Двофакторна автентифікація: додатковий рівень захисту

У цифрову епоху, коли кіберзагрози стають дедалі сильнішими та підступнішими з кожним днем, захист особистих облікових записів в інтернеті набуває першочергового значення. Надійні паролі — дійсно важлива перша лінія оборони. Однак їх може бути недостатньо для захисту від фішингу, кейлогінгу, брутфорсу (методу грубої сили) та інших типів атак. Тут у гру і вступає двофакторна автентифікація (two-factor authentication, 2FA), яка забезпечує додатковий рівень безпеки, що значно посилює захищеність вашої особистої інформації та цифрових активів.

Що таке двофакторна автентифікація

Двофакторна автентифікація (2FA, two-factor authentication) — це процедура безпеки, яка вимагає двох різних форм автентифікації з таких трьох факторів для перевірки особи користувача перед наданням йому доступу до облікового запису або системи:

  1. Щось, що вам відомо. Це інформація, яку знаєте тільки ви. Наприклад, пароль, PIN-код або відповідь на секретне запитання.

  2. Щось, що у вас є. Це фізичний об’єкт, який забезпечує додаткову перевірку. Наприклад, мобільний застосунок або ключ безпеки.

  3. Щось, що є частиною вас. Це унікальні для кожної особи фізіологічні (біометричні) характеристики. Наприклад, відбитки пальців, риси обличчя або візерунок райдужної оболонки ока.

2FA поєднує два фактори із цього списку, наприклад, пароль (щось, що вам відомо) і код із застосунку-автентифікатора (щось, що у вас є), або пароль і розпізнавання обличчя (щось, що є частиною вас). Це значно ускладнює доступ до облікових записів для злочинців, навіть якщо вони заволодівають одним із факторів.

Важливість двофакторної автентифікації

Впровадження двофакторної автентифікації дає такі переваги:

  1. Захист від несанкціонованого доступу. Навіть якщо хтось вкраде або підбере ваш пароль, він не отримає доступ до вашого облікового запису без другого фактора. Наприклад, без вашого мобільного пристрою або фізіологічних (біометричних) характеристик.

  2. Комплаєнс та зменшення ризиків. Низка організацій та регуляторних органів вимагає використання 2FA як частини політик та стандартів безпеки, щоб зменшити ризики, пов’язані з витоками та несанкціонованим доступом.

  3. Підвищення довіри. Впроваджуючи 2FA, приватні особи та організації демонструють прихильність до кібербезпеки, що допомагає підвищити рівень довіри з клієнтами, партнерами та стейкхолдерами.

Типи двофакторної автентифікації

Є такі методи реалізації двофакторної автентифікації:

  1. SMS (текстове повідомлення). Найпоширеніший тип 2FA — отримання одноразового пароля (one-time password, OTP) або коду підтвердження через SMS (текстове повідомлення) на мобільний телефонний номер, вказаний під час реєстрації.

  2. Застосунки-автентифікатори. Мобільні застосунки, наприклад, Google Authenticator, Authy або Microsoft Authenticator, генерують тимчасові одноразові паролі (time-based one-time passwords, TOTP) для автентифікації.

  3. Ключі безпеки. Фізичні ключі безпеки, наприклад, YubiKeys або апаратні токени, створюють додатковий рівень захисту, генеруючи криптографічні ключі для автентифікації.

  4. Біометрія. Фізіологічні (біометричні) фактори, наприклад, відбитки пальців, розпізнавання обличчя або сканування райдужної оболонки ока, також використовуються як другий фактор для автентифікації.

  5. Push-повідомлення. Деякі сервіси для реалізації 2FA відправляють push-повідомлення на довірений пристрій — користувач підтверджує або відхиляє спробу входу одним дотиком.

Впровадження двофакторної автентифікації

Щоб скористатися додатковим рівнем безпеки, увімкніть 2FA для всіх облікових записів і служб, які її підтримують. Ось як налаштувати двофакторну автентифікацію:

  1. Перегляньте налаштування облікового запису. Увійдіть в обліковий запис і знайдіть налаштування безпеки або двофакторної автентифікації.

  2. Виберіть метод 2FA. Оберіть бажаний тип двофакторної автентифікації, наприклад, SMS, застосунок-автентифікатор або ключ безпеки.

  3. Пройдіть процес налаштування. Уважно дотримуйтесь інструкцій, наданих сервісом, щоб завершити процес налаштування, який може включати перевірку особистості, реєстрацію мобільного пристрою або налаштування застосунку-автентифікатора.

  4. Перевірте налаштування. Після завершення налаштування протестуйте двофакторну автентифікацію, вийшовши із системи та спробувавши увійти знову, щоби переконатися, що для успішної автентифікації потрібен другий фактор.

  5. Увімкніть 2FA для інших облікових записів. Повторіть цей процес для всіх облікових записів і служб, які підтримують двофакторну автентифікацію, почавши з тих, що містять конфіденційну особисту або фінансову інформацію.

Кібербезпека у воєнний час

Під час війни потреба в надійних заходах кібербезпеки, включно з двофакторною автентифікацією, стає критичною. Війна з росією, яка триває в Україні, наголосила на важливості захисту конфіденційної інформації та облікових записів в інтернеті від кіберзагроз і стеження.

Під час збройних конфліктів кібератаки спрямовуються на критичну інфраструктуру, урядові системи та цивільних людей. Конфіденційні дані особистих облікових записів відстежуються та використовуються в різних цілях. Наприклад, для збору розвідувальної інформації, проведення дезінформаційних кампаній або цільових атак.

Впровадження двофакторної автентифікації разом з іншими заходами безпеки, наприклад, з надійними паролями та зашифрованими каналами зв’язку, захищає конфіденційну інформацію осіб та організацій від несанкціонованого доступу або перехоплення.

 

Двофакторна автентифікація — важливий компонент комплексної стратегії кібербезпеки, який створює додатковий рівень захисту від несанкціонованого доступу до облікових записів і конфіденційної інформації в інтернеті. Впроваджуючи 2FA, ви ускладнюєте злочинцям доступ до облікових записів, навіть якщо вони дізнаються ваш пароль.

Хоча 2FA — потужний захід безпеки, поєднуйте його з іншими кращими практиками кібербезпеки, такими як використання надійних паролів, регулярне оновлення ПЗ та ОС тощо.

Під час війни надійні заходи кібербезпеки, включно з двофакторною аутентифікацією, стають як ніколи важливими. Слідкуйте за новинами, що стосуються кібербезпеки, дотримуйтеся рекомендованих протоколів та визначайте пріоритети захисту облікових записів і конфіденційної інформації в інтернеті.

Використовуючи двофакторну автентифікацію і застосовуючи проактивний підхід до кібербезпеки, ви зможете з більшою впевненістю орієнтуватися в цифровому світі, захищаючи конфіденційність, особисту інформацію та онлайн-ідентичність від загроз.

Сподобався цей довгочит? Поаплодуйте йому та почніть слідкувати за моїм профілем!

Будь ласка, напишіть у коментарях, про які ще теми, пов’язані з кібербезпекою та конфіденційністю ви хотіли б почитати в моїх наступних статтях.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євгеній Козловський
Євгеній Козловський@eugkozlovsky

Автор статей із кібербезпеки

98Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 9 червня

Більше від автора

  • Основи конфіденційності. Що треба знати кожному

    Захистіть свою особисту інформацію та залишайтеся в безпеці в інтернеті з основами конфіденційності, розглянутими в цій статті. Дізнайтеся практичні поради про те, як захистити свої дані в цифрову епоху.

    Теми цього довгочиту:

    Конфіденційність

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається