Як обрати сітку для UI макету?

Що є основою для структурованого та гармонійного макета?

Композиція та набір шаблонів (паттернів), що раз за разом повторюються на всіх екранах вашого продукту.

Побудову гармонійної композиції значно полегшує використання модульної cітки (modular grid). Основна функція сітки — це структурування контенту та графічних елементів.

Безпосередньо можна одразу відзначити, що побудова сітки завжди залежить від:

🔸 контенту вашого сервісу

🔸 композиційної області (обрана стилістика, чи побажання замовників)

🔸 навколишнього середовища (розміри девайсів, контекст у якому ці девайси використовуються, і т.д.)

🔸 поведінки користувачів (будь-які обмеження, що ускладняють користування продуктом, і т.д.)


Анатомією сітки🫀

Будь-яка сітка складається із наступних компонентів:

1️⃣ Формат (Format) — це область, в якій розміщений дизайн. У паперовій книзі форматом є сторінка. В інтернеті формат — це розмір вікна браузера.

2️⃣ Колони або Стовпці (Columns) — це будівельні блоки сіток. Стовпці — це вертикальні ділянки сітки. Чим більше стовпців у сітці, тим вища ЇЇ гнучкість.

3️⃣ Ряди (Rows) — це горизонтальні ділянки сітки. У веб-дизайні ними часто нехтують, а от у поліграфічній справі це вагомий елемент композиції.

4️⃣ Модулі (Modules) — це окремі одиниці простору, створені внаслідок перетину стовпців і рядків. (тобто горизонтальні еквіваленти стовпців)

5️⃣ Області (Areas) — це групи стовпців, рядків або модулів, які утворюють елемент композиції.

6️⃣ Внутрішні проміжки (Gutters) — стовпці та ряди, відокремлені проміжками. Чим менша відстань, тим значніше відчувається візуальний тиск. Сітки з широкими проміжками утворюють спокійні, зручні макети, оскільки елементи композиції вільніше розташовані один до одного.

7️⃣ Межі або Поля (Margins) — це простір поза стовпцями та рядками сітки. Часто його ще позначають терміном white space. Використання такого простору сприяє створенню загального тону дизайну. Веб-сайти з більшою кількістю простору можуть показувати мінімалізм і розкіш, тоді як сайти з меншими обсягами макропробілів можуть виявитися інформативними, як це відбувається на сайтах новин.

8️⃣ Лінії потоку (Flow lines) — зазвичай використовуються для горизонтального розбиття розділів композиції. Вони формують початкове та кінцеве положення в конструкції.

Стовпці, модулі, пробіли та поля можуть поєднуватися по-різному, утворюючи різні типи сіток.

Нижче наведено чотири стандартні сітки макета:

🔹Manuscript grid — найпростіший, добре працює для великих безперервних блоків тексту або зображень.

🔹Column grid (Multicolumn grid) — найбільш універсальний тип сітки. Часто використовується, коли інформація, що подається, є переривчастою і різні типи інформації можна розмістити в різних стовпцях.

🔹Modular grid — найкраще працює для складніших проблем, коли самі по собі стовпці не забезпечують достатньої гнучкості. Вони установлюють додаткові горизонтальні та вертикальні відступи або додають нові функціональні блоки.

🔹Hierarchical grid — може бути використана, коли жодна з наведених вище сіток не вирішує поставленої проблеми. Такий тип сіток, як правило, створюється органічно, спочатку розміщуючи елементи дизайну на сторінці, а потім знаходячи раціональну структуру для представлення цих елементів.

Ух, багацько інформації, чи не так? Обрати сітку не завжди означає, що вона врятує ваш проєкт. Тож, пам’ятайте — не просто робіть дизайн по сітці, а підбирайте сітку під ваші потреби (Don’t just design with a grid — design the grid)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аліна Степанова
Аліна Степанова@aosiya

1.4KПрочитань
11Автори
26Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається