Матриці Психіки. Початок

Коли мова йде про сенс, ми приходимо до того, що він є відлунням якихось універсальних ідей. Весь контекст який продукує свідомість і несвідоме людини забарвлений цими ідеями, та лише по контексту їх можна розпізнати та виокремити з поміж загального шуму який вони генерують. У цьому пості хочу поділитись історією пошуку цих ідей, а у наступних їх проявами та спробую їх структурувати. Називати ці універсальні ідеї можна матрицями психіки, близькими до ейдосів Платона, які схоже є ядрами навколо яких “обертаються” архетипи Юнга.

Інтуїтивне відчуття що існують ці універсальні ідеї у мене виникло після знайомства з міфологією (пантеони богів) та фактом існування різних езотеричних напрямків (шкіл та традицій), як різних поглядів та самодостатніх шляхів досягнення цілей. І оформилось це відчуття вперше після знайомства з фентезійним сеттингом Heroes of Might and Magic V. Тоді я спробував на основі фракцій виділити ці ідеї керуючись принципом антагонізму і в мене спочатку вийшло 8 “космічних сил” - Життя і Смерть, Порядок і Хаос, Світло і Темрява, Добро і Зло.

Далі я почав шукати підґрунтя своєї гіпотези, яке привело мене спочатку до астрології (планети/знаки зодіаку), потім я дізнався про архетипи Юнга, його теорію типів, 4 функції психіки та чотиричність психіки загалом (кватернер). Це привело мене до Соціоніки/типології MBTI і я розширив кількість матриць до 16.

З часом я зрозумів, що визначити матрицю можна тим точніше чим більше контексту буде враховано з різних сфер. На основі аналізу такого контексту з міфології, культури, фентезі, психології та ін. я виділив наступні 16 матриць. У таблиці вказані ключові архетипи і ті, що знаходяться в їх орбіті, а також карти Таро що орієнтовно їм відповідають.

Зображення згенеровано за допомогою DALL-E 3

Тут використано наступні принципи: 8 чоловічих та 8 жіночих матриць, у кожному випадку 4 пов'язані з віком і 4 пов'язані з діяльністю (водночас також пов'язані з віком). Для деяких ролей було обрано більш популярні назви, наприклад: “Герой” замість “Юнак ” і “Закохана” замість “Дівчина”, “Трикстер” замість “Хлопчик” і “Діва” замість “Дівчинка”.

У наступних постах я поступово доповню цю таблицю таблицями з контекстом на основі якого і виділив ці матриці. Буду радий запитанням, пропозиціям, критиці та ідеям.

Продовження тут.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dreamcatcher
Dreamcatcher@Dreamcatcher

31Прочитань
1Автори
6Читачі
На Друкарні з 22 квітня

Більше від автора

  • Матриці Психіки. Структура

    У попередньому пості я розповів про матриці психіки та свій шлях до цієї концепції. Усі матриці це грані одного цілого, і у кожної грані є своє місце по відношенню до інших. У даній публікації хочу запропонувати своє бачення структури матриць на основі психотипів.

    Теми цього довгочиту:

    Емоції

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Вам також сподобається