Gilroy, Druk, Manrope, Bebas, Unbounded — юзати не можна замінити

Ліричний вступ:

Поговорімо про російські шрифти, які продовжують юзати українські дизайнери, та чим їх замінити.

На цей допис мене надихнув пост популярного українського дизайнера презентацій Андрія Шевчука. Він спитав своїх знайомих дизайнерів про їхні улюблені шрифти. Потім сформував добірку з 41 шрифта, із котрих 7 — русняві. Пан Андрій виклав то всьо добро на авдиторію у 35 000 підписників, й останнім слайдом каруселі пообіцяв прислати усім, хто залише комент, посилання на архів з ними… Пан Андрій крутий — талановитий і їбашить, як проклятий, але навичка перевіряти матеріали на російський слід конче необхідна, аби не просувати їхніх авторів і не займати ними ті місця, які могли б належати українському продуктові. Особливо, якщо в тебе збіса велика авдиторія. Чим більше авдиторія, тим більша відповідальність, ок?

Авжеж ці шрифти не аж такі унікальні й неповторні, от взагалі нє. Тут справа суто в інерції. Про іжицу, сталініста і кремлін було сказано достатньо, та і з назв усе ясно, тому про них не буде. Завважу, що я не намагалася віднайти ідентичні відповідники — це непотрібно й безглуздо — а швидше підібрала шрифти, які добре виглядатимуть на місці замінених і котрими сама часто послуговуюся. Усі шрифти навмисно українські, безкоштовні або мають принаймні кілька безкоштовних накреслень.

Gilroy

Ага, і він. Автор Радомір Тіньков нібито в Болгарії, але явно співпрацює з руснею.

Mariupol, Fixel

Druk

Попри оманливу українськість назви, кирилична версія цього шрифту належить росіянину Юрію Остромєнцкому.

Kharkiv Tone, e-Ukraine

Manrope

Розробив росіянин Міхаіл… якосьтамович. Серйозно, нащо я пишу їхні імена? Ну русня і русня.

Work Sans, Proba Pro

Bebas

Виглядає як абібас, так ще й зроблений росією.

Attentica 4F, Segment B Type Font

PT Serif

Паратайпівська залупа. Тобто не просто русня, не “хороша русня”, а русня активно прокремлівська. Якщо є якась різниця.

Skema Pro Text, KTF Metro

Unbounded

Чомусь особливо в нас залюблений. І хоча студія nan x y z номінально не русня, але в штаті таку тримає й напевно з нею співпрацює.

CY Grotesk, NAMU

Circe, Golos, Stolzl

Перший колись юзав моно в рекламах, другий — один з найпопулярніших в Україні, третій не можу довести, що Марія Пігулєвская русня, але стиль тупо їхній і сліди в інеті почищені теж характерно.

Craftwork Grotesk, Cyntho Next

Tenor Sans

Arsenal, Accia Flare

Додаткові матеріали:

Євген Садко про важливість шрифту, список російських шрифторобів, ще Садко базує, випуск звукопису українського дизайну про шрифти, лекція Андрія Шевченка, шикаааарна лекція Ткачова

🫴 Дайте шанс українським шрифтам, бо вони круті, а не просувайте російські, бо звикли до них 🫴

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Lidia Lisova
Lidia Lisova@lidia_lisova

197Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 22 грудня

Більше від автора

  • Гобіти шанують марихуану?

    Тільки завжди, тільки для всіх: управляюся в натягуванні сови на глобус, Читати без смс та реєстрації

    Теми цього довгочиту:

    Лотр

Вам також сподобається

Коментарі (20)

Садко базує https://dou.ua/forums/topic/38389/

Перепрошую, але це повна маячня, войовниче невігластво і просто бажання хайпанути на війні отримуючи при цьому профіт.

Шрифтовий голодомор — ніяка нормальна людина не змогла б додуматися до такого терміну. Але от русня маніпулює треміном “геноцид” безперервно.

Там він розвиває таку ідею, що мовляв АБСОЛЮТНО ВСІ українські літери — “москальські”, себто й Шевченко й Сковорода й Котляревський — всі “москалі”.

Але справа в тому, що розвиток власне української посименості пов’язаний саме з “гражданським шрифтом”. Себто Садко пропонує викинути всю українську писемність як “москальську”.

Перш за все гражданський шрифт був впроваджений для російської мови, причому церковні шрифти залишалися традиційними. І забороняли московити не “українські шрифти” а самостійний розвиток як церковнослов’янської так й української писемності.

Але гражданський шрифт використовувався навіть на теренах Австро-Угорщини та в літературі яка видавалася на Заході в обхід цензури. Наприклад щоденна газета народовців “Діло” видавалася гражданським шрифтом; в шкільному навчанні використовувався правопис желехівка та гражданський шрифт.

До речі український першодрук — це “Апостол” Івана Федорова, виданий у Львові, рівно такими ж шрифтами, як й попереднє, московське видання)

Я вважаю, що “шрифтова зрада” це вже просто ахтунг, себто якийсь апофігей зрадофілії.

ЛІТЕРИ НЕ МОЖУТЬ БУТИ РОСІЙСЬКИМИ

Хоча звісно що економичні зв’язки з Московією неприпустимі.

Вам також сподобається