❤️ Умовно можна виділити три моделі сімейного бюджету:

🔹 роздільний,

🔹 спільний,

🔹 та змішаний.

У чому вони полягають і як спростити «спільну бухгалтерію»?

1️⃣ Роздільний бюджет

Цей вид бюджету передбачає, що у пари немає жодних загальних фінансових взаємин.

Усі витрати індивідуальні, доходи недоторканні.

Ніхто в парі не претендує на заробіток іншого, а загальні витрати або діляться порівну, або сприймаються як подарунок або елемент залицянь.

Зазвичай таким чином вибудовують фінансові взаємини пари, які поки що не живуть разом або тільки нещодавно з'їхалися та тільки почали вести спільне господарство.

Плюси: кожен несе фінансову відповідальність лише за себе, ніхто ні від кого фінансово не залежить.

Мінуси: чим більше спільного побуту (а це майже неминуче при розвитку стосунків), тим складніше запам'ятовувати всі витрати і ділити їх порівну. Можуть виникнути розбіжності у питаннях загальних витрат. Зазвичай така модель згодом плавно перетікає до змішаного бюджету. До того ж, такий тип бюджету навряд чи підійде парі, у якої велика різниця в рівні доходів.

⚙️Корисні інструменти: витрати, які планується розділити, краще здійснювати за допомогою банківської картки, щоб потім без проблем відновити історію покупок за допомогою онлайн-банку або SMS-повідомлень.


2️⃣Спільний бюджет

Усі зароблені гроші – спільні.

Перехід на спільний бюджет означає, що у пари більше немає поділу доходів та витрат на «мої» та «твої». Тепер "казан" спільний, а відповідальність солідарна. Не має значення, хто скільки заробляє і хто скільки витрачає.

Зазвичай такий бюджет підходить сім'ям, які давно живуть разом, або парам, у яких нещодавно з'явилися діти, а також родинам, де один партнер заробляє значно більше за іншого.

Плюси: спільний бюджет часто об'єднує сім'ю, в якій і накопичують, і витрачають, і оптимізують бюджет разом, спільно. У сім'ях, де один із подружжя заробляє набагато менше або не має доходу, такий бюджет допоможе зрівняти їх у правах — обидва партнери мають однаковий доступ до спільних грошей та права їх витрачати.

Мінуси: за такого бюджету спонтанні покупки можуть викликати розбіжності, а отже, потрібно домовлятися про всі витрати — від великих до дрібних на кшталт косметики або нової гри для приставки. Можуть виникати складнощі з подарунками та сюрпризами один для одного.

⚙️Корисні інструменти: спільний рахунок, фінансовий план та захист від фінансових ризиків, у тому числі страхування — все це спрощує ведення спільного бюджету та захищає його.


3️⃣ Змішаний бюджет

Змішаний бюджет – це завжди домовленість партнерів.

У пар, які переходять на цю модель, є спільні фінанси та особисті.

Загальні кошти кожен може витратити лише на обумовлені раніше статті та нікуди більше, а на власні кошти один одного ніхто не претендує.

Найчастіше такий принцип ведення бюджету практикують пари, які мають спільний побут і в яких обидва партнери мають дохід.

Зазвичай у деталі планування витрат і обліку доходів сильніше занурюється один із партнерів — він бере на себе роль "головного бухгалтера".

Плюси: при правильному підході — передбачувані та прозорі загальні витрати. Кожен може витратити власні кошти як захоче і не повідомляти подробиці партнеру. Подружжя зберігає фінансову незалежність.

Мінуси: при цьому виді бюджету важливо регулярно проводити ревізію доходів і витрат — актуалізувати дані хоча б раз на півроку. До того ж один із партнерів має взяти на себе оплату рахунків та планування бюджету.

⚙️Корисні інструменти: загальний банківський рахунок із двома картками – заміна «радянській тумбочці», кожен може брати звідти гроші і при цьому стежити в особистому кабінеті онлайн-банку за витратами один одного та залишком загальних коштів. Це зручно для контролю витрат.

Є програми, які можуть вести одночасно дві людини, — обидва партнери можуть встановити такий додаток у смартфоні для обліку загальних витрат.


Як вибрати модель сімейного бюджету?

❤️Сімейний бюджет будується на взаємній довірі, домовленостях, зручності та грамотному плануванні.

Вибирайте комфортну для вас схему та обов'язково обговорюйте її з партнером, беріть на озброєння фінансові інструменти, які можуть стати у нагоді.

Наприклад, загальний рахунок з двома картками, додатки для обліку витрат і доходів, які можуть вести відразу обидва партнери, варіанти для накопичень — завести спільний «сімейний банк» або дві особисті скарбнички для кожного.


📍Пробуйте, експериментуйте, але завжди пам'ятайте: важливо знати свої щомісячні обов'язкові витрати, вести облік доходів та витрат і хоча б раз на півроку актуалізувати список обов'язкових витрат.

Приєднуйся 👉 Психологія Достатку

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Психологія Достатку
Психологія Достатку@Igor7064

ТГ-канал про грошове зростання

1.2KПрочитань
0Автори
16Читачі
На Друкарні з 3 липня

Більше від автора

  • Роберт Грін "48 законів влади" (конспект книги)

    Сорок вісім хитрих, безжальних, повчальних законів влади від Роберта Гріна, які стануть у пригоді кожному, хто прагне досягати вершин. У США продано понад 1.2 мільйони примірників, книгу перекладено на 25+ мов.

    Теми цього довгочиту:

    Самореалізація
  • Хитрощі розуму, які змушують переживати через дурниці

    У книзі «Ліки від нервів» фахівець із когнітивної психотерапії Роберт Ліхи розбирає типові помилки розуму, які щодня затягують нас у вир негативу. Навчіться відстежувати ці когнітивні помилки, і світ стане набагато приємнішим місцем.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Обережно: закони Паркінсона!

    Історик Паркінсон сформулював закон, який стверджує, що будь-яка робота завжди заповнює весь відведений на неї час. Законами Паркінсона також називають різні похідні закони й спостереження. Наприклад, фінансова інтерпретація цього закону: "Витрати прагнуть зрівнятися з доходами".

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається