Матриці Психіки. Структура

Зображення згенеровано за допомогою DALL-E 3

У попередньому пості я розповів про матриці психіки та свій шлях до цієї концепції. Ознайомитись з ним можна тут.

Усі матриці це грані одного цілого, і у кожної грані є своє місце по відношенню до інших. Для того щоб розставити матриці по своїх місцях та знайти точку відліку, потрібна структура, фундамент на який можна спертись. І такий фундамент я знайшов у Карла Юнга, а саме в теорії типів. Матриці обумовлюють сенс та шляхи його досягнення, тобто функції. Юнг виділив чотири базові функції психіки які є дихотоміями: відчуття/сенсорика - інтуїція (ірраціональні), почуття - мислення (раціональні). Додатково виділяється екстравертна - інтровертна направленість психіки. Хоча у психіці людини діють усі функції, одна у кожній дихотомії домінує та переважає над іншою. Одна функція є провідною, ще одна (іншого класу) - допоміжною. Таким чином Юнг виділив 8 типів, а Аушра Аугустинавичюте розширила їх кількість до 16, шляхом поділу 4 базових функцій на екстравертні та інтровертні аспекти. Більш детально ознайомитись з типологією Юнга можна у книзі “Психологічні типи”, а з типологією Аушри у матеріалах з Соціоніки. Тут я не буду поглиблено розглядати дані теорії, для наших цілей достатньо виділити наступну формулу типу:

Домінуюча функція однієї вертності + Допоміжна функція іншого класу та протилежної вертності = 16 комбінацій функцій (типів)

Наприклад:
Екстравертне відчуття + Інтровертне почуття = назвемо його Сенсорно-сентиментальний екстраверт (СЕЕ у соціоніці)

Нижче у таблиці представлю розподіл усіх 16 психотипів між матрицями, та перед цим хочу торкнутись ще декількох тем.

Функції психіки це її інструменти, та у неї також є ресурси, рушійні сили які приводять в дію ці інструменти. На мою думку такими рушійними силами є емоції. Емоція це той архаїчний елемент, що можливо лежить в основі матриць, тому що задає напрямок руху, а сенс (який генерують матриці) в першу чергу це ціль у відповідному напрямку. У наступній таблиці представлено групи співзвучних емоцій розподілені парами протилежностей.

Пари груп емоцій у цій таблиці також розділені на 4 зони споріднених груп, а також усі емоції розділені на 2 половини таблиці:
- зліва емоції, як реакція на події що відбулись;
- зправа емоції, як очікування майбутніх подій;
Щоб додати завершеності кінцевій таблиці, окрім розподілу психотипів та емоцій, кожну матрицю я відмічу кольором символізм та психологічне сприйняття якого на мою думку найкраще відповідає їй. Кольори я пов'язую з емоціями, які вони зазвичай викликають. Загальний принцип - світлі та насичені кольори для позитивних емоцій, і темні та тьмяні для негативних.

Отже нижче представляю варіант розподілу психотипів, емоцій та кольорів між матрицями відкриту до ваших пропозицій, критики та ідей.

По-вертикалі типи розподілені по соціонічним клубам (групи типів об'єднані за провідними функціями):

Соціали - почуття (етика) + відчуття (сенсорика)
Гуманітарії - почуття (етика) + інтуїція
Практики - мислення (логіка) + відчуття (сенсорика)
Дослідники - мислення (логіка) + інтуїція

Принцип розподілу по-горизонталі потребує додаткового пояснення. Реальність з якою взаємодіє людина можна розподілити на 4 основні сфери: Свідоме і Несвідоме, Суспільство і Природа. Кожна з цих реальностей має відображення у психіці людини, наприклад Свідоме присутнє у вигляді Его, для взаємодії з цією реальністю людина використовує Волю, і ця взаємодія в основному відбувається у стані Стресу. У таблиці нижче детальніше по кожній реальності.

Типи поділяють на раціональні (у яких домінуюча - функція судження: почуття або мислення) і ірраціональні (у яких домінуюча - функція сприйняття відчуття або інтуїція), відповідно:

Свідоме - раціональні екстраверти;
Несвідоме - ірраціональні інтроверти;
Природа - ірраціональні екстраверти;
Суспільство - раціональні інтроверти;

Таким чином, виглядає спроба структурувати матриці, і цю структуру ми будемо використовувати у подальшому, та вітаю пропозиції, критику та ідеї.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dreamcatcher
Dreamcatcher@Dreamcatcher

31Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 22 квітня

Більше від автора

  • Матриці Психіки. Початок

    Коли мова йде про сенс, ми приходимо до того, що він є відлунням якихось універсальних ідей. Весь контекст який продукує свідомість і несвідоме людини забарвлений цими ідеями, та лише по контексту їх можна розпізнати та виокремити з поміж загального шуму який вони генерують.

    Теми цього довгочиту:

    Архетипи

Вам також сподобається

  • Душевний стриптиз

    Цим довгочитом я відкриваю серію дописів мого щоденника. Влаштовуйтеся зручніше, будемо трепанувати мою голову і за аксончик витягувати кожен нейрончик для подальшого аналізу і ремонту.

    Теми цього довгочиту:

    Щоденник
  • розмова з Бардом

    Бард це ШІ гугла. Досліджуючи його межі провів наступну розмову:

    Теми цього довгочиту:

    Ші

Коментарі (3)

До складових психіки як матриці ще належать її структури, шкали і типологія, об'єднані через взаємодію в інтегративне ціле.

При цьому психіку як інтегративне ціле я характеризую як божественну любов в її справжньому сенсі. У повсякденному ж сенсі під любов "ю мається на увазі лише одне з душевних почуттів.

Вам також сподобається

  • Душевний стриптиз

    Цим довгочитом я відкриваю серію дописів мого щоденника. Влаштовуйтеся зручніше, будемо трепанувати мою голову і за аксончик витягувати кожен нейрончик для подальшого аналізу і ремонту.

    Теми цього довгочиту:

    Щоденник
  • розмова з Бардом

    Бард це ШІ гугла. Досліджуючи його межі провів наступну розмову:

    Теми цього довгочиту:

    Ші