Чи справді ваш АК самоочищається? Та як комікс може врятувати життя

Поняття «самоочисної» вогнепальної зброї рекламувалося протягом десятиліть, імовірно, тому, що солдати просто ненавидять чистити свою зброю, навіть, якщо зброя, яку не чистять регулярно, має здатність заклинюватися.

Імовірно, все почалося з часів ескалації військових дій США у В’єтнамі. Тоді американці прийняли рішення озброїти всіх військових гвинтівками М-16 уже серійного виробництва. Основною відмінністю став новий більш грязний порох, який швидше накопичував нагар й призводив до заклинювання.

Погіршило ситуацію те, що армія поставляла нові М-16 до В’єтнаму без достатньої кількості інструментів для чищення. Це заставило повірити стрільців, що гвинтівки настільки вдосконалені, що їх непотрібно чистити.

Результати були трагічні. Коли американські війська приплили до В'єтнаму, М-16 стала сумнозвісною тим, що клинила під час бою. У «Зброї» К. Дж. Чіверса піхотинець морської піхоти сказав Ashbury Park Evening Press: «Вірте чи ні, але ви знаєте, що вбило більшість із нас? Наша власна гвинтівка». «Перед тим, як ми покинули Окінаву, нам усім видали нову гвинтівку М-16», — додав він. «Практично кожного з наших мертвих знайшли з розбитою рушницею поруч із ним, де він намагався її полагодити».

«Я розмовляв з багатьма військовослужбовцями, чому вони не обслуговують свої гвинтівки. Деякі з них не знали, як", - написав Іто. «Багато з них сказали, що їх ніколи не вчили обслуговувати цю гвинтівку або не бачили цю гвинтівку, поки не прибули до В’єтнаму».

Звістка надійшла до Пентагону, який узявся за вирішення проблеми. Військові переробили гвинтівку, щоб вона стала більш надійною, і вирішили проблему з порохом. Але все ще залишалася гостра проблема навчання та обслуговування. Військові в польових умовах повинні були швидко навчитися чистити та обслуговувати свої гвинтівки.

Геніальним ефективним рішенням такої проблеми став «памфлет» з 32-ох сторінок, стилізований під комікс. Поради по догляду за зброєю, розміщені в ньому, є досі актуальними. Детальніше про нього розповімо в майбутніх блогах.

Той самий міф про «самоочищення» справедливий і для АК-47. Автоматика зброї під маркою АК дійсно витримує серйозні навантаження: вологу, пил, бруд і механічні пошкодження. Та й загалом зброя веде себе набагато краще за низку іноземних моделей. Проте не буває на світі чудес із законами фізики. Якщо зброю не чистити, не змащувати та не обслуговувати, вона не стрілятиме. Яскравим тому прикладом є озброєння сомалійських піратів, які про масла, латки та щітки для чищення стрілецької зброї чули лише від іноземних туристів. Практичний ресурс одного автомата Калашникова моделі АК-74М безперервної стрільби становить 587 пострілів. Далі розрив ствола і тікаємо від розлюченого командира.

Хай стрільба йде як по маслу!

Наш телеграм: @s148_engineering;

Наш інстаграм: @s148_engineering;

Наш фейсбук: @s148engineering;

Наш ютуб: @S148Engineering;

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
S148 Engineering
S148 Engineering@s148_engineering

Догляд за зброєю від хіміків

76Прочитань
7Автори
4Читачі
На Друкарні з 15 червня

Більше від автора

  • Звідки береться нагар

    Бездимний порох утворює сажу при згорянні, що формує нагар на зброї. Причини утворення: високий порох/повітря, низькі температури, старий порох, барвники в мастилах. Сажа погіршує змащувальні властивості, викликає корозію і зношування механізмів, знижує точність стрільби.

    Теми цього довгочиту:

    Нагар У Зброї
  • Хімічна очистка

    Часто виникають ситуації, коли CLP для очистки уже недостатньо значний настріл, цементування нагару після довгого простою без чистки чи накопичення обміднення. У таких ситуація на допомогу приходить спеціалізована хімія для чистки зброї.

    Теми цього довгочиту:

    Видалення Міді
  • Очистка глушника. Конструкційні особливості. Польові умови. Ультразвукова чистка

    Поради з догляду за розбірними і нерозбірними глушниками в польових умовах і в тилу, включаючи методи чищення та використання ультразвукових ванн.

    Теми цього довгочиту:

    Очистка Глушника

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається