Роберт Грін "48 законів влади" (конспект книги)

Сорок вісім хитрих, безжальних, повчальних законів влади від Роберта Гріна, які стануть у пригоді кожному, хто прагне досягати вершин.

ЗАКОН 1

НЕ ЗАТЬМАРЮЙТЕ СВОЇХ ЗВЕРХНИКІВ

Нехай ті, хто над вами, втішаються своєю зверхністю. Якщо прагнете догодити чи справити на них враження, не хизуйтеся своїм хистом, бо ризикуєте домогтися зворотного ефекту: ви- кличете страх і непевність. Нехай ваші зверхники видаються вам значнішими, ніж вони є на- справді, і тоді ви досягнете вершин влади.

 

ЗАКОН 2

НЕ НАДТО ДОВІРЯЙТЕ ДРУЗЯМ, УЧІТЬСЯ ВИКОРИСТОВУВАТИ ВОРОГІВ

Будьте насторожі з друзями вони швидше зрадять, бо легко піддаються заздрощам. До того ж вони швидко розбещуються і стають тиранами. Але найміть колишнього ворога, і він буде лояльніший за друга, тому що йому є що доводити. Насправді ж варто більше побоюватися друзів, ніж ворогів. Якщо у вас немає ворогів, знайдіть спосіб їх нажити.

 

ЗАКОН 3

ПРИХОВУЙТЕ СВОЇ НАМІРИ

Тримайте людей ні в сих ні в тих і в невіданні, ніколи не розкриваючи свої карти. Якщо вони не знатимуть, що у вас на меті, вони не зможуть приготуватися до свого захисту. Заженіть їх у тісний кут, напустіть туману, і, коли вони збагнуть ваші наміри, буде надто пізно.

 

ЗАКОН 4

ЗАВЖДИ КАЖІТЬ МЕНШЕ, НІЖ ЦЕ НЕОБХІДНО

Коли намагаєтеся вразити людей своїми словами, то пам’ятайте: що більше ви наговорите, то більше здаватиметеся пересічними і позбавленими реального впливу. Навіть сказані банальнос- ті можуть здаватися оригінальними, якщо будуть нечіткими, незавершеними і загадковими. Впливові особи справляють враження і лякають тим, що недоговорюють. Що більше ви говори- те, то ймовірніше скажете якусь дурницю.

 

ЗАКОН 5

ЧИМАЛО ЗАЛЕЖИТЬ ВІД РЕПУТАЦІЇ — БЕРЕЖІТЬ ЇЇ ЦІНОЮ ЖИТТЯ

Репутація — наріжний камінь влади. За допомогою репутації ви можете налякати і перемогти. Щойно вона похитнеться, ви стаєте вразливими до нападів зусібіч. Ваша репутація має бути неза- перечною. Зважайте на можливі напади і завчасно давайте відсіч. Тим часом учіться нищити ворогів, помічаючи вади в їхній репутації. А тоді відступіться і віддайте їх на поталу громадській думці.

 

ЗАКОН 6

ЗА ВСЯКУ ЦІНУ ПРИВЕРТАЙТЕ ДО СЕБЕ УВАГУ

Усе оцінюють за зовнішнім виглядом, а те, що всередині, мало що варте. Не загубіться в натов- пі й не пориньте в небуття. Вирізняйтеся. Будь-що привертайте до себе увагу. Притягуйте до себе, як магніт, здаючись більшими, барвистішими, загадковішими, ніж безлиций і ніяковий загал.

 ЗАКОН 7

ПРИМУСЬТЕ ІНШИХ ПРАЦЮВАТИ
НА ВАС І СТАВТЕ РЕЗУЛЬТАТИ СОБІ В ЗАСЛУГУ

Використовуйте розум, знання й послуги інших людей для досягнення власної мети. Така допо- мога не лише заощадить ваш цінний час і зусилля, але й надасть вам божественний ореол ефективної й моторної людини. Зрештою, про ваших помічників забудуть, а про вас пам’ятатимуть. Ніколи самі не робіть те, що інші можуть зробити за вас.

 

ЗАКОН 8

ЗМУШУЙТЕ ЛЮДЕЙ ПРИХОДИТИ ДО ВАС І, ЯКЩО ТРЕБА, ВИКОРИСТОВУЙТЕ ПРИНАДУ

Коли ви змушуєте іншу людину діяти, вам усе підвладне. Краще, щоб опонент приходив до вас, облишивши власні плани. Звабте його казковими вигодами й атакуйте. У вас у руках усі карти.

 

ЗАКОН 9

ПЕРЕМАГАЙТЕ ВЛАСНИМИ ДІЯМИ, А НЕ АРГУМЕНТАМИ

Будь-який епізодичний тріумф, якого ви нібито досягли своїми аргументами, є насправді пірровою перемогою. Ви розбуркуєте почуття образи і ворожнечі, що сильніші й діють довше, ніж тимчасова зміна думки. Набагато ефективніше примусити інших погодитися з вами саме своїми діями, а не словами. Показуйте, а не пояснюйте.

 

ЗАКОН 10

ЗГУБНИЙ ВПЛИВ: УНИКАЙТЕ НЕЩАСНИХ І НЕВДАХ

Ви можете загинути через чужі незгоди: емоційні стани так само заразні, як і хвороби. Вам може здаватися, що ви рятуєте потопельника, а насправді ви лише ставите себе під загрозу. Нещасні іноді накликають на себе біду, то й на вас накличуть. Натомість тримайтеся щасливих і успішних.

 

ЗАКОН 11

УЧІТЬСЯ РОБИТИ ТАК, ЩОБ ЛЮДИ ЗАЛЕЖАЛИ ВІД ВАС

Щоб залишатися незалежним, ви маєте завжди бути потрібними і жаданими. Що більше на вас покладаються, то більшу маєте свободу. Нехай щастя і процвітання людей залежать від вас, і вам нічого буде побоюватися. Не навчайте їх настільки, аби вони могли без вас обійтися.

 

ЗАКОН 12

ЩОБ ОБЕЗЗБРОЇТИ СВОЮ ЖЕРТВУ, ВИБІРКОВО ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЧЕСНІСТЬ І ЩЕДРІСТЬ

Один щирий і чесний учинок вартий десятків нечесних. Щирі вияви чесності і великодушності долають непоступливість навіть найбільш недовірливих людей. Щойно ваша вибіркова чесність проб’є їхні обладунки, ви зможете досхочу обманювати їх і маніпулювати ними. Вчасний пода- рунок — троянський кінь — слугуватиме тій же меті.

 

ЗАКОН 13

ЗВЕРТАЮЧИСЬ ПО ДОПОМОГУ, АПЕЛЮЙТЕ ДО КОРИСЛИВОСТІ ЛЮДЕЙ, А НЕ ДО ЇХНЬОЇ МИЛОСТІ ЧИ ВЕЛИКОДУШНОСТІ

Якщо вам треба звернутися до союзника по допомогу, не варто нагадувати йому про вашу колишню допомогу й добрі справи. Він знайде спосіб проігнорувати вас. Натомість висловте  у своєму проханні щось і для нього корисне й постійно наголошуйте на цьому. Він радо підтримає пропозицію, якщо побачить вигоду для себе.

 

ЗАКОН 14

УДАВАЙТЕ ІЗ СЕБЕ ДРУГА, ДІЙТЕ, ЯК ШПИГУН

Знати свого суперника дуже важливо. Використовуйте вивідувачів для збору цінної інформації, аби триматися на крок попереду. А краще — попрацюйте вивідувачем самі. Учіться зондувати ґрунт, підтримуючи ввічливе спілкування. Ставте непрямі питання, щоб викрити слабкості й наміри людей. Для такого вивідування можна використовувати будь-яку ситуацію.

 

ЗАКОН 15

ЗДОЛАЙТЕ СВОГО ВОРОГА

Усі великі вожді з часів Мойсея знали, що переляканого ворога слід повністю здолати (часом ця наука давалася їм нелегко). Нехай жарина ледь жевріє, але з неї може розгорітися пожежа. Зупинившись на півдорозі, можна втратити більше, ніж за умови повного знищення: ворог відновить сили і жадатиме реваншу. Знищте його і фізично, і духовно.

 

ЗАКОН 16

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ВІДСУТНІСТЬ ДЛЯ ПРИМНОЖЕННЯ ПОВАГИ І ЧЕСТІ

Завеликий обіг збиває ціну. Що більше вас бачать і чують, то буденнішими ви здаєтеся. Якщо ви вже маєте вагу в групі, то про вас більше говоритимуть під час вашої відсутності, ба навіть захоплюватимуться вами. Треба навчитися визначати час, коли піти. Створюйте цінності, вдаючись до дефіциту.

 

ЗАКОН 17

НЕХАЙ ІНШІ ПОСТІЙНО ЧЕКАЮТЬ НА ЩОСЬ ЖАХЛИВЕ, ПІДТРИМУЙТЕ АТМОСФЕРУ НЕПЕРЕДБАЧУВАНОСТІ

Люди — породження звички, що мають невгамовну потребу бачити добре знайоме у вчинках

інших. Ваша передбачуваність дає їм відчуття контролю. Поміняйтеся ролями: станьте нав- мисне непередбачуваним (непередбачуваною). Нібито непослідовна або недоцільна поведінка вибиватиме їх із рівноваги, і вони втратять свій запал, намагаючись пояснювати ваші вчинки. Доведена до крайнощів, ця стратегія може залякувати і тероризувати.

 

ЗАКОН 18

НЕ МУРУЙТЕ ФОРТЕЦІ НА СВІЙ ЗАХИСТ ІЗОЛЯЦІЯ НЕБЕЗПЕЧНА

Світ небезпечний, і вороги скрізь — кожен змушений захищатися. Здається, найнадійніша для цього — фортеця. Але ізоляція не стільки захищає від небезпек, скільки наражає на них, бо позбавляє важливої інформації й робить помітною та вразливою мішенню. Краще йти до людей, знаходити союзників, спілкуватися. Юрба прихищає від ворогів.

 

ЗАКОН 19

ЗНАЙТЕ, З КИМ МАЄТЕ СПРАВУ, І НЕ ОБРАЖАЙТЕ СТОРОННЮ ЛЮДИНУ

У світі є різні типи людей, і не варто сподіватися, буцімто всі вони однаково реагуватимуть на ваші стратегії. Ви можете когось ошукати чи переграти, і він до скону прагнутиме реваншу. Вони — вовки в овечій шкурі. Тому обачно обирайте жертву або опонента і ніколи не ображай- те й не обманюйте сторонніх людей.

 ЗАКОН 20

НЕ БЕРІТЬ НА СЕБЕ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ НІ ПЕРЕД КИМ

Лише дурень квапиться стати на чийсь бік. Не беріть на себе зобов’язань і не прилучайтеся до чужої справи — робіть своє. Зберігаючи власну незалежність, ви впливаєте на інших, налаштовуючи людей одне проти одного, примушуючи їх іти за вами.

 

ЗАКОН 21

УДАВАЙТЕ ПРОСТАКА, АБИ ПРОСТАКА ПІДЛОВИТИ: ЗДАВАЙТЕСЯ НЕБАГАТИМИ НА РОЗУМ

Нікому не подобається почуватися дурнішим за іншого. Тож дайте вашим жертвам відчути себе розумними, ще й не просто розумними, а розумнішими за вас. Повіривши в це, вони ніколи не запідозрять, що у вас можуть бути приховані мотиви.

 

ЗАКОН 22

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ТАКТИКУ КАПІТУЛЯЦІЇ: ПЕРЕТВОРІТЬ СЛАБКІСТЬ НА СИЛУ

Якщо ви слабші, ніколи не бийтеся заради честі, натомість піддайтеся. Піддавшись, ви виграєте час, щоб відновити свої сили, час, щоб дошкуляти й дратувати переможця, час, щоб чекати, доки його сила вичерпається. Не давайте йому втіху битися й перемогти вас — піддайтеся раніше. Підставляючи другу щоку, ви доводите його до шалу й вибиваєте з колії. Зробіть капі- туляцію інструментом влади.

 

ЗАКОН 23

ЗОСЕРЕДЬТЕ СВОЇ СИЛИ

Бережіть силу та енергію, зосереджуючись на тому, що вам потрібно. Ви матимете більший успіх, якщо знайдете багату копальню й копатимете її глибше, ніж коли будете пурхати з копанки до копанки, — інтенсивність краща за екстенсивність. Шукаючи ресурси влади, які сприятимуть вашому поступу, знайдіть основного патрона — хорошу корову, яка довго даватиме вам молоко.

 

ЗАКОН 24

УДАВАЙТЕ ДОСКОНАЛОГО ЛЕСТУНА

Справжній лестун процвітає у світі, де все обертається навколо влади і політичної кмітливо- сті. Він опанував мистецтво двоєдушності: лестить, поступається зверхникам та витончено й ухильно зміцнює свою владу над іншими. Вивчайте і застосовуйте закони запопадливості — і вашому кар’єрному росту не буде меж.

 

ЗАКОН 25

СТВОРІТЬ ДЛЯ СЕБЕ НОВИЙ ІМІДЖ

Не погоджуйтеся на роль, яку обрало для вас суспільство. Створіть для себе новий імідж, що привертатиме увагу й не обридне людям. Краще самі створіть свій імідж, бо люди можуть зробити це за вас. Додайте театральності своїм публічним жестам і діям — це посилить ваш вплив, а ваша індивідуальність здаватиметься всеосяжною.

 

ЗАКОН 26

НЕХАЙ ВАШІ РУКИ БУДУТЬ ЧИСТИМИ

Ви повинні мати вигляд досконалого взірця порядності й ефективності: ви ніколи не поми- ляєтесь і не робите капості. Зберігайте бездоганний зовнішній вигляд, лишайтеся непри- четним, а інші нехай стануть цапами-відбувайлами, чужими руками треба жар загрібати.

 ЗАКОН 27

ВИКОРИСТОВУЙТЕ ПОТРЕБУ ЛЮДЕЙ ВІРИТИ, ЩОБ СТВОРИТИ ПОСЛІДОВНИКІВ ВАШОГО КУЛЬТУ

Люди жадають у щось вірити. Станьте об’єктом цього жадання, пропонуючи їм свою мету й нову віру. Нехай ваші слова будуть невиразними, але багатонадійними. Ставте ентузіазм над раціональністю і тверезим мисленням. Запропонуйте вашим послідовникам нові ритуали, за- кличте їх до жертовності на свою користь. За браком організованої релігії й великих цілей ваша нова система віри дасть вам невичерпну владу.

 

ЗАКОН 28

СМІЛИВО БЕРІТЬСЯ ДО СПРАВИ

Якщо ви не впевнені, як діяти, не беріться до справи. Сумніви та вагання зашкодять виконанню. Нерішучість небезпечна: починати краще енергійно. Будь-які помилки через завзяття можна виправити за допомогою ще більшого завзяття. Усі поважають енергійних, і ніхто не шанує нерішучих.

 

ЗАКОН 29

УСЕ МАЄ БУТИ СПЛАНОВАНЕ ДО САМОГО КІНЦЯ

Завершення — це все. Плануйте все до самого кінця, враховуючи всі можливі наслідки, перешко- ди, зрадливості долі, що можуть змарнувати вашу важку працю і всю славу віддати іншим. Плануючи все до кінця, ви подолаєте будь-які обставини і знатимете, коли зупинитися. Поступово скеровуйте свою долю і допомагайте визначити майбутнє, обмірковуючи все наперед.

 

ЗАКОН 30

НЕХАЙ ЗДАЄТЬСЯ, НІБИ ВИ ВСЬОГО ДОСЯГАЄТЕ ЛЕГКО

Ваші дії повинні здаватися природними і легко виконуваними. Усі докладені зусилля і всю рутину, усю вигадливість слід приховати. Дійте невимушено, начебто ви могли б зробити значно більше. Уникайте спокуси розповісти, як важко ви працюєте, — це дає підґрунтя для запитань. Нікого не вчіть своїх прийомів, бо їх застосують проти вас.

 

ЗАКОН 31

КОНТРОЛЮЙТЕ ВСІ ОПЦІЇ: НЕХАЙ ІНШІ ГРАЮТЬ КАРТАМИ, ЯКІ ВИ РОЗДАСТЕ

Найкращий обман — це коли інша особа ніби має можливість вибору: ваші жертви вважають, нібито щось контролюють, а насправді — вони ваші маріонетки. Пропонуйте людям опції, кожна з яких буде лише вам на користь. Змушуйте їх вибирати менше з двох лих, хоча будь-який вибір піде на вашу користь. Поставте їх перед дилемою: куди не кинь, а наверх дірою.

 

ЗАКОН 32

ГРАЙТЕ, ЗВАЖАЮЧИ НА ЛЮДСЬКІ ФАНТАЗІЇ

Правди часто уникають, бо вона нехороша і неприємна. Ніколи не апелюйте до правди і реальності, якщо ви не готові до вибуху гніву через крах ілюзій. Життя таке жорстоке і сумне, що люди, здатні придумати небилиці, схожі на оазис у пустелі: усі линуть до них. Потужна влада полягає в маніпулюванні ілюзіями юрби.

 ЗАКОН 33

ВИЯВЛЯЙТЕ В ЛЮДЯХ СЛАБКОСТІ

Кожен має слабкості, пролом у мурі замку. Такою слабкістю зазвичай є незахищеність, неконтрольовані емоції або потреби, а можливо, маленькі таємні насолоди. У кожному разі, щойно це виявлено, перетворіть цю ваду на корисний для себе інструмент.

 ЗАКОН 34

БУДЬТЕ ВЛАДНИМ НА СВІЙ РОЗСУД: ПОВОДЬТЕСЯ, ЯК КОРОЛЬ, АБИ ДО ВАС ВІДПОВІДНО Й СТАВИЛИСЯ

Як ви себе подасте, так вас і сприйматимуть. Люди можуть зневажити вас, помітивши вульгарність і пересічність. Король і сам себе поважає, і викликає відповідні почуття в інших. Якщо будете впевнені у своїй силі й діятимете владно, ви покажете, що гідні своєї корони.

 

ЗАКОН 35

ОПАНУЙТЕ МИСТЕЦТВО РОЗРАХОВУВАТИ ЧАС

Ніколи не показуйте, що поспішаєте, бо поспіх видає невміння контролювати себе і свій час. Завжди намагайтеся здаватися спокійним, ніби знаєте, що врешті-решт усе буде гаразд. Навчіться вибирати слушний момент, тримайте руку на пульсі часу, тенденцій, що приведуть вас до влади. Навчіться відходити вбік, якщо час не приспів, а коли пора настане — бий- те щосили.

 

ЗАКОН 36

ЗНЕВАЖАЙТЕ ТЕ, ЧОГО НЕ МОЖЕТЕ МАТИ: ІГНОРУВАННЯ — НАЙКРАЩА ПОМСТА

Визнаючи якусь дрібницю, ви її оживлюєте й надаєте переконливості. Що більше уваги ви приділяєте ворогові, то сильнішим його робите. Маленька помилка часто стає серйознішою і по- мітнішою, коли ви пробуєте її виправити. Іноді краще залишити все так, як є. Якщо є щось, що ви хочете, але не можете мати, продемонструйте зневагу до цього. Що менше зацікавленості ви проявите, то більш недосяжними здаватиметесь.

 

ЗАКОН 37

СТВОРЮЙТЕ ЗАХОПЛИВІ ВИДОВИЩА

Яскрава образність і широкі символічні жести створюють ауру влади, на таке реагують усі. Влаштовуйте вистави для свого оточення, сповнені захопливих візуальних ефектів і колорит- них символів, що підкреслювали б вашу участь. Засліплені видовищем, присутні не помітять, що ви робите насправді.

 

ЗАКОН 38

ДУМАЙТЕ, ПРО ЩО ЗАМАНЕТЬСЯ, АЛЕ ПОВОДЬТЕСЯ, ЯК УСІ

Якщо ви хочете привернути увагу, поширюючи нетрадиційні ідеї та поводячись екстравагантно, люди можуть подумати, що ви просто вимагаєте їхньої уваги й дивитеся на них зверхньо. Вони знайдуть спосіб покарати вас за те, що змушуєте їх відчути свою меншовартість. Без- печніше влитися в натовп і підлаштуватися під нього. Діліться оригінальністю лише з толе- рантними друзями і тими, кому напевне подобається ваша унікальність.

 

ЗАКОН 39

СКАЛАМУТЬТЕ ВОДУ, ЩОБ УПІЙМАТИ РИБКУ

Гнів та емоції стратегічно контрпродуктивні. Вам треба завжди залишатися спокійними і об’єктивними. Але якщо вам удасться, залишаючись спокійними, розлютити ворогів, ви отримаєте безперечну перевагу. Роздратуйте недругів. Знайдіть шпарину в їхньому марнославстві, через яку їх можна роз’ятрити, — і вони у вас на гачку.

 ЗАКОН 40

НЕХТУЙТЕ БЕЗКОШТОВНИМ ЛАНЧЕМ

Усе, що пропонують задарма, — небезпечне: зазвичай за цим криється або трюк, або приховане зобов’язання. За все вартісне треба платити самому. Оплачуючи самостійно, ви тримаєтеся подалі від віддяки, провини й обману. Варто також сплачувати повну ціну: викрутаси недоречні, коли йдеться про досконалість. Не шкодуйте грошей, бо щедрість є ознакою влади і притя- гальною силою для неї.

 

ЗАКОН 41

НЕ КОПІЮЙТЕ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ

Те, що трапляється вперше, завжди здається кращим і оригінальнішим за те, що стається потім. Якщо ви наступник великої людини або нащадок знаменитих батьків, вам доведеться зробити вдвічі більше, щоб перевершити їх. Не розчиніться в їхній тіні та не загрузніть у чужому минулому. Утверджуйте власне ім’я та індивідуальність, змінивши план дій. Відцурайте- ся владного батька, переверште його і досягніть влади, засяявши власним світлом.

 

ЗАКОН 42

УДАР ПАСТИРЯ — І ОТАРА РОЗБІГАЄТЬСЯ

Часто проблему можна окреслити за діями однієї сильної особистості —підбурювача, дрібного зухвальця, руйнівника добрих поривань. Якщо ви дасте можливість таким людям діяти, інші підпадуть під їхній вплив. Не чекайте, доки заподіяне ними лихо почне множитися, не намагай- теся домовитися з лиходіями, бо вони безнадійні. Нейтралізуйте їхній вплив, ізолюючи або виганяючи їх. Ударте по джерелу біди — і вівці розбіжаться.

 

ЗАКОН 43

ПЕРЕЙМАТЕСЯ СЕРЦЕМ І РОЗУМОМ ІНШИХ ЛЮДЕЙ

Примус породжує реакцію, яка відіб’ється на вас. Ви повинні агітувати людей рухатися у вашо- му напрямі. Той, кого ви перетягнули на свій бік, перетворюється на лояльного попихача. Умовляння людей передбачає роботу з їхньою психологією та слабинками. Пом’якшіть примус, впли- ваючи на почуття, зіграйте на тому, що їм дороге. Якщо ігноруватимете серця й думки інших людей, то вони згодом зненавидять вас.

 

ЗАКОН 44

ОБЕЗЗБРОЮЙТЕ ОПОНЕНТІВ І ДРАТУЙТЕ ЇХ ЗА ДОПОМОГОЮ ЕФЕКТУ ДЗЕРКАЛА

Дзеркало відбиває реальність, але це також і досконалий інструмент обману: коли ви віддзеркалюєте дії своїх ворогів, копіюючи їх, їм не вдається зрозуміти вашу стратегію. Ефект дзер- кала висміює та ображає їх, змушуючи перегравати. Дзеркально відтворюючи їхню психіку, ви спокушаєте їх ілюзією, нібито поділяєте їхні цінності, а дзеркально відтворюючи їхні дії, ви повчаєте їх. Мало хто здатний протистояти ефекту дзеркала.

 

ЗАКОН 45

ЗАКЛИКАЙТЕ ДО ЗМІН, АЛЕ РЕФОРМИ ПРОВОДЬТЕ НЕ ПОСПІХОМ

Назагал кожен розуміє потребу змін, але зазвичай люди віддають перевагу звичці. Їх травмують завеликі зміни, і це шлях до заколоту. Якщо ви новачок на владній посаді або аутсайдер, який облаштовує своє владне середовище, влаштуйте шоу з нібито вшануванням давніх звичаїв. Якщо зміни справді потрібні, нехай вони здаватимуться вдосконаленням минулого.

 ЗАКОН 46

НЕ ЗДАВАЙТЕСЯ НАДТО ДОСКОНАЛИМИ

Здаватися кращим за інших завжди небезпечно, але найнебезпечніше здаватися позбавленим вад і вразливих місць. Заздрість породжує мовчазних ворогів. Важливо час від часу визнавати влас- ні вади й безвинні огріхи, щоб відвертати від себе заздрість і здаватися людянішим і приступ- нішим. Лише боги та покійники можуть мати безкарно досконалий вигляд.

 

ЗАКОН 47

НЕ ПРОМИНАЙТЕ ОБРАНУ МЕТУ; ПЕРЕМАГАЮЧИ, ВЧІТЬСЯ ВЧАСНО ЗУПИНЯТИСЯ

Мить перемоги — це часто найнебезпечніша мить. У запалі звитяги гордощі й надмірна самовпевненість можуть спонукати вас іти далі за поставлену мету, але, перескочивши її, ви здобудете більше ворогів, ніж уже здолали. Нехай успіх не заморочить вам голову. Страте- гії та ретельному плануванню нема альтернативи. Поставте щось за мету, а щойно досяг- нете її — зупиніться.

 

ЗАКОН 48

ОБЕРІТЬ АМОРФНІСТЬ

Набуваючи форми й створюючи наочний план, ви відкриваєте себе для нападу. Замість того щоб набути форми, якою зможуть скористатися вороги, адаптуйтесь і не зупиняйтеся. По- годьтеся з тим, що немає нічого певного, як немає й вічних законів. Найкращий спосіб захисти- ти себе — бути плинним і аморфним, як вода. Ніколи не ставте на стабільність чи тривалий лад. Усе змінюється.

Ого! Ви дочитали до самого кінця?! Супер! Тож Ви заслуговуєте на винагороду!
Напевно, вас зацікавала ця книга. Якщо Ви маєте бажання прочитати її повністю, просто напишіть мені про це у приват https://t.me/Igor7064 — і я надішлю Вам повну версію книги у форматі PDF.

І не забудьте долучитися до мого каналу 👉 Психологія Достатку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Психологія Достатку
Психологія Достатку@Igor7064

ТГ-канал про грошове зростання

1.2KПрочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 3 липня

Більше від автора

  • Гроші у сімейній парі

    У День закоханих дуже логічно (хоча і прозаїчно) поговорити про сімейні гроші та про те, як їх розподіляти.

    Теми цього довгочиту:

    Фінансова Грамотність
  • Хитрощі розуму, які змушують переживати через дурниці

    У книзі «Ліки від нервів» фахівець із когнітивної психотерапії Роберт Ліхи розбирає типові помилки розуму, які щодня затягують нас у вир негативу. Навчіться відстежувати ці когнітивні помилки, і світ стане набагато приємнішим місцем.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Обережно: закони Паркінсона!

    Історик Паркінсон сформулював закон, який стверджує, що будь-яка робота завжди заповнює весь відведений на неї час. Законами Паркінсона також називають різні похідні закони й спостереження. Наприклад, фінансова інтерпретація цього закону: "Витрати прагнуть зрівнятися з доходами".

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

  • Психологія життя.

    Війна в Україні внесла свої корективи в наше з вами життя. На самому початку військових дій , війна у кожного українця викликала -шок, розгубленість, а потім страх. На емоційному рівні -розгубленість, страх, безпорадність .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • Що не можна казати клієнтам: табу фрази у продажах

    Спробуй згадати, чи бувало в тебе так, що ти начебто ввічливо спілкуєшся із замовником, а він або зникає після розмови, або взагалі кладе слухавку й більше не відповідає? Такі ситуації трапляються майже з кожним підприємцем.

    Теми цього довгочиту:

    Продажі
  • 7 прописних істин для вашого успіху

    Інколи може здаватись, що ваша мета — це щось недосяжне. Та насправді це не так. Просто потрібно пам'ятати і прийняти декілька істин, які допоможуть наблизитись до успіху.

    Теми цього довгочиту:

    Успіх

Коментарі (1)

Після фрази «Якщо у вас немає ворогів, знайдіть спосіб їх нажити.»

Припинив читати🤦‍♂️

Вам також сподобається

  • Психологія життя.

    Війна в Україні внесла свої корективи в наше з вами життя. На самому початку військових дій , війна у кожного українця викликала -шок, розгубленість, а потім страх. На емоційному рівні -розгубленість, страх, безпорадність .

    Теми цього довгочиту:

    Саморозвиток
  • Що не можна казати клієнтам: табу фрази у продажах

    Спробуй згадати, чи бувало в тебе так, що ти начебто ввічливо спілкуєшся із замовником, а він або зникає після розмови, або взагалі кладе слухавку й більше не відповідає? Такі ситуації трапляються майже з кожним підприємцем.

    Теми цього довгочиту:

    Продажі
  • 7 прописних істин для вашого успіху

    Інколи може здаватись, що ваша мета — це щось недосяжне. Та насправді це не так. Просто потрібно пам'ятати і прийняти декілька істин, які допоможуть наблизитись до успіху.

    Теми цього довгочиту:

    Успіх