такими саме такими. Я вважаю що кожна культура є проявом однієї з матриць, якщо розглядати людство як єдиний організм.

При розподілі культур я керувався різними поглядами на цю тему, зокрема зіткнення цивілізацій Гантінгтона, модель культурних вимірів Льюїса та ін. Для себе виділив декілька принципів. Глобально - сенсорика (відчуття) більш домінує на Північному Заході, інтуїція на Південному Сході, емоція (почуття) на Південному Заході, мислення (логіка) на Північному Сході. На перетині формуються групи типів, наприклад прагматичні управлінські культури сформувались на Півночі (перетин мислення та сенсорики) швидше за все через більш холодний клімат, що потребувало від людей прагматично, раціонально розподіляти ресурси і більше покладатись на розрахунки.

Пропоную підсумкову таблицю з розподілом культур та сфер діяльності між матрицями.

Зображення згенеровані за допомогою DALL-E 3

У багатьох випадках пояснити чому у культури проявилась саме така матриця можна їх географічними та історичними умовами. Наприклад обмеженість ресурсів у японців спонукала контролювати їх ефективне використання що активувало саме Діву. І навпаки, багаті ресурсами землі слов'ян пробудили в них креативність Творця. Історичний вплив можна прослідкувати у випадку метисів - ця цивілізація виникла як союз двох різних культур - індіанців та романців.

Нижче пропоную приблизну мапу культур за матрицями. Адміністративні одиниці держав позначались за переважаючою культурою, але представники кожної культури проживають у багатьох регіонах планети у різних пропорціях та знаходяться у постійному русі.

Cтворено за допомогою mapchart.net

Є ряд характеристик за якими можна виділити основні культури людства, але з поміж них мова є ключовою, через те, що мова - це середа у якій культура народжується та існує. Виключенням є африканці, індіанці та метиси Америки, які прийнявши мову та релігію європейців зберігають свою культурну ідентичність.

Кожна з цих культур має долю населення та вплив які неможливо нівелювати та якщо моє припущення вірне, щодо того що кожна культура є проявом однієї з 16 матриць, і людство таким чином на несвідомому рівні функціонує як єдиний організм - майбутнє людства залежатиме від глобальної інтеграції усіх частин на свідомому рівні.

У наступній таблиці по дві культури згруповано в частини світу, які класифіковано за моделью культурних вимірів Льюїса. Частини світу по дві згруповано в цивілізації за релігійним принципом, тому що світові релігії це те, що культурно об'єднує найбільші спільноти людей. Також по дві частини світу об'єднано в потенційні союзи, прогнозовані матричною сумісністю та доповненням.

Моноактивні культури - ретельно планують майбутнє; не роблять декілька справ одночасно; розбивають проекти на етапи; суворо дотримуються плану; емоційно стримані, спираються на логіку, рідко перебивають.
Поліактивні культури - створюють приблизний план; роблять одночасно кілька справ; можуть працювати з різними частинами проекту одночасно; постійно змінюють плани; емоційно відкриті, активно жестикулюють, не приховують емоцій у спорі, часто перебивають.
Реактивні культури -  керуються загальними принципами; реагують на ситуації; прагнуть охопити картину в цілому; вносять корективи; ввічливо-попереджувальні, жестикулюють або ритуально, або ледь вловимо, у суперечці уникають конфронтації, не перебивають, цінують паузу.
Проактивні культури - формують довгострокові стратегії та активно впливають на майбутнє; ініціюють дії та проекти; прагнуть передбачати і запобігати проблемам; гнучко адаптують плани відповідно до змін; емоційно врівноважені, але відкриті до вираження почуттів; у спілкуванні прямолінійні, але тактовні; цінують ініціативу та інновації; активно шукають можливості для розвитку; у конфліктах орієнтовані на конструктивне вирішення; поєднують традиції з сучасними підходами.

Попередня публікація: Матриці Реальності. Психологія

Наступна публікація: Матриці Реальності. Фентезі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dreamcatcher
Dreamcatcher@Dreamcatcher

152Прочитань
3Автори
11Читачі
На Друкарні з 22 квітня

Більше від автора

  • Матриці Реальності. Передумови

    У даній публікації хочу детальніше пояснити що таке матриці реальності та структурувати матеріал з минулих статей. Головна тема публікації - як матриці повязані з умовами в яких ми існуємо.

    Теми цього довгочиту:

    Філософія
  • Матриці Реальності. Релігія

    Релігія дає нам змогу познайомитись з матрицями в їх найбільш самобутній формі, де вони постають перед нами живими та схожими на нас. Пропоную поглянути на цю багатогранну сферу крізь призму матриць реальності.

    Теми цього довгочиту:

    Релігія
  • Матриці Реальності. Фентезі

    У цій публікації хочу розглянути прояв матриць у мистецтві, а саме у фентезі. Фентезі на мій погляд це міфологія сучасності, її своєрідний розвиток та продовження.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Цікавий погляд.

Я нещодавно розглядав народ, націю, країну - як один організм, по типу людини. Кожна країна - як одна людина. Ваша стаття доповнєю мою картину.

Це власне елементи культурної ідентичності народів.

Дякую!

Вам також сподобається