Чи залишитиметься UX-дизайн затребуваною професією у 2023 році?

Зміст

Упродовж останніх років, як у 1993 році Дон Норман (один з засновників Nilsen & Norman Group) ввів термін «user experience», глобальні тренди діждиталізації пророкували зростання попиту на доволі великий спектр дизайн вакансій. Однак глобальна рецессія, Ковід та війни вносять свої коррективи у розвиток IT галузі. В цій статті розбиваємось з трендами.

Які тренди ми бачимо зараз?

Після масових звільнень, які вплинули на Big Tech на початку цього року (тільки за останні пів року технологічний сектор втратив майже 150 000 співробітників), новачки UX-дизайнери або ті хто планують опанувати цю профессію, зрозуміло, хвилюються щодо своїх шансів увірватися в галузь.

Дизайнери що шукали роботу останнім часом припускають, що індустрія дизайну може бути «перенасиченою», оскільки конкуренція за вакансії UX посилюється. Один Senior designer із США написав у публікації на Medium, що він переглянув понад 300 заявок на одну позицію Junior UX дизайнера.

Хоча за даними Бюро статистики праці США(U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS), очікується, що рівень зайнятості веб-розробників і діджитал дизайнерів, включаючи UX-дизайнерів, зросте на 23% з 2021 по 2031 рік, кількість молодших ролей, здається, скорочується.

Коли ринок праці обмежений, компанії вагаються найм дизайнерів початкового рівня через час і кошти, що необхідні для підвищення кваліфікації та розвитку нового працівника.

Менеджери з найму наразі більш критично ставляться до оцінки профессіоналів яких вони беруть, а також часто відбуваються паузи в наймі. Додатково, багато досвідчених графічних дизайнерів переходять в UX дизайн, щоб отримати кращі можливості та вищу оплату праці, що ускладнює ситуацію з конкуренцію (особливо для новачків).


Прогнозування та аналіз сфери

UX-дизайн забезпечує високу віддачу від інвестицій, саме тому компанії навряд чи перестануть інвестувати в нього. Як приклад, можна подивитись результати опитування Nielsen Norman Group (проводились в 2006-2008 та 2020 роках), які показують що редизайн спрямований на покращення зручністі використання (usability), компанії побачили в середньому покращення KPI на 75%.

UX дизайн в топі профессій в США та Великої Британії

Тож в цілому сфера залишається перспективною. Сервіс Glassdoor поставив кар’єру UX-дизайнера на 24 місце із 50 серед найкращих вакансій, виходячи з рейтингів задоволеності роботою, середньої базової зарплати і кількості вакансій. Але зазначу що, саме в цьому виданні, мова йдеться про ринок США. В схожому рейтингу для ринку Великої Британії позиція UX-дизайнера займає 11-те місце.

UX 2050

У 2021 році Якоб Нільсен виступив із промовою під назвою «UX 2050», де поділився захоплюючими прогнозами щодо того, як може виглядати професія UX всього за кілька десятиліть. Nielsen прогнозує зростання з нинішніх 1,5 мільйона професіоналів UX до монументальних 100 мільйонів протягом наступних 30 років.

Промова Якоба Нільсена «UX 2050»

Які тренди на IT ринку України?

Нумо переглянемо наявну кількість вакансій на відомих платформах з пошуку роботи: DOU, Djinni, Linkedin.

Кількість наявних вакансій на ринку

На момент написання статті на сайті jobs.dou.ua було відкритих 169 вакансій (загальна статистика не поділена на роки досвіду).

на сайті Djinni,

Linkedin здивував наявністю всього 82х вакансій за локацією “Україна” та ключовим словом у пошуку “Disigner”.

Найнижча кількість вакансій і рекордна конкуренція

На сайті DOU проаналізували, як змінився ринок праці під час повномасштабного вторгнення росії. Вже другий рік поспіль спостерігається падіння кількості вакансій. Падіння стосується усіх категорій спеціалістів, проте зарплатні вилки поки що майже не змінилися.

DOU підкреслюють, що зараз спостерігається найнижча за три роки кількість вакансій і рекордна конкуренція серед кандидатів.

Кількість вакансій у квітні 2022 і квітні 2023:

Посада

2022, квітень

2023, квітень

Зміна %

Design

193

141

-27%

А що ж відбувалось з кількістю відгуків на вакансію в той самий період?

Середня кількість відгуків на вакансію у березні та квітні 2023

Посада

2022, квітень

2023, квітень

Зміна %

Design

41,1

38

-8%

Як можна помітити вище, то кількість відгуків на 1 вакансію непропорційно змінилась, якщо порівнювати її зі зменшенням можливостей на ринку (відкритих вакансій).

Конкуренція зростає: спостерігаємо зростання середньої кількісті відгуків на одну вакансію в продовж 2021, 2022 і 2023 років.

Середня кількість відгуків на одну вакансію у квітні 2021-2023

Кількість вакансій з січня 2022 по квітень 2023

Кількість вакансій у квітні 2023 за категоріями та досвідом

Кількість років досвіду

Вакансій з Дизайну

понад 5 років

10

від 3 до 5 років

63

від 1 до 3 років

49

до року

9

Скільки джуніорів ІТ-компанії планують взяти в 2023

Особливу увагу хочеться приділити аналізу потенційного працевлаштування дизайнерів початківців (спеціалістів без досвіду роботи або з досвідом менше як рік).

Вже нам відомий портал DOU робив опитування ІТ-компанії та детально описав їх плани з найму спеціалістів-новачків у своїй статті:

Розглянемо декілька ключових моментів з цієї аналітики.

У 2023 році половина компаній не планує брати початківців

Майже половина компаній не планує набирати нових початківців. А ті, хто найматимуть джуніорів, будуть це робити в незначних обсягах (до 20 чи 50 спеціалістів).

Для наймання початківців респонденти найчастіше використовували LinkedIn, рекомендації та Djinni. Компанії віддають перевагу випускникам власних освітніх проєктів перед тими, хто закінчив зовнішні курси.

Динаміка найму джуніор-дизайнерів за 2018-2022 роки

Рік

Кількість найму джуніорів

2022

177

2021

немає даних

2020

245

2019

182

2018

200


Портрет Українського Дизайнера 2023

Якщо ви хочете дізнатись більше про портрет дизайнера в Україні запрошую прочитати щорічне дослідження Вячеслава Бондара

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аліна Степанова
Аліна Степанова@aosiya

1.4KПрочитань
11Автори
26Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

  • Responsive чи Adaptive дизайн?

    Який підхід в побудові леяуту макету треба обрати? Що краще з підходів: Responsive чи Adaptive дизайн?

    Теми цього довгочиту:

    Ui-ux
  • Етюд у рожевих тонах: зростаюча популярність рожевого кольору

    Світ стає гіперрожевим напередодні прем’єри фільму Barbie наступного тижня. У соціальних мережах спостерігається сплеск кольорів тону Hyper Pink та фотографій Марго Роббі в різноманітних костюмах Barbie.

    Теми цього довгочиту:

    Дизайн
  • Як обрати сітку для UI макету?

    Вивчаємо складову сіток та розмітки сторінок. Які види сіток бувають та з яких елементів скалаються

    Теми цього довгочиту:

    Ui-ux

Вам також сподобається

Коментарі (1)

крута стаття, дякую

Вам також сподобається